Μπορεί χρήστες του Ιντερνετ να χρησιμοποιούν τα greeklish, φαίνεται όμως ότι η μυστηριώδης Γραμμική Β΄ τους ασκεί υπέρμετρη γοητεία.
Εξ ου και η εφαρμογή «Γράψε όπως έγραφαν σε άλλες εποχές», που προστέθηκε εσχάτως στην κατηγορία των online παιχνιδιών της ιστοσελίδας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, έχει προκαλέσει «θραύση».
Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει πώς γραφόταν το όνομά του στη μυκηναϊκή (Γραμμική Β΄), την αρχαϊκή, την κλασική, την πρωτοβυζαντινή και τη βυζαντινή γραφή.
Οι λίστες των ονομάτων είναι πλούσιες, περιλαμβάνουν από την Αννα μέχρι την Αφένδρα και την Αφεντούλα, από τον Αχιλλέα μέχρι τον Αχμέτ.
«Η εφαρμογή έγινε viral, όταν κοινοποιήθηκε στα social media», διηγείται στην «Κ» ο κ. Κώστας Καραχάλιος από την κατασκευάστρια εταιρεία Tool. «Εντός τριών μηνών έπαιξαν 82.000 άτομα, στο αποκορύφωμα φτάσαμε στα τέλη Δεκεμβρίου».
Οντας μια εύκολη και πρωτότυπη εφαρμογή κέρδισε το κοινό, που διακατέχεται από την έμφυτη περιέργεια για τη Γραμμική Β΄.
«Σε λίγο καιρό θα δούμε τατουάζ... Γραμμικής Β΄», σχολίασε ενθουσιασμένος ένας χρήστης.
Στην ίδια κατηγορία, προσφέρονται άλλα τρία διαδικτυακά παιχνίδια: «Συντήρησε τα αρχαία», «Βρες τα όμοια» και «Πώς ντύνονταν σε άλλες εποχές;», το οποίο συναγωνίζεται τη Γραμμική Β΄.
Την ιστοσελίδα www.mthv.gr, που όπως και το μουσείο έχουν κατασκευαστεί με πόρους του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση 2007-2013, επισκέπτονταν μέχρι πρότινος 100 με 150 άτομα την ημέρα, έπειτα όμως από το «τσουνάμι» των χιλιάδων παικτών, η μέση επισκεψιμότητα σύμφωνα με την Tool ανέβηκε στα 300-400 άτομα.
Ο ντόρος επηρέασε την προσέλευση στο πραγματικό μουσείο; «Δεν διαθέτουμε ακόμα επίσημα στατιστικά», απαντά η αρχαιολόγος και υπεύθυνη για τα προγράμματα ψηφιακών εφαρμογών, κ. Αθηνά Παπαδάκη.
«Διαπιστώνουμε, όμως, καθημερινά ότι οι περισσότεροι επισκέπτες μας προτού φτάσουν στη Θήβα έχουν περιηγηθεί στον ιστότοπο, ο οποίος τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον».
Το μουσείο προσελκύει πολλούς φοιτητές κλασικών σπουδών από την Ευρώπη, που έχουν εξίσου λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες διαδικτυακά.
Πηγή: kathimerini.gr