Ανέγερση ανδριάντα του Ηλία Σπαντιδάκη-Λούη Τίκα στο Κολοράντο των ΗΠΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ανέγερση ανδριάντα του Ηλία Σπαντιδάκη-Λούη Τίκα στο Κολοράντο των ΗΠΑ


Το Ίδρυμα Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριντα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του, διά του προέδρου του κ. Μιχάλη Σέρβου, να τιμήσει το 2018 το Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) με την κατασκευή και τοποθέτηση ανδριάντα στην κεντρική πλατεία του Τρινιντάντ στο Κολοράντο δίπλα από το νέο μουσείο των ανθρακωρύχων. Το Ίδρυμα Ελληνισμού προβάλλει και τιμά κάθε χρόνο τους Ελληνοαμερικανούς που άφησαν πίσω τους πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη στις ΗΠΑ.



Το ίδρυμα με την οικονομική υποστήριξη των ομογενών, ανέθεσε σε γλύπτη να φιλοτεχνήσει τον ανδριάντα του ανθρώπου που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας. Οι προδιαγραφές που δόθηκαν στο γλύπτη από τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Σέρβο ήταν να συνδυάσει ότι ήταν Έλληνας, ότι ήταν ανθρακωρύχος και συνδικαλιστής ηγέτης.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα γίνουν τον Ιούνιο του 2018, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί συμπόσιο στο οποίο θα αναδείξουν τον αγώνα και το έργο του. Ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα έχει η Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Επίσης η Ελληνική ομογένεια από όλες τις πολιτείες της Αμερικής έχει δείξει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή.
Να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Σπαντιδάκης γεννήθηκε στην Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί, μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Γιώργος Σταυρουλάκης
Οικονομολόγος - Συγγραφέας

Post Top Ad

.............