Στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, και φορέων με τίτλο «Τεχνογνωσία διαχείρισης των υδάτινων πόρων: οι Ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης».
Όπως ενημερώνει με έγγραφο της το Δήμο Οροπεδίου, η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «από τις είκοσι πέντε (25) δηλώσεις πρόθεσης υποβολής που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, συνάδουν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) οι δεκαοκτώ (18), τις οποίες και δημοσιεύουμε: http://ayla.culture.gr/2990-2/. Οι προτάσεις αυτές προκρίνονται στο δεύτερο στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Τονίζεται ότι η τελική απόφαση για εγγραφή ή μη ενός στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας λαμβάνεται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της ΔΙΝΕΠΟΚ, την οποία συνδράμει στο έργο της η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, για την διάδοση-διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας που αφορά στην μεγάλη παράδοση-πολιτισμική κληρονομιά των Ανεμόμυλων στο Οροπέδιο. Με την άψογη συνεργασία Δήμου και όλων των φορέων της περιοχής, έγινε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να ενταχθούμε στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας κοιτάζοντας με το βλέμμα στραμμένο προς την UNESCO καθώς ακολουθεί το τρίτο στάδιο που αφορά στην αξιολόγηση όλων των στοιχείων που κατατέθηκαν για ένταξη ή μη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με σχετική απόφαση από την ΔΙΝΕΠΟΚ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που εντάσσει συνολικά τις εγγεγραμμένες προτάσεις στο Εθνικό Ευρετήριο, μέσω του οποίου την τελική απόφαση θα λάβει η UNESCO.
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν στο έργο μας, το επιστημονικό προσωπικό και τους καθ’ύλην φορείς, τους πρεσβευτές του Στοιχείου, μα πάνω από όλα τους συμπολίτες που με άριστη συνεργασία φτάσαμε μέχρι τώρα στο στάδιο αυτό. Όμως, αυτό αποτελεί μόνο την αρχή και θέλουμε να συνεχίσετε να είστε αρωγοί μας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Προσκαλούμε τους τους Κρητικούς, ευρύτερα τους πολίτες της χώρας αλλά και τους απόδημους μας να συμπληρώσουν και να προωθήσουν ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί παρακάτω μέσω των σχετικών link, ενισχύοντας τον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ένταξη των μοναδικών ανεμόμυλων μας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.