Η πλατεία Νικηφόρου Φωκά το Μεϊντάνι των παλιών Ηρακλειωτών - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η πλατεία Νικηφόρου Φωκά το Μεϊντάνι των παλιών Ηρακλειωτών

 

Η πλατεία Νικηφόρου Φωκά ή Μεϊντάνι όπως  το  γνωρίζουν  οι Ηρακλειώτες  λέγεται  το κεντρικό σταυροδρόμι  στο Ηράκλειο, εκεί  που  διασταυρώνονται  η 25ης  Αυγούστου  με  την Λεωφόρο Δικαιοσύνης, με την Οδός Ιδης και Λεωφόρος Καλοκαιρινού. Ονομάστηκε Πλατεία Νικηφόρου Φωκά προς τιμή του  απελευθερωτή  του Ηρακλείου  και  της  Κρήτης  από  τους Αραβες πειρατές, το 961 μχ. 

 

 Η λέξη Μεϊντάνι προέρχεται  από το  τούρκικο meydan   (αλάνα, ανοιχτός χώρος) και οι κάτοικοι του Ηρακλείου ακόμα και σήμερα  χρησιμοποιούν  αυτή την ονομασία της πλατείας. Οι Ενετοί την έλεγαν Piazza delle Erbe δηλαδή λαχαναγορά, επειδή 
από το μείντάνι ξεκινούσε η κεντρική αγορά του Ηρακλείου.




  Στο Μειντάνι συναντιούνται κάθε Μεγάλη Παρασκευή  οι  3  επιτάφιοι  από τις  εκκλησίες του Αγίου Μηνά, του Αγίου Τίτου και του Αγίου Δημητρίου. Oι 3 πομπές με τους  επιτάφιους τους ιερείς και τον κόσμο που ακολουθεί σταματούν και  ψέλνονται  δεήσεις  υπέρ  της  πόλης  σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. 





Αξίζει να αναφέρουμε αλλο ένα έθιμο που παίρνει ζωή την  περίοδο  των εορτών  των Χριστουγέννων  όταν  η  τροχαία Ηρακλείου, τοποθετεί για λίγες ώρες εδώ ενα τροχονόμο  μέσα  στη  βαρέλα  που  μέσα στέκονταν δεκαετίες  πριν οι τροχονόμοι  και ρύθμιζαν  την  κυκλοφορία  στην  διασταύρωση.













Post Top Ad

.............