Η εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας



Σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας ότι την επομένη ημέρα των μεγάλων εορτών η Εκκλησία μας τιμά το κυριώτερο πρόσωπο που υπούργησε αυτό το γεγονός. Έτσι, κατά την εορτή της Θείας Ενανθρωπήσεως και Γεννήσεως του Χριστού, η Κυρία Θεοτόκος είναι το πρόσωπο εκείνο που διακόνησε και μνημονεύομε σήμερα. Ειδικότερα για την Υπεραγία Θεοτόκο τόνισε ότι αποτελεί ό,τι εκλεκτότερο είχε να προσφέρει η ανθρωπότητα, γι’ αυτό και έγινε σκεύος εκλογής, για να κυοφορήσει στην αγία γαστέρα της τον Δημιουργό του παντός και αχώρητο Θεό. Μάλιστα, σημείωσε ότι η φυγή στην Αίγυπτο που αναφέρεται στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου η λεχώνα Παναγία κρατώντας τον μικρό Ιησού κάθεται πάνω σε γαϊδουράκι που το σέρνει ο δίκαιος Ιωσήφ και πηγαίνει στην Αίγυπτο για να προφυλαχθεί από τον Ηρώδη, αποτελεί προσφιλές θέμα της κρητικής λαϊκής ευσέβειας και ονομάζει την Παναγία με το προσωνύμιο «Καβαλαρά» (από το καβαλάρης).  



Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία μητέρα του δι’ ημάς νηπιάσαντος Κυρίου μας να περιφρουρεί και να σκέπει όλους προστατεύοντας τους από τις θλίψεις και τους καθημερινούς πειρασμούς.   



Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν και αρκετοί πιστοί της πόλεως, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Δημ. Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουτζάκης κ.α.

Post Top Ad

.............