Με μαντινάδες, ψηφίσματα και δηλώσεις αποχαιρετά η Κρήτη και η Ελλάδα τον Γιώργη Κλάδο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Με μαντινάδες, ψηφίσματα και δηλώσεις αποχαιρετά η Κρήτη και η Ελλάδα τον Γιώργη Κλάδο

Πρώτη φορά που μου ‘τύχε, να μη μπορώ με λόγια..
Να πω το τι επρόσφερε ο Κλάδος η στα Ανώγεια..
———————————————————
Το σώμα φεύγει σήμερο, το έργο σου δεν ποθαίνει,
κι αφήνεις δρόμο καθαρό τ’όνομα να διαβαίνει..
———————————————————–
Τα χρόνια αέρας γίνανε και σπάσαν τα κλαδιά σου,
αλλά στην κάψα ασκιανό θα κάνει το όνομα σου..
Με τις παραπάνω μαντινάδες που έστειλε στην “Α” αποχαιρετάει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον Γιώργη Κλάδο ο μαντιναδολόγος μας Αριστείδης Χαιρέτης ή Γιαλάφτης. Παράλληλα πλήθος  συλλυπητήριων ανακοινώσεων από πολιτικούς και φορείς του τόπου έχουν εκδοθεί με αφορμή τον χαμό ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αναλυτικά:


Το Ψήφισμα που εξέδωσε ο Δήμος Ανωγείων:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Ύστερα από την αναγγελία του θανάτου του Γιώργη Κλάδου  τέως Δημάρχου Ανωγείων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανωγείων συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση  την 21η  του μηνόςΔεκεμβρίου  2017 ημέρα Πέμπτη   και ώρα  10:00 το πρωί και αφού έλαβε υπόψη του τα εξής :
  1. Ότι ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος Ανωγείων για πέντε θητείες από το 1965 έως το 1990 με εξαίρεση τα χρόνια της διδακτορίας.
  2. Η θητεία του όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε στην ανάδειξη των Ανωγείων τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
  3. Η οραματική του αντίληψη για την αυτοδιοίκηση  οδήγησε στην εξωστρέφεια, στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη δημιουργία της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΑΚΟΜΜ ΑΕ, τη διακοινοτική και διαδημοτική ενότητα και καλλιέργησαν τη συνεργασία και το τον Συγκρητισμό στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  4. Όλη  η πορεία της ζωής και του έργου του, από την συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και της ΕΑΜ, την υπηρέτηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η μετέπειτα πορεία του δηλώνουν ένα άνθρωπο με κύρος και σεβασμό, έναν ενεργό και δημιουργικό πολίτη, ένα γνήσιο Τέκνο του Ψηλορείτη και των Ανωγείων.
Αποφάσισε
  1. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του αείμνηστου τέως Δημάρχου Ανωγείων κύριου  Γεώργιου Κλάδου.
  2. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος Δημάρχου.
  3. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, τόσο στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίασή του.
  4. Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και να ακολουθήσει την επικήδειο πομπή.
  5. Να επιδοθεί το παρόν  ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος  και να αναγνωστεί από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.
  6. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
  7. Να τελεστεί η κηδεία με  Δημοτική Δαπάνη.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανωγείων
Η  Πρόεδρος Μπαγκέρη – Σταυρακάκη Μαίρη
Σωκράτης Κεφαλογιάννης π.Δήμαρχος Ανωγείων:
«Έφυγε πλήρης ημερών και έργων ο  Γεώργιος Ι. Κλάδος
Ένας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης.
Ο Γιώργης Κλάδος αγωνιστής σε όλη του τη ζωή, έλαβε μέρος και πρωτοστάτησε στους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου. Πρωταγωνίστησε στους αγώνες για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, άνοιξε νέους δρόμους για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα. Πρύτανης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καινοτόμο πνεύμα, ένας  λαμπερός και φωτεινός  φάρος για όλες τις γενιές. Υπήρξε  μια όρθια, άγρυπνη, φωτεινή συνείδηση του καιρού και του τόπου μας. Υπήρξε πάντα ένας δάσκαλος που μας ενέπνεε με ιδέες, δράση και ήθος.»
Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη,  για τον θάνατο του Γιώργη Κλάδου 
Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε ένας οραματιστής που ευτύχησε, ως Δήμαρχος Ανωγείων, να κάνει πράξη πολλές από τις ιδέες του, ανοίγοντας νέους δρόμους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη  ιστορική μορφή. Πρωτοπόρος, ανήσυχος, αγωνιστής, συνιστά μια εμβληματική προσωπικότητα και για την Αριστερά και για την Αυτοδιοίκηση και για τους ανθρώπους του τόπου του, τους οποίους υπηρέτησε με ιδιαίτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Η έννοια της αυτοδιοίκησης και της αυτοδιαχείρισης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ταυτίστηκαν με το έργο του και τη διαχρονική του δράση, από την Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση, μέχρι την περίοδο της χούντας και τα κατοπινά χρόνια. Δεν πτοήθηκε από τις διώξεις και την εξορία, μα ούτε και από τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν μπροστά μας και στις πιο ομαλές περιόδους. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια.

