Αυτοψία του ΚΑΣ στον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στα Χανιά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Αυτοψία του ΚΑΣ στον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στα Χανιά

Κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου που είχε καταρρεύσει το Φεβρουάριο του 2017, προκειμένου να εγκρίνει τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου.


Hαυτοψία θα γίνει λόγω της σοβαρότητας της παρέμβασης στο μνημείο που σύμφωνα με τις μελέτες θα είναι ολική και θα αφορούν το σύνολο του επιπρομαχώνα και όχι μόνο τα δύο σημεία που κατέρρευσαν. «Οι μελέτες αποκατάστασης στάλθηκαν στο Κ.Α.Σ. για έγκριση, επειδή όμως η επέμβαση είναι μεγάλη, το Κ.Α.Σ. αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες κλιμάκιο του να πραγματοποιήσει αυτοψία και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην έγκριση των μελετών. Ορίσθηκαν από το ΚΑΣ τέσσερα άτομα να δουν  τα σημεία κατάρρευσης και παρέμβασης ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην έγκριση» ανάφερε στα “Χ.Ν.” η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου.


Το ΚΑΣ όταν πρόκειται για μεγάλη επέμβαση θέλει να έχει ίδια άποψη και να ζητάει περισσότερα στοιχεία ακόμα και τροποποιήσεις από τους μελετητές.  Αναφορικά με τους χρόνους αποκατάστασης του μνημείου η κ. Παπαδοπούλου εκτιμάει ότι δεδομένων των συνθηκών προχωρούν πολύ γρήγορα.
«Για το μέγεθος της κατάρρευσης και τη δουλειά που απαιτείται έχουμε προχωρήσει πάρα πού γρήγορα. Έχουμε δύο άρτιες μελέτες για ολόκληρο τον επιπρομαχώνα  και η αποκατάσταση που προβλέπουν αφορά όλο το μνημείο και όχι μόνο τα δύο σημεία που κατέρρευσαν» λέει η προϊσταμένη.


Το επιπρομαχώνας κατέρρευσε σε δύο σημεία στις 11 Φεβρουαρίου του 2017 μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ από την κατάρρευση είχε καταπλακωθεί και ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο. Από την αρχαιολογία έγιναν εργασίες στερέωσης του επιπρομαχώνα και ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης των απαραίτητων μελετών που εκπονήθηκαν από εξειδικευμένα τεχνικά γραφεία. Μετά την έγκριση των μελετών από το ΚΑΣ θα πρέπει να αναζητηθεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μνημείου.
Σημειώνεται ότι οι καταρρεύσεις στον συγκεκριμένο επιπρομαχώνα δεν είναι σπάνιες, αφού ανάλογα φαινόμενα είχαμε και τη δεκαετία του ΄80 και τη δεκαετία του ΄90. Πέρα από την παλαιότητα του μνημείου οι καταρρεύσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι μεταπολεμικά είχαν εναποθέσει σε αυτόν οικοδομικά υλικά από τα βομβόπληκτα σπίτια της παλιάς πόλης με αποτέλεσμα τα εδάφη να είναι σαθρά.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............