Η αυλαία του Πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής για το 2018 έπεσε χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας για το μέλλον.
850 ομάδες από όλη τη χώρα και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης έλαβαν μέρος και στις 13 περιφέρειες της χώρας μας. 260 από αυτές έλαβαν μέρος στο πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής . Από αυτές 84 ομάδες του δημοτικού στην κατηγορία OPEN, 44 του δημοτικού στην κατηγορία ποδόσφαιρο, 24 του Γυμνασίου και 40 του Λυκείου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 4 Μαρτίου στο τελικό που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου.
Ο διαγωνισμός του Δημοτικού ήταν αφιερωμένος στο διάστημα και συγκεκριμένα στον εποικισμό του πλανήτη Άρη. Οι μαθητές παρουσίασαν ολοκληρωμένα projects μοναδικής τελειότητας κατασκευής και προγραμματισμού με λύσεις ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες τόσο πολύ που σε κάνουν να ελπίζεις για το μέλλον.
Επίσης για πρώτη φορά όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη μαθητές Δημοτικού δημιούργησαν ομάδες και έπαιξαν ποδόσφαιρο δύο εναντίον δύο με ρομποτικούς παίκτες, κατασκευής τους.
Ο διαγωνισμός του Γυμνασίου είχε θέμα τις επικοινωνίες στο Βυζάντιο. Όπως ακριβώς άναβαν τις φρυκτωρίες (βίγλες) και από σημείο σε σημείο έβλεπαν και μετέφεραν το μήνυμα στη Κωνσταντινούπολη έτσι και στο διαγωνισμό το ρομπότ σήκωνε τη σημαία (άναβε τη φρυκτωρία) παίρνει τα μηνύματα και τα παραδίδει στη πόλη.
Τέλος τα παιδιά του Λυκείου παρουσίασαν ολοκληρωμένα Projects με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Οι κατασκευές αφορούσαν έτοιμες λύσεις για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνα σπίτια, κλπ. Για πρώτη φορά μελέτησαν την βιωσιμότητα του project .
Οι 4 ομάδες της Κρήτης του Δημοτικού που συμμετείχαν στην κατηγορία open κέρδισαν την εμπειρία που θα την μεταδώσουν σε συναντήσεις, οι οποίες θα καθοριστούν στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Τρεις από τις τέσσερις πέρασαν μέχρι και το δεύτερο γύρο αλλά στον τρίτο και τελευταίο δεν τα κατάφεραν.
Για πρωτοεμφανιζόμενες όμως, τόσο η ομάδα του δημοτικού σχολείου Πλακιά όσο και η ομάδα του 12ου Δημοτικού Ηρακλείου και μόνο που κατάφεραν να περάσουν στον πρώτο γύρω όπου ομάδες της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης έχουν αρκετή εμπειρία, είναι επίτευγμα για τα μέσα που διαθέτουν.
Στο γυμνάσιο έχουμε την 5η πανελλήνια θέση από την ομάδα Virus , ανεξάρτητη ομάδα
και την 20η από τους ROBOTRONICS ανεξάρτητη ομάδα.
Στο λύκειο έχουμε την 12η θέση από τους SYSTEM OVERLOAD του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου και την 38η από το 2 ΓΕΛ Ιεράπετρας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην σελίδα μας www.wrohellas.gr .
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, όσο και τους Αντιδημάρχους κ. κ. Πέτρο Ινιωτάκη και Κωνσταντίνο Βαρδαβά για την διάθεσή των εγκαταστάσεων, την
υποστήριξη για την διοργάνωση του περιφερειακού διαγωνισμού όσο και για την διαμεσολάβησή τους ώστε να γίνουν εφικτά όλα τα παραπάνω.
Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρίες MINOAN LINES όσο και την BLUE STAR FERRIES για τις προσφορές που μας έκαναν έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι ομάδες της περιφέρειας Κρήτης στην πρωτεύουσα για να συμμετέχουν στον τελικό και να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώση.
Τις εταιρίες ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ, Κρητικός φούρνος, Αναψυκτικά Ζαργιανάκη και Φαιστός για τις χορηγίες σε προϊόντα που μας έκαναν για να γίνει ο περιφερειακός διαγωνισμός Κρήτης.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE και το ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Με αφορμή το διαγωνισμό δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης που ξεκινά από τον εφοδιασμό των ελληνικών σχολείων με δωρεάν εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής και συνεχίζει με τη διαρκή κατάρτιση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών, μέσω δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων (online και με φυσική παρουσία), ολοκληρωμένων έντυπων οδηγών και σχεδίων μαθήματος.
Το 2016 επιστεγάστηκε με μία κατάκτηση κρίσιμης σημασίας: Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, (369/6 26.4.2016), οι μαθητές που κέρδισαν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ εγγράφονται πλέον καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.
Ήδη οι πρώτοι Ολυμπιονίκες του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης έχουν κάνει χρήση του άνωθεν δικαιώματος και έχουν εγγραφεί χωρίς εξετάσεις σε αντίστοιχα ΑΕΙ.
Στηριγμένοι σε αυτή μας τη δυναμική, η οποία απορρέει από την συμμαχία μας με σημαντικούς καθηγητές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, των γονέων καθώς και της βιομηχανίας της χώρας μας, στοχεύουμε στην εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και σε έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης.
Ραντεβού τον Ιούνη για τον διαγωνισμό που θα αναδείξει ποιες ομάδες θα αντιπροσωπεύσουν την χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της WRO.
Με εκτίμηση
Μαρκάκης Θέμης
Μέλος WRO-HELLAS