Μανόλης Κεφαλογιάννης: Ευρωβουλευτής ΝΔ

Τα λόγια του ύστατου αποχαιρετισμού είναι πάντα δύσκολα. Χάνουν την αξία τους μπροστά στην απώλεια. Εκμηδενίζονται. Ο Γιώργης Κλάδος «έφυγε» στα 94 του χρόνια. Αλλά θα μείνει πάντα στο νου και στην καρδιά μας. Η ακεραιότητά του, το ήθος του, η προσφορά του, το έργο του. Υπήρξε, ένας καινοτόμος «εργάτης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας οραματιστής Δήμαρχος. Τα Ανώγεια, η Κρήτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μας τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση. Κέρδισε επάξια, το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.  Καλό ταξίδι.

Δήλωση Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη για το Θάνατο του Γεωργίου Κλάδου

«Με θλίψη και βαθιά συγκίνηση πληροφορήθηκα για το θάνατο του Γιώργη Κλάδου. Ο θάνατός του αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την οικογένειά του, τα Ανώγεια, την Κρήτη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρέτησε πιστά, με συνέπεια και ζήλο. Έδωσε σκληρές μάχες και αφιερώθηκε στην κοινωνία, παλεύοντας σε μια δύσκολη εποχή να υλοποιήσει ένα καινοτόμο όραμα με ουσιαστικό αναπτυξιακό πρόσημο για τον τόπο του. Η συνεχής προσφορά του και οι αρχές και οι αξίες που κράτησε αναλλοίωτες σε όλη του τη σταδιοδρομία αποτελούν μια ουσιαστική παρακαταθήκη για όλους μας. Να είναι η μνήμη του αιώνια».
Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ Κ.Πουλάκη για τον θάνατο του Γιώργη Κλάδου
Έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, ο Γιώργης Κλάδος. Όμως αυτό δεν κάνει λιγότερο μεγάλο το κενό που αφήνει πίσω του, αυτός ο σεμνός αγωνιστής, ο δραστήριος αυτοδιοικητικός, ο άνθρωπος που άφησε την προοδευτική, αριστερή σφραγίδα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ανώγεια, αλλά και σε όλη την Κρήτη. Θα τον θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό και θα προσπαθήσουμε να σταθούμε αντάξιοι της σπουδαίας παρακαταθήκης του. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
O ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΚΛΑΔΟ
«Ο θάνατος του Γιώργου Κλάδου αφήνει φτωχότερη την Αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Κλάδος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης, οραματιστής Δήμαρχος και πρωτεργάτης της τοπικής ανάπτυξης της περιοχής των Ανωγείων αλλά και ευρύτερα του Μυλοποτάμου με την ίδρυση του «ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ». Σε καιρούς δύσκολους ο Γιώργος Κλάδος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων βγαίνοντας πάντα νικητής. Τα Ανώγεια αλλά και η Κρήτη ολόκληρη, όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διδάχθηκαν από το έργο του,  πήραν δύναμη από την αποφασιστικότητά του να πάει μπροστά ο τόπος τους. Προσωπικά αποχαιρετώ ένα μεγάλο δάσκαλο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κλάδου ας είναι αιωνία η μνήμη του».
 Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη για τον Γιώργη Κλάδο:
