ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ: Ιστορία και η πραγμάτωση μιας ιδέας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ: Ιστορία και η πραγμάτωση μιας ιδέας

Θεσσαλονίκη 1997 στο καφέ του Μύλου ,έγινε μια  συζήτηση ένα απόγευμα με αφορμή Κάποιες συναυλίες “αντί Βαλεντινιακού” χαραχτήρα. Σκεφτήκατε ποτέ ότι υπάρχει Προστάτης Άγιος του Πυροβολικού και δεν υπάρχει Άγιος προστάτης του έρωτος ;
Τον έρωτα αυτό το ευχάριστο βάσανο που κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίσει από θέση αδυναμίας.  Θα χρειαστεί ένα αποκούμπι για να ανάψει ένα κερί με την Ψευδαίσθηση έστω μιας βοήθειας. Έτσι περίπου άρχισε η ιδέα Μαζί με το Γιώργο Κοκκινάκο, ένα φίλο καλλιτέχνη ψυχίατρο για τη δημιουργία μιας κίνησης για την “ανακάλυψη” του Αγίου Υακίνθου.
Αφού καταλήξαμε μετά από πολλές κουβέντες βρήκαμε το χώρο πάνω στο Ψηλορείτη στα 1260 μέτρα Υψόμετρο ανάμεσα σε αρχαία δέντρα στην τοποθεσία φούρνοι.Μέσα στην Αγκαλιά ενός βράχου οκτώ χιλιόμετρα από τα Ανώγεια. Πήγαμε στο Μητροπολίτη Ρεθύμνου Άνθιμο να συζητήσουμε την ιδέα. Παραξενεύτηκε αρχικά, ωστόσο το επιχείρημα που τον έπεισε και τον Ενθουσίασε ήταν το αν ο έρωτας δεν είναι θεϊκή επίσκεψη τι άλλο μπορεί να είναι; Όταν ο θεός σε θεωρεί έτοιμο σου στέλνει τον “έρωτα προξενητή” και σε σμίγει με το Αγαπημένο πρόσωπο για να γεννήσεις το τρίτο για την συνέχεια του θαύματος της ζωής.

Πήραμε την έγκριση και την υπόσχεση ότι θα ερχόταν ο ίδιος να θρονιάσει το ναό. Έτσι και έγινε. Ο φίλος μας ο Σταύρος ο Βιδάλης αρχιτέκτονας από την Αθήνα ανέλαβε.Κατέβηκε στα  Ανώγεια  να σχεδιάσει το ναό και τον περιβάλλοντα χώρο και να επιβλέψει την ανοικοδόμηση. Η απόφαση ήταν να γίνει ένας πρωτότυπος ναός κυκλικός όπως είναι τα Μητάτα των βοσκών. Μια τέχνη γνωστή από την εποχή των Μινωιτών μόνο με πέτρα πάνω στην πέτρα και χωρίς συνδετικό υλικό. Οι τεχνίτες ο Γιάννης Νταγιαντάς που χωρίς εκείνον ήταν αδύνατο να τελειώσει το έργο με τόση κομψότητα και ακρίβεια και τέσσερις χτίστες από τη βόρεια ήπειρο.Ο Δημήτρης ο αρχιμάστορας καθόταν ολόκληρη την πρώτη μέρα σκεφτικός εξετάζοντας τις πέτρες .
Προσπαθώ να “Ακούσω” την πέτρα είπε στον αρχιτέκτονα και την επόμενη μέρα του δήλωσε : την άκουσα την πέτρα κύριε Σταύρο και δυστυχώς για αυτήν θα πρέπει να “κλάψει” πολύ για να πάει στη θέση της! Μάστοροι ,εργάτες, φίλοι, αδέρφια, όλοι σε μια ατμόσφαιρα χαράς. Σε τρεις μήνες  ο ναός ήταν έτοιμος!
Σχεδιάσαμε τα πρώτα Υακίνθεια*Αφιερωμένα με τη βοήθεια την Ντόρας Ρίζου μιας δυνατής προσωπικότητας στο χώρο της δισκογραφίας Αφιερωμένα στο Μάνο Χατζιδάκι.

