Μία ασυνήθιστη εικόνα υπήρξε σήμερα νωρίς το μεσημέρι στον ουρανό πάνω απο την πόλη και την γύρω περιοχή της Σητείας.
Σύννεφα που κατέβηκαν και ( βούτηξαν ) στην θάλασσα με εύρος απο την περιοχή του ΣΟΕ, της Αγιάς Φωτιάς έως και κοντά στην παραλία της Σητείας.
Στην εμφάνισή τους τα κεφάλια στρέφονται προς τον ουρανό και οι φωτογράφοι τρέχουν να απαθανατίσουν αυτά τα σπάνια… επουράνια σκηνικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο προέκυψε ως αποτέλεσμα ατμοσφαιρικής αστάθειας, που δημιουργείται όταν ένα στρώμα νέφους βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα θερμότερου αέρα και τα δύο στρώματα κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με τους ναυτικούς, είναι το "πούσι" και οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της θάλασσας και της ατμόσφαιρας.
Το φαινόμενο της περιορισμένης ορατότητας. Κάτι που μοιάζει σαν ένα σύννεφο να έχει κατέβει πολύ χαμηλά και να μας έχει σκεπάσει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) ,ομίχλη ονομάζεται η αιώρηση πολύ μικρών υδροσταγονιδίων στον αέρα, που περιορίζει την ορατότητα στην επιφάνεια της γης σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ένα σύννεφο που έχει κατέβει στην επιφάνεια της γης και περιορίζει την ορατότητα κάτω από τα 1000 μέτρα.
Έτσι λοιπόν, αν στην επιφάνεια της γης επικρατεί μια θολούρα η οποία όμως επιτρέπει την ορατότητα πάνω από τα 1000 μέτρα , τότε μιλάμε για καταχνιά ή για πούσι.
Η ομίχλη δημιουργείται με δύο τρόπους:
Με ψύξη του αέρα και
Με προσθήκη υδρατμών ,όταν υδρατμοί προστίθενται στον αέρα με εξάτμιση και ο υγρός αέρας αναμιγνύεται με σχετικά ξηρό αέρα.
Εξ’ αιτίας των παραπάνω έχουμε αρκετούς τύπους ομίχλης και ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού της διακρίνεται σε ομίχλη ακτινοβολίας, ομίχλη μεταφοράς, ομίχλη εξάτμισης και ομίχλη κλιτύος (ομίχλη βουνοπλαγιάς ή ανολίσθησης). Άλλοι τύποι ομίχλης επίσης είναι η αιθαλομίχλη και η μετωπική ομίχλη (frontal fog).