Το φαράγγι της Σαμαριάς με 130.421 επισκέπτες για το έτος 2017 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Το φαράγγι της Σαμαριάς με 130.421 επισκέπτες για το έτος 2017

Ως ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους επισκέπτες αναδεικνύεται κάθε χρόνο και κατά την περίοδο που οι πύλες του είναι ανοικτές το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά.

Τα επίσημα στοιχεία για την κίνηση των επισκεπτών που εισέρχονται στο φαράγγι από τις δύο πύλες εισόδου, το Ξυλόσκαλο (που είναι οι περισσότεροι)και την Αγία Ρουμέλη κατατάσσουν το φαράγγι ως ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία επίσκεψης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 διέσχισαν το φαράγγι 130.421 επισκέπτες.
Ως ο καλύτερος μήνας αναδείχθηκε ο Αύγουστος με 34.496 επισκέπτες και ακολούθησε ο Σεπτέμβριος με 28.634 επισκέπτες.
Τον Ιούλιο του 2017 πέρασαν το φαράγγι 28.142 επισκέπτες, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου 22.211, τον Μάιο 16.113 και τις ημέρες που άνοιξε τον Απρίλιο του 2017 το φαράγγι επισκέφθηκαν 824 επισκέπτες.
Για το 2018 το φαράγγι της Σαμαριάς άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο και δέχθηκε 24.665 επισκέπτες, τον Ιούνιο που οι καιρικές συνθήκες «έκλεισαν» για λόγους ασφαλείας το φαράγγι οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι , και τον Ιούλιο έφτασαν στις 29.710.
«Χωρίς μάργκετιγκ πορευόμαστε με το “ διαβατήριο” που μας δίνει το ευρωπαϊκό δίπλωμα των προστατευομένων περιοχών», σχολίασε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τη μεγάλη επισκεψιμότητα του φαραγγιού ο δασολόγος της διεύθυνσης δασών Χανίων Γιάννης Φωτάκης.
Εκτός από τη φυσική του ομορφιά το φαράγγι της Σαμαριάς βρέθηκε το 2017 στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για τον Εθνικό Δρυμό, «η επιστημονική κοινότητα είχε την τύχη να συναντήσει ένα από πιο σπάνια και ακριβοθώρητα δείγματα άγριας ζωής, όταν ντόπιος κτηνοτρόφος κατάφερε να παγιδεύσει άτομο του κοινώς γνωστού ως κρητικού αγριόγατου, «Felis silvestris cretensis», στην προσπάθειά του να προστατέψει τα ζώα του. Το ζώο ήταν ένα νεαρό θηλυκό άτομο το οποίο αποδείχτηκε ότι χαίρει άκρας υγείας αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις από τους ειδικούς κτηνιάτρους. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος που λήφθηκε από το ζώο κατάφερε να αποδείξει με απόλυτη σιγουριά ότι το συγκεκριμένο άτομο ανήκει πράγματι στο εν λόγω υποείδος».
Όπως αναφέρει η ίδια έκθεση στο φαράγγι εντοπίσθηκε και ένας πετρώδης σχηματισμός με μορφή ψαριού που βρέθηκε κοντά στο φυλάκιο της Σαμαριάς και στην αρχή θεωρήθηκε ότι είναι απολίθωμα κάποιου αρχαίου θαλάσσιου ζώου. Το εύρημα μεταφέρθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπου και ταυτοποιήθηκε από τους ειδικούς ως κομμάτι μεταμορφωσιγενούς πετρώματος και συγκεκριμένα της τάξης των πλακωδών ασβεστόλιθων. Επιλεκτική διάβρωση μετά από σειρά ετών κατάφερε να δώσει το ομοιάζον με ψάρι. Στο πνεύμα της αλληλεπίδρασης των προστατευόμενων περιοχών με τον αστικό χώρο, όπως προτείνεται από την UNESCO, οργανώθηκε και ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Samaria Run», σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς επίσης και το ετήσιο πανηγύρι της εκκλησίας της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι.
Στο φαράγγι της Σαμαριάς καταγράφηκε και η συγκινητική ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού πατέρα ο οποίος το διέσχισε μαζί με την ανάπηρη κόρη του.
Ο γονέας χρειάστηκε να μεταφέρει το κορίτσι στους ώμους του για να διαβούν το φαράγγι δεδομένου ότι ο Δρυμός δεν διαθέτει τις υποδομές για τη διάσχιση του από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στην Κρήτη, στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων. Με μήκος 18 χιλιομέτρων, είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης μετά από το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι.

  Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.



Το φαράγγι είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουριστών που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 18 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη.
Από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθέματων Βιόσφαιρας.





























Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται σε ένα από τα πιο άγρια ​​περιοχές της Κρήτης με σπάνια χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία. Όντας η έξοδος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, προσφέρει θαυμάσια μονοπάτια για πεζοπορία μέσα από παρθένα φύση και προστατευμένα. Ο δυνατός ήλιος σε συνδυασμό με την αλμυρή θάλασσα και σχεδόν ερημικές παραλίες σας δώσει μια μοναδική αίσθηση του καλλιεργώντας τη μοναξιά. Αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό είναι επίσης ένα απόλυτο αντίδοτο στην κούραση κάθε περιπατητή! Είναι δυνατόν να περάσουν εβδομάδες εξερευνήσετε αυτή την όμορφη περιοχή. Μπορείτε να ανακαλύψετε προστατευόμενες παραλίες όπου τα βουνά και η θάλασσα είναι μοναδική συντροφιά σας, να περιπλανηθεί μέσα από το φαράγγι ή να κάνετε πεζοπορία στα βουνά. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες εδώ για την πραγματική και την απαράμιλλη εμπειρία της φύσης.








FOTO: JORGO STAY.

Post Top Ad

.............