Η πρώτη νότα που ακούστηκε στο χώρο του θεάτρου ήταν από την φυσαρμόνικα του  Μανόλη Μπαρδάνη “χάρτινο το φεγγαράκι”. Με κεριά και λάμπες Κρεμασμένες στα κλαδιά των δέντρων. Ήταν μεγάλη η επιτυχία !Δυο χιλιάδες άνθρωποι ανέβηκαν στον Ψηλορείτη!
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης (ο οποίος έγραψε ένα τραγούδι για τον άγιο Υάκινθο), Μαριω,  Λιζέτα Καλημέρη,Θανασης Γκαιφυλιας, Μιλτος Πασχαλίδης,  Κώστας Καλδάρας, Βαγγελης Γερμανός,,Ψαραντωνης ,Χρήστος Θηβαίος, Μπαρδανης Μανόλης παρόντες !
Η ιδέα ήταν πρωτότυπη φρέσκια και βρήκε αποδοχή.  Μίλησαν με θέρμη στην τηλεόραση στο Mega ο πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης, ο Κώστας Τσοκλης Ο ζωγράφος, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ,Διευθύντρια της εθνικής πινακοθήκης,ο  Σεραφείμ Φυντανίδης Διευθυντής της Ελευθεροτυπίας ,ο Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος η  συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη ,η Μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά ,ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και άλλα πρόσωπα.
Ακολούθησαν είκοσι χρόνια αδιάκοπα οι γιορτες των Υακινθείων Εκδηλώσεων πολιτισμού βασισμένες στις τέχνες που εκπορεύονται από τα αισθήματα της αγάπης με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.Λαϊκή Αγορά με τα δώρα του Ψηλορείτη.Ήταν μια πολύχρωμη γιορτή στο πουθενά.
Ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος μας έστειλε επιστολή ενθαρρύνοντας την προσπάθεια μας μια επιστολή που το κείμενο της σκαλίσαμε σε ένα βράχο δίπλα στο ναό. Αργότερα το 2002 ήρθε στον Άγιο Υάκινθο προσκυνητής, επιβεβαιώνοντας το δίκαιο της προσπάθειας. Παρότρυνε τους νέους να Παντρεύονται στον άγιο της αγάπης.

Και δώρησε ένα καντήλι από την Κωσταντινούπολη που συνεχώς καίει από τότε πάνω από την αγιογραφία του Υακίνθου.  Δεν είμαστε το αντίθετο του αγίου Βαλεντίνου έχουμε όμως διάφορες. Εκείνοι Έμαθαν να περιγράφουν το αίσθημα με λουλούδια με τις καρδούλες , με όρκους και βαρύγδουπες ευχές, “θα σ’ αγαπώ για πάντα”, εμείς του Υακίνθου στοχεύουμε στο να “νιώσουμε” το αίσθημα και έχουμε κατά νου εκείνους που δεν το βρήκαν. Εμείς παίρνουμε το χέρι της αγαπημένης και την οδηγούμε στον κήπο με τις τριανταφυλλιές εκείνοι κόβουν τα τριαντάφυλλα και τα πηγαίνουν στις αγαπημένες τους.Στον άγιο Υάκινθο ανάβουμε δύο κεριά ένα στην ανάμνηση και ένα στην προσδοκία , αν δεν Φωτίσουμε  το παρελθόν μας το μέλλον δεν μας εμπιστεύεται..
Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια.Στις τρεις  του Ιούλη γιορτάζει ο Άγιος Υάκινθος. Την παραμονή Δευτέρα το βράδυ Θα γίνει νυχτερινή λειτουργία. Μέσα στην κατανυκτική ατμοσφαίρα Θα λειτουργήσει ο πάτερ Ανδρέας Κεφαλογιάννης  με μόνο φως το φεγγάρι και τα αστέρια. Μετά τη λειτουργία θα ακολουθήσει συναυλία από τους  “Θύραθεν”.Ένα σύνολο δέκα γυναικείων φωνών Του μουσείου λαϊκών οργάνων Κρουσώνα  που θα τραγουδήσει ιερά δημοτικά τραγούδια και θρησκευτικούς Ύμνους .Όσοι θα έρθετε Θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία.  Η λειτουργία θα αρχίσει κατά τις 9 το βράδυ .
Υ γ:Καλού κακού πάρτε και μια ζακέτα
*Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν τα Υακίνθεια θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης του χώρου και επανεκκίνησης από του χρόνου
Του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Post Top Ad

.............