Παιδιά και έφηβοι στην Κρήτη πάσχουν από κατάθλιψη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Παιδιά και έφηβοι στην Κρήτη πάσχουν από κατάθλιψη


Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Παιδιά και έφηβοι στην Κρήτη πάσχουν από κατάθλιψη

Εχει αυξηθεί η ζήτηση ψυχιάτρων και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών

Την εποχή της κατάθλιψης βιώνουν οι Κρητικοί ενώ πλέον στις μέρες μας από κατάθλιψη πάσχουν και τα παιδιά και οι έφηβοι! 



Την ίδια ώρα έχει αυξηθεί η ζήτηση ψυχιάτρων στον ΕΟΠΥΥ στον Εσταυρωμένο αλλά και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών. 

“Κατάθλιψη δεν παθαίνουν μόνο οι μεγάλοι αλλά και τα παιδιά και παρατηρούμε ότι έχουμε αύξηση αυτών των περιστατικών”, είπε στην “Π” ο παιδοψυχίατρος Νίκος Μακαρόνας διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ηρακλείου. 

Σύμφωνα με τον κ. Μακαρόνα, τα προβλήματα και τα άγχη της οικογένειας μεταφέρονται στα παιδιά ενώ αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα τούς προκαλούν και όσα βλέπουν στην τηλεόραση. 

Οπως ανέφερε ο ίδιος η κατάθλιψη στα παιδιά εμφανίζεται συνήθως με διαταραχές στην συμπεριφορά, υπερκινητικότητα, χαμηλή επίδοση στα μαθήματα κ.λπ. 

“Αποφεύγουμε τα φάρμακα στα παιδιά όμως στους έφηβους αν χρειαστεί κάποια αγωγή, χορηγείται, αλλά οχι συχνά”, ανέφερε. 

30% αύξηση ζήτησης υπηρεσιών στις δημόσιες δομές 

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Αλέξανδρος Βγόντζας, είπε στην “Π”: “Υπάρχει αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων και περιπτώσεων απόπειρας αυτοκτονίας και αυτά τα περιστατικά αφορούν πλέον την μεσαία εισοδηματική τάξη. 

Ο κόσμος ζητάει βοήθεια όμως δεν έχει χρήματα και έτσι η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί κατά 30%. 

Στον ΕΟΠΥΥ για ψυχίατρο 

Ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Φραγκουλάκης ανέφερε: “Κι εδώ διαπιστώνουμε μεγάλη πίεση για ραντεβού με ψυχιάτρους και αύξηση της χορήγησης φαρμάκων”, ενώ η ψυχίατρος του ΕΟΠΥΥ Σοφία Μαρκουλάκη μας είπε: “Εχουμε αυξημένα περιστατικά και αύξηση στην χορήγηση αντικαταθλιπτικών”. 

“Ο κόσμος προβληματίζεται, αγχώνεται και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα προβλήματά του”, μας είπε η ψυχοθεραπεύτρια Γωγώ Φουντουλάκη η οποία συμπλήρωσε: “Ασφαλώς και όταν χρειάζεται δίνουμε φάρμακα. Τη μισή δουλειά την κάνουν τα φάρμακα και την άλλη μισή η ψυχοθεραπεία”. 

“Η κατάθλιψη έχει αυξηθεί, οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί στις μέρες μας”, ανέφερε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κονταξάκης ο οποίος υπογράμμισε: “Η χώρα μας και οι άνθρωποί της έχουν προβλήματα και όμως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ετοιμάζεται να τιναχτεί στον αέρα αφού πάνε να κλείσουν τις ανοιχτές ψυχιατρικές δομές. Εχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που επέστρεψαν στο Δαφνί μετά από 20 χρόνια εκτός ψυχιατρείου. Εκεί θέλουμε να οδηγήσουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση;”, διερωτάται ο καθηγητής. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην “Π” του καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Χρήστου Λιονή, σχεδόν όλοι οι ασθενείς των κοινωνικών ιατρείων στο Ηράκλειο έχουν κατάθλιψη, θεωρούνται υψηλού ρίσκου για αυτοκτονία και παραπέμπονται για ψυχιατρική παρακολούθηση”.

Post Top Ad

.............