Είμαστε» στη δεκαετία του 1960. Συνολικά 13.000 άτομα συμμετέχουν σε μία μελέτη επτά χωρών για τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών τους.
Από τότε πέρασε μισός αιώνας και έχουμε φθάσει στο 2012. Μόλις 40 άτομα από την έρευνα αυτή επιζούν. Και είναι όλοι τους Κρητικοί! Τυχαίο; Δε νομίζω!
Από τότε πέρασε μισός αιώνας και έχουμε φθάσει στο 2012. Μόλις 40 άτομα από την έρευνα αυτή επιζούν. Και είναι όλοι τους Κρητικοί! Τυχαίο; Δε νομίζω!
Από τα πρώτα χρόνια κιόλας της μελέτης φάνηκε πως η Κρητική διατροφή είχε μια… ιδιαιτερότητα που έφερνε τους κρητικούς σε «θέση ισχύος» έναντι των άλλων.
«Είναι όλοι τους άνω των 90 ετών και το σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην επικαιροποίηση των στοιχείων είναι ότι, πέρα από υγιεινή διατροφή, οι 40 Κρητικοί απάντησαν ότι από τότε μέχρι σήμερα νηστεύουν πριν από τις εορτές του Πάσχα, των Χριστουγέννων, τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και ότι Τετάρτη και Παρασκευή δεν τρώνε λάδι», δήλωσε στο «Εθνος» ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.Ο 40άρης του ’60 και ο 40άρης του 2010…
Η Κρητική διατροφή μπορεί να αποδεικνύεται βάλσαμο για την υγεία και τη μακροζωία αλλά όπως φαίνεται οι Κρητικοί την εγκατέλειψαν…
Τα συγκριτικά αυτά στοιχεία έδειξαν όχι απλά την εγκατάλειψη της κρητικής διατροφής αλλά -κυρίως- τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην υγεία των κατοίκων του νησιού. Το προφίλ του κρητικού 40 ετών το 1960 (που όλος ο κόσμος θεωρούσε φαινόμενο όσον αφορά τις παθήσεις στην καρδιά) ήταν ένας άνθρωπος που ήταν κατά μέσο όρο 63 κιλά, έτρωγε σπανίως κόκκινο κρέας, λίγες φορές άσπρο, έπινε λίγο κόκκινο κρασί και κατανάλωνε πολλά όσπρια και λαχανικά που παράγονταν στο νησί. Ο 40άρης του 2010 είναι υπέρβαρος, με μέσο όρο τα 83 κιλά, τρώει σχεδόν καθημερινά κόκκινο κρέας και μάλιστα με πολλά λίπη, πίνει πολύ και -μάλιστα- ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως ουίσκι.
Καταναλώνει δε σαφέστατα λιγότερα λαχανικά από το 40άρη του ‘60 και από τη διατροφή τείνουν να εκλείψουν εντελώς τα όσπρια. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ότι το 1960 στη Κρήτη η ημερήσια κατανάλωση κρέατος κατ’ άτομο ήταν 35 γραμμάρια και σήμερα έχει ανέλθει στα 124 γραμμάρια…
Η μελέτη η οποία έγινε με συμμετοχή συνολικά 13.000 ανδρών από 16 διαφορετικές περιοχές επτά χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα). Στόχος ήταν να διερευνηθεί η (σαφής τότε) σχέση διατροφής και τρόπου ζωής με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
ΠΗΓΗ - star.gr
φωτ αρχειο - Αντώνης Γενναράκης