Στη Γη των Ετεοκρητών στον Άγιο Σπυρίδωνα ( Κανενέ ) μουσικοί της Βιέννης και της Κρήτης στα χνάρια της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Στη Γη των Ετεοκρητών στον Άγιο Σπυρίδωνα ( Κανενέ ) μουσικοί της Βιέννης και της Κρήτης στα χνάρια της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς



Ξεχωριστές στιγμές έζησαν στη στην πρώην κοινότητα Πραισού όσοι βρέθηκαν στην μεγάλη παρέα που ταξίδεψε τον κόσμο μουσικά.
Από τις 12 Ιουλίου με φίλους καθηγητές από τα τμήματα μουσικολογίας των Πανεπιστημίων της Βιέννης (University of Vienna) και της Στοκχόλμης (KTH Royal Institute of Technology Stockholm Sweden) μαζί με τους φοιτητές τους μέσα στα πλαίσια της προγραμματισμένης κάθε 3 χρόνια μελέτης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης. 







Σύμφωνα με το δελτίο τύπου

Το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου στην Πραισό η φιλία και η κρητική φιλοξενία ενώθηκαν με τη μουσική παράδοση με αποτέλεσμα μια υπέροχη παρέα, συμβολή στην καταγραφή και τη διατήρηση της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιά της επαρχίας μας. Ήδη από την πρώτη βραδιά που βρεθήκαμε μαζί με τους φιλοξενούμενους μας στο καφενείο του χωριού φάνηκε πως οι δυο επόμενες μέρες θα ήταν πολύ σημαντικές. Καθηγητές και φοιτητές με τα όργανα τους μας έπαιξαν και τραγούδησαν κρητικές κοντυλιές και παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 


Έτσι όπως γίνεται κάθε φορά που μας επισκέπτονται, προγραμματίσαμε μια παρέα με συμμετοχή των χωριανών μας και μουσικών από την περιοχή της Σητείας. Μια και οι οικονομικές δυνατότητες του μικρού συλλόγου μας είναι περιορίσιμες, στο στήσιμο της παρέας (καθάρισμα, στρώσιμο, ψήσιμο, σερβίρισμα) συμμετείχαν οι καθηγητές και οι μαθητές μαζί με τους χωριανούς και τα μέλη του Συλλόγου. Την Παρασκευή το βράδυ λοιπόν μικροί, μεγάλοι χωριανοί και κοντοχωριανοί και ξένοι γίναμε μια παρέα. Στο κλίμα συνέβαλαν οι κάθε λογής μεζέδες και φαγητά που έφτιαξαν οι χωριανές μας και κάποιες φοιτήτριες και η άφθονη ρακί με το ντόπιο κρασί, δωρεές των συγχωριανών μας. 

Αφού δημιουργήθηκε η κατάλληλη ατμόσφαιρα το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με το παραδοσιακό στειακό λυράκι στο ρυθμό του πηδηχτού να ξεσηκώνει τους πιο μεγάλους που θυμήθηκαν τα νιάτα τους. Ακολούθησαν ζυγιές οργάνων (συνδυασμοί) όπου εναλλάσσονταν τα βιολιά, οι λύρες, τα λυράκια, οι κιθάρες, τα λαούτα, τα νταουλάκια, τα μαντολίνα και η ασκομαντούρα, από πολλούς καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους, αλλά και ευρωπαϊκοί παραδοσιακοί χοροί. 

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συνέχισαν παίζοντας και τραγουδώντας κρητικά ρεμπέτικα με μόνη διακοπή τα νόστιμα γλυκά ψυγείου που έφτιαξαν η Σοφία, η Εριέττα, η Ευαγγέλια και ο Σάββας. Στην παρέα σιγά σιγά ενσωματωνόταν νέα παιδιά, ταλαντούχοι οργανοπαίχτες με υπέροχες φωνές, τραγούδησαν τον Ερωτόκριτο, πολλές μαντινιάδες αλλά και πολλά παραδοσιακά τραγούδια. Όλοι συγκινήθηκαν από το τραγούδι της φοιτήτριας από τη μακρινή Περσία. Το πρώτο φως της αυγής βρήκε ακόμη τους μουσικούς και τον κόσμο στη θέση τους να παίζουν και να τραγουδούν τα τρυφερά τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη, παρ’ όλο που το απόγευμα μας περίμενε αρκετή δουλειά για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Ο ΣΤΕΙΑΚΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ Στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 


Όλα αυτά συνέβησαν στη Γη των Ετεοκρητών, στην Κοινότητα Πραισού, στον οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα πρώην Κανένε, 15 λεπτά με αυτοκίνητο από τη Σητεία. Πρόκειται για δυο χωριά με 40 μόνιμους υπερήλικες κατοίκους που με μπροστάρη το Σύλλογό μας συνεχίζουν τη παράδοση, τη φιλοξενία και τις αρετές που μας άφησαν οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας. Με τον εθελοντισμό τους αλλά και με χρήματα από το υστέρημα τους διατηρούν τα χωριά μας καθαρά και φροντίζουν να μην στερηθεί η περιοχή μας από διάφορες κοινωνικές και άλλες 2 υπηρεσίες, μιας και η περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ξεχασμένη από τους επίσημους κρατικούς φορείς. 




