Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Οσίου Ισιδώρου στο Κάβο Σίδερο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού Οσίου Ισιδώρου στο Κάβο Σίδερο


Με μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθή παρουσία ευσεβών χριστιανών από διάφορα σημεία της Κρήτης πανηγύρισε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ο Ιερός Ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου στην Πολεμική Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου, που αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης.


Το απόγευμα  του Σαββάτου 3  Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Τοπλού και Εφημερίους της περιοχής, αλλά και από άλλες Μητροπόλεις, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής, ευλόγησε το πλήθος των προσφερομένων άρτων και μίλησε δι᾽ ολίγων στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τους χώρους του πανηγυρίζοντος ναού, που αποτελεί είναι ένα παγκρήτιο πλέον προσκύνημα. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στο ασκητικό βίο του Οσίου Ισιδώρου, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχομε ανάγκη από το πνεύμα των ασκητών και την θεώρηση της κατά Χριστόν ζωής. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, καθώς ο τόπος αυτός είναι αποστολοβάδιστος, από τον Απόστολο Παύλο που διέπλευσε στο ακρωτήριον «Σαλμώνιον» κατά την πορεία του προς στη Ρώμη, πριν ναυαγήσει στους Καλούς Λιμένες, κατά τις Πράξεις των Αποστόλων. Όπως σημείωσε η περιοχή του Κάβο Σίδερο στο ανατολικότερο αυτό σημείο της Κρήτης πάντοτε συνδεόταν με τον μοναχισμό. Κατά την παράδοση μοναχοί από την Αίγυπτο και την περιοχή του Πηλουσίου μετά τις διώξεις των Αράβων βρέθηκαν στην περιοχή και ίδρυσαν την Ιερά Μονή του Αγίου Ισιδώρου. Επίσης, μίλησε για την ευλογία αυτή που έχει αποτυπωθεί στην περιοχή ολόκληρη και είναι εμφανής στον προσκυνητή, αφού στο σημείο αυτό υπήρχε μονύδριο που ασκούνταν Μοναχοί. Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε στους πολυάριθμους προσκυνητές από όλη την Κρήτη, η ασκητική ζωή και το αγωνιστικό φρόνημα του Οσίου Ισιδώρου να αποτελέσει οδοδείκτη και παράδειγμα για όλους μας, στους δύσκολους και χαλαιπούς καιρούς μας, και η χάρη του Αγίου Ισιδώρου να είναι μαζί τους, να σκέπει και να προστατεύει όλους όσοι πλέουν από την περιοχή, τους νέους που υπηρετούν στη Πολεμική Ναυτική Βάση του Κυριαμαδίου καθώς και όλους τους Κρητικούς. 


 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σητείας κ. Ιωάννης Χατζηνάκης εκ μέρους Συλλόγων της περιοχής (Σύλλογος Πολυτέκνων Σητείας, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου, Εμπορικός Σύλλογος Σητείας, Ένωση Ξενοδόχων Σητείας, Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Διαμερισμάτων Σητείας και Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λασιθίου) προσέφερε συμβολικό δώρο στον Πανοσιώτατο Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη, έναν επιστήθιο Σταυρό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σύσσωμοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, σήμερα στο εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο στο σημείο της ένωσης του Κρητικού και του Λυβικού πελάγους, τιμούν τον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού για το έργο που επιτελεί επί 60 περίπου χρόνια, τόσο στη Μονή που προΐσταται, όσο και για την ανιδιοτελή προσφορά του στα  κοινά της ευρύτερης περιοχής και για την αγάπη του στον άνθρωπο, την οποία απλόχερα έχει προσφέρει και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσει να προσφέρει σε όλη τη διαδρομή της ζωής του, για τη συμπαράστασή του στον ανθρώπινο πόνο και για ολόκληρη την πορεία του».



Ο Ηγούμενος Αρχιμ. Φιλόθεος, σαφώς συγκινημένος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Χατζηνάκη και τους Συλλόγους για την πράξη τους αυτή, τονίζοντας ότι δεν πράττει τίποτα παραπάνω τόσα χρόνια στο Μοναστήρι του Τοπλού, από ό,τι του υπαγορεύει η μοναχική του συνείδηση.



Στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης. ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Διοικητής του 11ης  Μοίρας Σταθμού Ελέγχου Προειδοποίησης (Μ.Σ.Ε.Π.) Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμ. Πάνου, ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιω. Ψαράκης, και πλήθος πιστών από όλο τον Νομό Λασιθίου και άλλα σημεία της Κρήτης, που ήλθαν οργανωμένα με λεωφορεία ή με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.


Post Top Ad

.............