Η Ομιλία της Β΄ Κυριακής των Νηστειών: «Η αγιότητα είναι ευαισθησία, τρυφερότητα και ανθρωπιά» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η Ομιλία της Β΄ Κυριακής των Νηστειών: «Η αγιότητα είναι ευαισθησία, τρυφερότητα και ανθρωπιά»



Mέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και πλήθους πιστών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκε το εσπέρας της Β΄ Κυριακής των Νηστειών (του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά), 4 Μαρτίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας, κατά την οποία τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρουσίασε τον ομιλητή Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, σημειώνοντας ότι συνδυάζει το θεολογικό, συγγραφικό και ποιμαντικό έργο και έχει το χάρισμα της επικοινωνίας κυρίως με τη νέα γενιά, μέσω και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ομιλητής ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ευκαιρία που του έδωσε για δεύτερη φορά να επικοινωνήσει με τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της περιοχής και ανέπτυξε το θέμα: «Η αγιότητα ως τρυφερότητα και κατανόηση». Ο π. Χαράλαμπος επεσήμανε ότι ο άνθρωπος, που είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού και έχοντας τη δυναμική του καθ’ ομοίωσιν, αποτελεί μετά την πτώση του το «μέγα τραύμα», καθώς κουβαλά υπαρξιακούς και οντολογικούς τραυματισμούς. Είναι μια αντιφατική ύπαρξη, καθώς μέσα του έχει το φως αλλά και το σκοτάδι, γι’ αυτό και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που τη μνήμη του προβάλλει η Εκκλησία μας τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών, προσευχόταν με την ευχή «Κύριε φώτισόν μου το σκότος».
Όπως είπε πολύ εύγλωττα ο ομιλητής, άγιος δεν είναι ο τέλειος, ο αψεγάδιαστος και ο πλήρως αναμάρτητος, αλλά ο αυθεντικός, ο απλός και φιλάνθρωπος, αυτός που έχει ευαισθησία, τρυφερότητα και ανθρωπιά, που «αγαπά και πονά». Γι’ αυτό και ο σύγχρονος μας άγιος, Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης έλεγε: «Όποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Η ψυχή του χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική». 
Ο π. Χαράλαμπος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα ενσυναίσθησης, ταύτισης και συμπάθειας των αγίων προς τους ανθρώπους, αλλά και έμπρακτου ενδιαφέροντός τους για τα ζώα, τα πουλιά και όλο το φυσικό περιβάλλον. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αντιπαρέβαλε το παλαιό πρότυπο του τίμιου, αγωνιστή και με ηθικό υπόβαθρο ανθρώπου με το μεταπολιτευτικό πρότυπο του νεοέλληνα, που «δεν πασχίζει αλλά πλουτίζει». Τέλος, ο π. Χαρ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον μεγάλο Ρουμάνο θεολόγο π. Δημήτριο Στανιλοάε, στο πρόσωπο του αγίου θεραπεύεται και ανακαινίζεται ο άνθρωπος, γι’ αυτό και κοντά στους αγίους κανείς αναπαύεται και αισθάνεται οικειότητα.  
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχαρίστησε εγκάρδια τον ομιλητή και ανακοίνωσε την ομιλία της επόμενης Κυριακής (της Σταυροπροσκυνήσεως) 11/3, που θα πραγματοποιηθεί μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας, με ομιλητή τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Μπροστά στον καθρέπτη του Τιμίου Σταυρού», και θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Οσίου Μεθοδίου του εν Νιβρύτω.  

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού και στην ομιλία που ακολούθησε παρακολούθησε πλήθος ευσεβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι. Παρόντες ήταν ακόμα ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο δημ. σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γεώργ. Κουγιουμτζάκης, ο τέως Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης, εκπρόσωποι συλλόγων και τοπικών φορέων.

Post Top Ad

.............