«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο μιας σπουδαίας μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αριστεράς, αλλά και καλού φίλου, του Γιώργη Κλάδου. Μιας σπουδαίας μορφής της αντίστασης, ενός ιδεολόγου αγωνιστή και πρωτεργάτη της τοπικής ανάπτυξης. Ο Γιώργης Κλάδος πρωτοστάτησε σε πολλούς αγώνες, οραματίστηκε και εφάρμοσε πρώτος πετυχημένες πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούσε για πολλούς από εμάς, παράδειγμα προς μίμηση. Στην οικογένεια και στους οικείους του απευθύνω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικώς, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου».
Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή
« Πλήρης ημερών και με πολύ σημαντικό έργο στην αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, έφυγε σήμερα από κοντά μας, ο Γιώργης Κλάδος, μια από τις κορυφαίες μορφές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επί σειρά ετών Δήμαρχος Ανωγείων. Ο Γιώργος Κλάδος κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στα Κοινά ξεχώρισε για το ήθος του, το ανήσυχο πνεύμα του και την πρωτοπορία των ιδεών του. Ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, που με τη δράση του και την πολιτική του σκέψη έκανε πράξη την αυτοδιοικητική – αυτοδιαχειριστική αντίληψη και άνοιξε δρόμους στην περιφερειακή – τοπική ανάπτυξη. Θερμά συλλυπητήρια στη οικογένειά του».
ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο σύντροφος  Γιώργος Κλάδος. Επί σειρά ετών Δήμαρχος Ανωγείων, υπήρξε μια από τις κορυφαίες μορφές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, πρωτοπόρος σε ιδέες, οραματιστής, αντιστασιακός. Πήρε μέρος και πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου, τα τελευταία 65 χρόνια, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, άνοιξε νέους δρόμους στους χώρους αυτούς και στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ και για μας τους συντρόφους του ήταν ένας δάσκαλος ιδεών, δράσης και ήθους. Η μνήμη του θα είναι αθάνατη. Οι σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στα Σείσαρχα Ανωγείων.
 Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Β. Λαμπρινού για το θάνατο του Γιώργη Κλάδου
Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της Κρήτης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρωταγωνίστησε, αδιάλειπτα, σε κρίσιμες εποχές, στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Με το θάρρος, την σύνεση, την μετριοπάθεια, την ανιδιοτέλεια, και το ευρύ, δημιουργικό του πνεύμα, ανέδειξε στον δημόσιο βίο τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, του χαρισματικού Κρητικού.  Ο Γιώργης Κλάδος ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αφετηρία τα Ανώγεια, καλλιέργησε την συνεργασία και τον συγκρητισμό. Διαβλέποντας τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών αγωνίστηκε για την αποκέντρωση, και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Σε όλη την πορεία του, με πρωτοποριακές δράσεις, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγμάτωση καινοτόμων έργων και ιδεών, που ωφέλησαν ουσιαστικά τον τόπο.  Ο Γιώργης Κλάδος ήταν ο «Δήμαρχος των Δημάρχων». Η παρουσία του θα είναι παντοτινή στην συλλογική μας μνήμη.  Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.
