Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα


Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή καλούμαστε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημά σας: Μπορώ να φάω μελομακάρονα και κουραμπιέδες ενώ κάνω δίαιτα; Και αν ναι, τότε ποιο από τα δυο αυτά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα είναι πιο υγιεινό;
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, είναι σαφές ότι σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για συντήρηση, πάντα υπάρχει χώρος για μια γλυκιά «αμαρτία». Αρκεί αυτό να γίνει σωστά και με μέτρο, χωρίς να ξεφύγουμε θερμιδικά. Μπορείτε λοιπόν να φάτε με μέτρο τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. 


Ποιο όμως είναι πιο υγιεινό; 
Τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες;

Θερμιδικά, τόσο το μελομακάρονο όσο και ο κουραμπιές, δεν διαφέρουν πολύ, ανάλογα πάντα και με τρόπο παρασκευής τους. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας δίνει περίπου 180 - 200 θερμίδες. Η ουσιώδης διαφορά τους βρίσκεται στην θρεπτική αξία των δυο γλυκισμάτων. Και για να το κατανοήσουμε αυτό, αρκεί απλά να δούμε τα κύρια συστατικά παρασκευής των δυο γλυκών. Το μελομακάρονο έχει σαν κύρια συστατικά του το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, περιέχει δε και ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο. Από την άλλη πλευρά, κύρια συστατικά στον κουραμπιέ είναι η ζάχαρη και το βούτυρο, περιέχει δε και ποσότητα αμυγδάλου.


Αναλύοντας τα επιμέρους συστατικά που περιέχονται στα μελομακάρονα:
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, ουσίες που βοηθούν στην μείωση της LDL («κακής») και την διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.
  • Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, γεγονός που τους προσδίδει σημαντική αντιοξειδωτική δράση.
  • Το μέλι έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο) καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Τέλος, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.


Όσον αφορά τα συστατικά των κουραμπιέδων:
  • Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο γιακ αρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Την θρεπτική αξία των κουραμπιέδων αυξάνει η προσθήκη αμυγδάλων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, προσδίδοντας αντιοξειδωτική δράση.

Συνεπώς, τα μελομακάρονα είναι αναμφίβολα η πιο υγιεινή επιλογή για να γλυκάνουμε τις γιορτινές μέρες. Μην ξεχνάμε όμως ότι, παρότι είναι μια υγιεινή επιλογή, έχουν αρκετές θερμίδες και γι’ αυτό πρέπει να τα καταναλώσουμε με μέτρο.

http://www.hdiet.gr/

Post Top Ad

.............