Την Τετάρτη 30/05/2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» και συγκεκριμένα την ανάγκη τροποποίησης των προδιαγραφών του, την τυποποίησή του αποκλειστικά στη γεωγραφική ζώνη ΠΟΠ, εντός δηλαδή του Δήμου μας και το αίτημα για ένταξης των περιοχών Λιθινών και Ορεινού στην γεωγραφική ζώνη ΠΟΠ.
Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, που να θωρακίσουνε το παραγόμενο προϊόν
Είχαμε την ευκαιρία στη συνάντηση αυτή να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, τέτοιες που να θωρακίσουνε το παραγόμενο προϊόν, μέσω της αποκλειστικής τυποποίησης του ΠΟΠ Σητείας ελαιολάδου εντός της περιοχής όπου παράγεται. Αποφάσεις που να διασφαλίζουν συνολικά τα συμφέροντα όλων των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα πρέπει το αίτημα αποκλειστικής τυποποίησης εντός γεωγραφικής ένδειξης, να γίνει σε δεύτερο χρόνο, με κύριο προβληματισμό ότι μπορεί να επιφέρει επιπρόσθετη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του φακέλου και περαιτέρω διατήρηση του άδικου αποκλεισμού των Λιθινών και του Ορεινού που για δεκαετίες παραμένουν εκτός ζώνης ΠΟΠ. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει αίτημα τροποποίησης μόνο για την ένταξη Λιθινών και Ορεινού, συν κάποιες μικρές αλλαγές στην περιγραφή του ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτης.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω ότι οι Λιθίνες και το Ορεινό παραμένουν εκτός ζώνης ΠΟΠ εδώ και 20 χρόνια (παραμένει πάντα ανεξήγητο!) και αυτό είναι μία κατάφορη αδικία για τους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζονται να πουλήσουν φθηνότερα από την τρέχουσα τιμή.
Επίσης, οφείλω να τονίσω ότι έχοντας το βλέμμα στο μέλλον θα πρέπει να βλέπουμε την συνολική εικόνα της αναπτυξιακής τροχιάς του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα στον τόπο μας.
Πριν τοποθετηθώ όμως, είναι σκόπιμο να παραθέσω κάποια στοιχεία:
1) Η περίπτωση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Σητείας είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προϊόντων ΠΟΠ, που η εμφιάλωσή τους μπορεί να γίνεται και εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ.
2)Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά για την τοπική κοινωνία αφού η τυποποίηση εκτός ζώνης από 40 και πλέον πιστοποιημένους ή μη τυποποιητές (!!), οδηγεί σε νοθείες και σε εκφυλισμό του προϊόντος, λόγω και της ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών. Το προϊόν παραμένει εντελώς απροστάτευτο και χάνει τη προστιθέμενη αξία του, αφού οι νοθείες ρίχνουν τις τιμές αγοράς ή μένει στα αζήτητα (βλέπε έτος 2018!!!). Αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία για ΟΛΟΥΣ τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.
3)Η τυποποίηση του ελαιολάδου μας, αποκλειστικά εντός γεωγραφικής ζώνης, δηλαδή στη περιοχή μας, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε επενδύσεις άρα και σε μείωση της ανεργίας αφού το «χρυσάφι» μας έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη υπεραξία.
Όμως, τυποποιητές εκτός Δήμου (Cevitel, ΕΑΣ Ηρακλείου κ.α) έκαναν ενστάσεις, ενώ ζητήθηκαν και διευκρινίσεις σχετικά με Λιθίνες και Ορεινό. Η ΕΑΣ Σητείας, φορέας προώθησης του αιτήματος τροποποίησης, με τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας τότε, δεν διαχειρίστηκε σωστά το όλο θέμα και επί τοις ουσίας εγκατέλειψε τη προσπάθεια επανυποβολής του φακέλου. Οι παραπάνω ενστάσεις των Cevitel, ΕΑΣ Ηρακλείου και των άλλων τυποποιητών εκτός ζώνης ΠΟΠ, ενδυναμώνουν τη πεποίθησή μου ότι το συμφέρον μας είναι η τυποποίηση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εντός ζώνης ΠΟΠ.
4) Έγινε προσπάθεια από την ΕΑΣ Σητείας στο παρελθόν να τροποποιηθεί ο φάκελος ΠΟΠ και να αρθούν οι παραπάνω αδικίες. Δηλαδή, να ενταχθούν οι Λιθίνες και το Ορεινό στη ζώνη ΠΟΠ και η τυποποίηση του λαδιού της περιοχής μας να γίνεται αυστηρά εντός της ζώνης ΠΟΠ.
Με αγωνία για το μέλλον του τόπου, κατέθεσα προτάσεις που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι λάθος να μεταθέτουμε χρονικά για δεύτερη φορά το αίτημα της αποκλειστικής τυποποίησης εντός γεωγραφικής ένδειξης. Αναλογιζόμενοι και τη φετινή μας περιπέτεια, θα έπρεπε αυτό να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Έπρεπε να γίνει εχθές, δεν έγινε… Ας γίνει τουλάχιστον σήμερα. Όχι όμως αύριο!!!
Αφού λοιπόν κληθήκαμε την Τετάρτη σαν τοπική κοινωνία για να εκφράσουμε την άποψή μας για τα παραπάνω ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ θέματα , με αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου κατέθεσα τις εξής προτάσεις που -πάντα κατά την άποψή μου- διασφαλίζουν τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας:
2. Τυχόν αλλαγές στις προδιαγραφές του ΠΟΠ Σητείας με προσανατολισμό στην αυστηροποίηση αυτών, θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός χαρακτηρισμού ΠΟΠ μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.
1. Το αίτημα τροποποίησης πρέπει να αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που να περιλαμβάνει την ένταξη των Λιθινών και του Ορεινού, αλλά ταυτόχρονα να επαναφέρει ΑΜΕΣΑ το θέμα της τυποποίησης αποκλειστικά εντός ζώνης ΠΟΠ.
3. Η φετινή μας περιπέτεια με το λάδι αναδεικνύει ξανά την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου συνεταιριστικού φορέα, του οποίου τα μέλη του Δ.Σ, να έχουν γνώση και εμπειρία, χωρίς όμως θεσμική ή πολιτική εκπροσώπηση. Οι πολιτικοί καπηλεύτηκαν το συνεταιριστικό κίνημα και χάθηκαν αγορές, ξεπουλήθηκαν πάγια και συνεταιριστικές επιχειρήσεις τέθηκαν σε εκκαθάριση.