Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της “Κουκίδας” - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της “Κουκίδας”

Τις περιπέτειες μιας μικρής κουκκίδας στον μαγικό κόσμο του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι κατά την παρουσίαση του παραμυθιού  “Τ’ αποτυπώματα μιας κουκκίδας” της καταξιωμένης συγγραφέως Μάρως Θεοδωράκη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μουσείου.

H  παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων και λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου δόθηκαν, εκτάκτως, δύο παραστάσεις καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί μόνο μία.

Το παραμύθι – με την εξαιρετική εικονογράφηση της Χανιώτισσας Λίλας Καλογερή – παρουσίασε δραματοποιημένα το ταλαντούχο παιδικό τμήμα και η ομάδα ενηλίκων της “Σκηνής χωρίς όρια”, με την Μάρω Θεοδωράκη να συνοδεύει στο πιάνο και το τραγούδι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και αφήγηση είχε η πολλά υποσχόμενη Χανιώτισσα σκηνοθέτις, Στέλα Σκορδαρά.
Στο τέλος της εκδήλωσης όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν το τέλος του παραμυθιού σε ένα παλιό τυπογραφικό πιεστήριο, από την συλλογή του μουσείου.
Το παραμύθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Τυπογραφίας. Την μικρή ανήσυχη κουκίδα έχουν ήδη γνωρίσει και αγαπήσει οι μικροί φίλοι του Μουσείου Τυπογραφίας, καθώς η αφήγησή του παραμυθιού αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος για το νηπιαγωγείο, την Α’ και Β’ Δημοτικού.


“ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”

«Για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» έκανε λόγο στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Έλια Κουμή, αναφερόμενη στην προσπάθεια του Μουσείου Τυπογραφίας να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική του δράση, σε δύσκολες εποχές, προχωρώντας σε μια νέα έκδοση. Παράλληλα ευχαρίστησε την συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Μάρω Θεοδωράκη, την εικονογράφο Λίλα Καλογερή και την υπεύθυνη της “Σκηνής χωρίς όρια”, σκηνοθέτη Στέλλα Σκορδαρά.
Έμπνευση για την ιστορία της Κουκκίδας, υπήρξε για την Μάρω Θεοδωράκη η πρώτη της επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ. « Όταν πρωτο-μπήκα σε αυτό το υπέροχο Μουσείο, η αισθητική του και το θέμα του – μιας και έχω μεγαλώσει σε μια δημοσιογραφική οικογένεια- με ενέπνευσε πολύ. Άλλωστε έχω μεγαλώσει με τον ήχο της γραφομηχανής. Αυτές είναι οι πρώτες μνήμες που έχω αφού στο σπίτι μας είχαμε δύο γραφομηχανές, ο πατέρας μου δημοσιογράφος και η μητέρα μου επίσης δημοσιογράφος, πληκτρολογούσαν συνεχώς τα άρθρα τους, είχαμε τις εφημερίδες με τα δικά τους άρθρα και μεγάλωσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διαβάζοντας τα άρθρα των γονιών μου. Κι αυτό μάλλον με επηρέασε στο να ασχοληθώ με την συγγραφή.  Και επειδή γράφω παιδικά βιβλία αλλά ήξερα ότι δεν υπήρχε ένα βιβλίο για παιδιά που να έχει σχέση με το Μουσείο Τυπογραφίας, σκέφτηκα να γράψω ένα παραμύθι για το Μουσείο. Και αποφάσισα να γράψω τα αποτυπώματα μιας Κουκίδας για να εισάγουμε τα παιδιά στον κόσμο του Μουσείου ώστε να μάθουν για την ιστορία της τυπογραφίας» ανέφερε η συγγραφέας του παραμυθιού.


Η σκηνοθέτις και υπεύθυνη της “Σκηνής χωρίς όρια”, Στέλα Σκορδαρά που με το παιδικό τμήμα και την ομάδα ενηλίκων παρουσίασαν δραματοποιημένα το παραμύθι, αναφέρθηκε στα μηνύματα του παραμυθιού. «Με συγκίνησε πολύ το γεγονός, ότι μια “μικρή και ασήμαντη” κουκκίδα, έχει φιλοδοξίες και ονειρεύεται να μείνει αποτυπωμένη για πάντα. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να ταυτιστεί με αυτήν την “μικρή και ασήμαντη” κουκκίδα γιατί τελικά όλοι μας έχουμε μικρά- μεγάλα όνειρα και όλοι μας μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, να αφήσουμε κι εμείς το αποτύπωμα μας σε αυτήν την ζωή. Αυτό είναι ένα πολύ σπουδαίο μάθημα» επεσήμανε.
Μιλώντας για την εικονογράφηση η Λίλα Καλογερή που έδωσε πνοή και χρώμα στο παραμύθι ανέφερε ότι « με την εικονογράφηση προσπάθησα να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο πλούσιο σε περιεχόμενο είναι το Μουσείο Τυπογραφίας και επίσης να καταλάβουν ότι αυτό το σημαντικό Μουσείο βρίσκεται στην Κρήτη, στα Χανιά, τον τόπο μας.  Παράλληλα χρησιμοποίησα έντονα χρώματα στο παραμύθι γιατί ήθελα να δώσω έμφαση στο συναίσθημα».

χανιωτικα νεα

Post Top Ad

.............