Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σε Αναπτυξιακή λήθη για το Λασίθι - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης σε Αναπτυξιακή λήθη για το Λασίθι

Ένα ενδιαφέρον άρθρο έγραψε ο Ηλίας Μεγαγιάννης απο την Σητεία αντλώντας στοιχεία απο την επίσημη σελίδα του Ο.Α.Κ
Το όνομά του, δεν αντιπροσωπεύει την λειτουργία του, εξαιτίας της ανισσόροπης δράσης, η οποία και εξαιρεί τελικά το νομό Λασιθίου από τους ρυθμούς ανάπτυξης της υπόλοιπης Κρήτης. Η αναφορά στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ). Τον οργανισμό που γεννήθηκε από την συνένωση των δύο προηγούμενων (OANAK-ΟΑΔΥΚ), που αφορούσαν σε ανατολική και δυτική Κρήτη. Τον Οργανισμό, που στο μετοχικό του σχήμα συμμετέχουν το Ελληνικό Δημόσιο (51%), η Περιφέρεια Κρήτης (22%), η Ένωση Δήμων Κρήτης (22%) και Ενώσεις Αγροτικών/Γεωργικών Συνεταιρισμών (5%).
Όλοι οι παραπάνω, έχουν και το ανάλογο ποσοστό ευθύνης, για την ανισσόροπη εικόνα που φέρει η γεωγραφική παρουσία του Οργανισμού σε έργα ανάπτυξης ανά το νησί. Είναι πασιφανές ότι ο ΟΑΚ, δεν έχει ρίξει ισομερώς το βάρος ανάπτυξης στο σύνολο της Κρήτης και ότι «κλείνει το μάτι» στην δυτική πλευρά, όσον αφορά στις προτεραιότητες των συγκοινωνιακών και εγγειοβελτιωτικών έργων. Η πλάστιγγα γέρνει στην ανατολική Κρήτη, μόνο όταν πρόκειται για την βαριά βιομηχανία των ΑΠΕ.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ-ΟΔΙΚΑ
Τρανή απόδειξη των παραπάνω, ο τρόπος σύνταξης των μελετών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ο επιμερισμός και οι προτεραιότητες που δόθηκαν έφεραν το Λασίθι εκτός εξελίξεων. Η τεχνική μελέτη με αντικείμενο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανίων-Ηρακλείου», ήταν το πρώτο μέλημα του ΟΑΚ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγο μελέτη, φέρνει ουσιαστικά την αναβάθμιση του αυτοκινητόδρομου μέχρι και την Χερσόνησο. Μάλιστα, θα ακολουθήσει και δεύτερη τεχνική μελέτη για το κομμάτι από Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο. Άλλωστε, για το σκοπό αυτό έχει εγκρίνει η Περιφέρεια μια χρηματοδότηση ύψους 70.000 ευρώ προς τον ΟΑΚ. Αφού ο Οργανισμός φέρει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση, διοίκηση και επίβλεψη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ) και του υπόλοιπου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών Κρήτης. Μετά και τα παραπάνω, βγαίνουν αβίαστα συμπεράσματα για τις ευθύνες που φέρει και(!) ο ΟΑΚ στο έργο «Αυχήν Αγκαθιάς-Σητεία» με την επίμαχη γέφυρα, η οποία έχει πάρει επάξια πλέον τον χαρακτηρισμό ως το νέο γιοφύρι της Άρτας.
ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΩΤΙΚΑ-ΥΔΡΕΥΤΙΚΑ
Όσον αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, δυστυχώς, δεν υπάρχει σημαντικό αντικείμενο αναφοράς σχετικά με τη δράση του ΟΑΚ στην Ανατολική πλευρά του νησιού. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΚ έχει την ευθύνη διαχείρισης σε: Φράγμα Βαλσαμιώτη, Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, Λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου και στην Κατασκευή και διαχείριση του φράγματος Αποσελέμη. Παράλληλα, Προτεινόμενα έργα με τον ΟΑΚ ως φορέα υλοποίησης-διαχείρισης είναι σε: Φράγμα Πλατύ Ποταμού Μεσσαράς, Σύστημα Φραγμάτων Ταυρωνίτη στον Πλατανιά, Λιμνοδεξαμενή Μοθιανών στον Πλατανιά.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Επίσης, εντύπωση προκαλεί η παρακάτω παράγραφος από τον επίσημο ισότοπο του ΟΑΚ, όπου σχετικά με τις ευθύνες του Οργανισμού, αγνοεί επιδεικτικά την αναφορά στην ανατολική Κρήτη. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο ΟΑΚ είναι υπεύθυνος για την «εκπόνηση των πάσης φύσεως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – Διακρατικές Συνεργασίες της Περιφέρειας Κρήτης (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Προγράμματα υποστήριξης ανέργων και κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Δυτική Κρήτη)». Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, αφού η συμμετοχή του ΟΑΚ στο πρόγραμμα Life, αφορά στην προστασία των απειλούμενων βιοτόπων μόνο της Δυτικής Κρήτης, σύμφωνα πάνταμε με τα γραφώμενα στην επίσημη ιστοσελίδα.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΑΚ Α.Ε, περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, ο ΟΑΚ A.E, έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων, στα παρακάτω ερευνητικά και «αναπτυξιακά» προγράμματα:
-Στην Ενεργειακή Αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου, Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή Διαχείριση και Εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας, στο Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου στο Νομό Ρεθύμνου. Το έργο που συνοδεύεται από την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στον δήμο Σητείας (Κατσιδόνι-Σίτανος) και υποστηρίζεται με θέρμη από τον ΟΑΚ (και όχι μόνο), παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
-Στο πρόγραμμα RECITE «Μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση Ηλιο-θερμο-ηλεκτρικού σταθμού», που αφορά σε περιοχή των Σφακίων όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία η οποία για διάφορους λόγους δεν θεώρησε επιθυμητή μία τέτοια επένδυση στη περιοχή. Έργο που φαίνεται να μην έχει καμία τύχη υλοποίησης.
-Πρόγραμμα THERMIE «Ανάπτυξη Ηλιοθερμικού Σταθμού στην Κρήτη», που αφορά στην περιοχή Αθερινόλακος και είναι το μοναδικό που έχει εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται η καθοριστικής σημασίας παρουσία του ΟΑΚ στην ανατολική Κρήτη, αποκλειστικά και μόνο στον χώρο των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως επίσης, η ηχηρή απουσία του, από τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δράσης για κάθε τομέα ευθύνης του. Εν κατακλείδι, φαίνεται πως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ), δεν συνενώθηκε με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), αλλά μάλλον πως απορροφήθηκε..!

Post Top Ad

.............