Η ανακοίνωση της Κίνησης “Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου”
O Γιώργης Κλάδος υπήρξε μια από τις λαμπρότερες μορφές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ιδέες του, οι ρηξικέλευθες δράσεις του και οι πρωτοβουλίες του αποτέλεσαν πρόπλασμα ριζοσπαστικών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργης Κλάδος συμπύκνωσε με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο τις ιδέες της Αριστεράς σχετικά με την αυτοδιοίκηση. Το παράδειγμα του αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, εμπνευστή για μια δικαιότερη, ισόρροπη και περιβαλλοντικά βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου, που ενστερνίστηκαν και σφυρηλατήθηκαν από τις ιδέες αυτές, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
 Η δήλωση του Αντώνη Ανηψητάκη, για τη «Μια Κρήτη, Περιβάλλον – Άνθρωπος»
Και τώρα ποιος θα μας δείχνει πως λύνονται τα παζλ της Αυτοδιοίκησης; Και τώρα ποιος θα μας δείχνει πως ξεπερνιέται ο τοπικισμός; Παζλ ονόμαζε τη μέθοδό του. Δε διεκδικούσε ό,τι πρόγραμμα κυκλοφορούσε, μονάχα ό,τι ταίριαζε στο πρόγραμμά του.  Γιατί αυτός είχε και πρόγραμμα και όραμα. Ο Δήμαρχος είχε τον ορίζοντα του χωριού του, των Ανωγείων, έβλεπε μακριά, δεν φορούσε τα μυωπικά γυαλιά του τοπικισμού. Ενέπνευσε τα γύρω χωριά να συστήσουν τον ΑΚΟΜΜ, ως εργαλείο προκοπής της ευρύτερης περιοχής. Δεν μπέρδεψε ποτέ την προκοπή με την απορροφητικότητα. Δεκαετίες πριν, πρωτοπόρος, μα δυστυχώς διαρκώς επίκαιρος. Ο τρόπος του ελάχιστους βρήκε μιμητές. Θα θυμάμαι πάντα την επίσκεψη μας στο Πρέβελη μετά τη φωτιά το 2010. Προσφέρθηκα να τον στηρίξω, δεν είχε ανάγκη. Αυτός με στήριξε. Οποία τιμή.  Θυμάμαι πάντα την ξενάγησή του στα Ανώγεια, το καμάρι του για το χωριό του που το κατέκαψαν οι Γερμανοί , το Δημαρχείο με τον απεριόριστο ορίζοντα, το στρατηγείο του, το κέντρο υποδοχής νεαρών Προσφύγων, την πίκρα του για το μαράζωμα του Κέντρου αντιμετώπισης ζωονόσων, την αστοχία του να ζητήσει ανεπιτυχώς άδεια για να θαφτεί ο Μάνος Χατζηδάκης στα Ανώγεια όπως επιθυμούσε. Θα είχε μνημειωθεί η συνεργασία τους στον πολιτισμό. Έφηβος ες αεί, έτσι τον αποκαλούσε ο συνάδελφός του ο Σταύρος Μπένος, έτσι θα μείνει στην μνήμη όσων τον γνώρισαν. Ένας σοφός έφηβος της Αντίστασης και της Δημιουργίας, του έργου για το Δήμο δηλαδή.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη
Το ψήφισμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη,  ύστερα από το άγγελμα του θανάτου του Γιώργου Κλάδου,  αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει δημόσια τα θερμά συλλυπητήρια και η θλίψη όλων των μελών του Συλλόγου προς την οικογένειά και τους δικούς του. Ο Γιώργος Κλάδος πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Υπήρξε πρωτοπόρος στην Αυτοδιοίκηση και στον πολιτισμό της Κρήτης.  Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου για δύο θητείες από το 2005 έως το 2011. Πίστευε δυνατά στους στόχους του Συλλόγου για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στη Κρήτη και με το κύρος και τη δράση του συνέβαλε τα μέγιστα στη επίτευξη τους. Καλό ταξίδι φίλε Γιώργη, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
ΑΝΩΓΗ

Post Top Ad

.............