Η επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου θα έχει σχέση με τη νέα έκθεση του μουσείου μας, που εκτός από το ιστορικό μέρος θα ασχοληθεί με την τοπική διατροφή. Το ΔΣ του Συλλόγου μας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της παρέας μας. Τους ντόπιους μουσικούς, τους καθηγητές και φοιτητές των πανεπιστημίων τους χωριανούς μας και κοντοχωριανούς μας που συμμετείχαν στην παρέα και τέλος πολλά συγχαρητήρια και πολλά πολλά μπράβο στις γυναίκες και στους άντρες των χωριών μας, που για άλλη μια φορά παρασκεύασαν τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ (αλφαβητικά) 

Τους ντόπιους μουσικούς που μας έδωσαν σημαντικές στιγμές της μουσικής παράδοσής μας τους.
ΑΝΩΓΙΑΝΝΑΚΗ Γιάννη, ΚΑΛΥΒΑ Πέτρο, ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ Γιάννη, ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ Νίκο, ΠΑΠΑΔΑΚΗ Αλέξανδρο, ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ Στέργιο, ΡΑΠΑΝΗ Νίκο, ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ Χάρη, ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ Γιάννη, ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ Μανόλη, ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗ Μιχάλη, ΧΑΤΖΑΚΗ Υακίνθη, ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ Μιχάλη.

 Τους καθηγητές και τους φοιτητές που μας βοήθησαν στις δουλειές αλλά και που μας έπαιξαν και τραγούδησαν κρητικά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο. 

Καθηγητές 
MICHAEL HAGLEITNER: (Υπεύθυνος ΄Ερευνας) University of Vienna, Department of Musicology, Vienna, Austria  ANDRE HOLZAPFEL: (Συντονιστής Έρευνας) Royal Institute of Technology, Department of Media Technology and Interaction Design, Stockholm, Sweden  AUGUST SCHMIDHOFER: University of Vienna, Department of Musicology, Vienna, Austria  MICHAEL WEBER: University of Vienna, Department of Musicology, Vienna, Austria  OLOF MISGELD: Royal College of Music, Institute of Folk Music, Stockholm Sweden 

Φοιτητές
Riener Annika Margarita, Syla Bubulinë, Rosenkranz Carmen Sophie, Raab Engelbert, Kittke Jelena, Dornetshuber Judith, Mühlbauer Martina Rosita, Kalashnikava Nastassia, Domnanich Nicole, Blum Sarah, Davarpanah Setare Sahar, Steiner Stephan Matthias

 Και κλείνοντας θέλουμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ και ΑΝΤΡΕΣ που για μια ακόμη φορά έδωσαν ότι καλύτερο μπορούσαν για να νιώσουν οι φιλοξενούμενοι τις παραδοσιακές γεύσεις μας αλλά και τη φιλοξενία μας. 

Αξίζουν πάντα συγχαρητήρια και πολλά πολλά μπράβο οι 
ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ Μαρία, ΒΕΝΙΑΜΑΚΗ Ελένη, ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ Σούλα, ΓΚΡΟΖΑΚΗΣ Βαγγέλης. ΚΑΣΩΤΑΚΗ Εριέτα, ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Μαρία, ΛΟΥΚΑΤΟΥ Ευαγγέλια, ΛΟΥΚΑΤΟΣ Σάββας, ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ Ευανθία, ΡΑΠΑΝΗ Βιβή, ΡΑΠΑΝΗΣ Κώστας, ΣΥΚΙΑΝΑΚΗ Σοφία, ΣΦΥΡΑΚΗ Μαρία, ΦΥΓΕΤΑΚΗ Μαλάμω, ΦΥΓΕΤΑΚΗΣ Εμμανουήλ, ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ Μαρία, αλλά και την Χωριανή μας ΒΙΔΑΚΗ Γεωργία που ήλθε από την μακρινή Αυστραλία για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μας. 

Εκ του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραισού

Post Top Ad

.............