Σε ειδική εκδήλωση και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου 2018 GREEK – GREENAWARDS «Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία»στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), για το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed».
Πρόκειται για το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην μετατροπή των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή, μέσα από τη διαδικασία της ηλιακής ξήρανσης και που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής του.
Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργο Πατούλη, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, συνεχάρη τους συνεργάτες του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. από το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, και τόνισε: «Όπως είχε πει και η Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ, μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά! Σε αυτή τη φιλοσοφία πιστεύουμε στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος βλέποντας πως αυτές οι συνεργασίες αποδίδουν καρπούς – και όχι μόνο σε επίπεδο βραβείων, αλλά στην ουσιαστική καθιέρωση συνθηκών Κυκλικής Οικονομίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για τα εξαιρετικά αποτελέσματα!»
Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.