Με τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων και της επιχειρηματικότητας στηρίζεται η εταιρική κοινωνική ευθύνη προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Με τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακών-Ερευνητικών Ιδρυμάτων και της επιχειρηματικότητας στηρίζεται η εταιρική κοινωνική ευθύνη προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας

Η στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστημιακά-Ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στο νησί, μπορούν να ενισχύουν με επιτυχία την κοινωνική εταιρική ευθύνη προς όφελος των εργαζομένων, ευρύτερα της κοινωνίας, και η Κρήτη έτσι μπορεί να «πρωταγωνιστήσει» με επιτυχία στην εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αυτό ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σε ημερίδα για την «Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τις νέες Δεξιότητες» που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στην ημερίδα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΣΕΒ, του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, φορέων αλλά και επιχειρήσεων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού μπορούν να αναδείξουν περαιτέρω την κοινωνική ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον, ενώ με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Επιστημονικά-Ερευνητικά μας Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στο νησί μας είναι μικρομεσαίες, «άρα επιβάλλεται να δούμε το εργασιακό περιβάλλον που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλό, να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν, πώς μπορούμε να βελτιώνουμε την κοινωνική εταιρική ευθύνη προς όφελος των εργαζομένων όπως επίσης τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.  Αυτό είναι το σημαντικό γιατί «δανειζόμαστε» από τις επόμενες γενιές και πρέπει να παραδώσουμε κάτι καλύτερο και οφείλουμε όλοι να συνεργαζόμαστε. Έχουμε τα Πανεπιστήμια μας με εξαίρετο έργο, τα Επιμελητήρια μας, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά με συνέργειες, για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας».  Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τέλος δημόσια όλους τους ανθρώπους που συνεργάζονται και υλοποιούν το σημαντικό αυτό ανταγωνιστικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης του CSR ΕΛΛΑΣ του Ελληνικού Δικτύου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη Δημήτρης Δανηλάτος ανέφερε:  «Την τελευταία 20ετία έχουν καταγραφεί από το δίκτυο πάρα πολλές καλές πρακτικές σε θέματα περιβάλλοντος, ανθρώπινου δυναμικού, σε θέματα σχέσεων επιχείρησης και κοινωνίας, επιχείρησης και τοπικής κοινότητας. Το ζητούμενο είναι να ενσωματωθούν στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η συντριπτική πλειοψηφία οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, διότι η μόνη διέξοδος είναι να ακολουθούν πορεία βιώσιμη σε όλα τα επίπεδα με στόχο να συμβάλουν και στην Εθνική προσπάθεια την οποία θα παρουσιάσει η χώρα στον ΟΗΕ σε ένα μήνα περίπου».
Τέλος σε δηλώσεις του ο οικονομολόγος Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Μανασάκης ανέφερε: «Ο στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας και δραστηριοποίησης μεταξύ Πανεπιστημίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Περιφέρειας Κρήτης, Επιχειρήσεων και φορέων επιχειρηματικότητας  όπως είναι το Επιμελητήριο, προκειμένου να γίνει αντιληπτό, ότι, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι άλλο ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο μας δημιουργεί περιορισμούς, είναι μία πρόκληση η οποία είναι επωφελής για τις ίδιες τις επιχειρήσεις για το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο, και διαπερνά όλο το πλέγμα σχέσεων σε μία τοπική κοινωνία. Βιώσιμη είναι η ανάπτυξη στο πλαίσιο της οποίας η σημερινή γενιά ικανοποιεί τις ανάγκες της, σκεπτόμενη όμως ότι πρέπει να αφήσει κάτι και για τις μελλοντικές γενιές.  Ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και η οποία διαπερνά και το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, ασφαλώς η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μία πρόκληση, γιατί,  προφανώς κάποια κενά που υπάρχουν σε επίπεδο προστασίας ευπαθών ομάδων σε επίπεδο προστασίας περιβάλλοντος είναι μία καλή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αναλάβουν αυτό το ρόλο και άρα να πετύχουν ένα ταυτόχρονο όφελος για τις ίδιες και για το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο λειτουργούν. Άρα η κοινωνία το περιβάλλον και οι επιχειρήσεις είναι στην πραγματικότητα τρία συγκοινωνούντα δοχεία πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και όλοι να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση σε ένα συνεργατικό πλαίσιο και όχι σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού».

Post Top Ad

.............