Στην πόλη της Σητείας για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Στην πόλη της Σητείας για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος


Προσγειώθηκε λίγα λεπτά πρίν τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο Βιτσέντζος Κορνάρος της Σητείας το προεδρικό αεροπλάνο που μετααφέρει τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, όπου και θα παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της πολιούχου της πόλης Αγίας Αικατερίνης.










Αστυνομικές αρχές υπήρξαν απο νωρίς το πρωί στο χώρο του αεροδρομίου αλλά και στην πόλη της Σητείας αποκλείοντας τον δρόμο και απομακρύνοντας τα αυτοκίνητα προκειμένου να  μεταβεί ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.


 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος μετέβει στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης όπου τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και Δοξολογία.



Το παρόν έδωσαν Πολιτικές και αστυνομικές αρχές, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης κύριος Κωστας Λαγουδάκης, ο Περιφεριάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής λασιθίου κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός παιδείας κύριος Κώστας Ζουράρης ώς εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η αντιπεριφεριάρχης ενότητας Λασιθίου κυρία Πελαγία Πετράκη.







Μετά το τέλος της τελετής μετέβη στην κεντρική πλατεία της Σητείας, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του πρώην Επαρχείου φύτεψε μία σητειακή ελιά, ένα δέντρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή και την ταυτότητα του τόπου.



Να αναφέρουμε ότι στον ίδιο χώρο έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα, στην οποία θα αναγράφεται ένα ιδιαίτερο μήνυμα σηματοδοτώντας την αξία της σητειακής ελιάς. Η συγκεκριμένη κίνηση προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη της Σητείας ως «Πόλη του Ελαιολάδου».
«Η εμβληματική Ιστορία της Σητείας, ανά τους αιώνες, μας διδάσκει την αξία της Αντίστασης εναντίον κάθε εισβολέα ή κατακτητή, άρα την αξία της Ελευθερίας, την οποία εκπέμπει άλλωστε ολόκληρη η Κρήτη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του από τη Σητεία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
"Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Έλληνες, δοθέντος ότι -όπως πολλές φορές έχω επισημάνει- η Ελευθερία είναι αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή: Μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει", τόνισε.

Δείτε το βίντεο απο την anatolh.com





Η υποδοχή στον κ. Παυλόπουλο ήταν λαμπρή, όπως και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, όπου χοροστάθησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενά ακολούθηκε λιτάνευση της εικόνας.














Στην συνέχεια του προγράμματος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  μετέβει στο δημαρχείο της πόλης όπου ανακυρήχθηκε απο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κύριο Ιωάννη Δρακάκη σε επίτιμο δημότη της πόλης.


Η Ελλάδα αποτελεί δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια «Πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους», ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Σητείας.
 
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική και ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».
 
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενή ιστορική αναφορά σε κρίσιμες περιόδους της Σητείας, η οποία όπως είπε «έχει λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». «Αυτή η λαμπρή ιστορία του τόπου σας πρέπει να μ΄ εμπνέει με τα διδάγματά της κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες «ιδιαίτερα» και με πολλούς συμβολισμούς είναι και τα αναμνηστικά δώρα που θα προσφέρει ο Δήμαρχος Σητείας στον κ. Παυλόπουλο. Θα του αποδοθεί η τιμητική πλακέτα του Δήμου Σητείας με σχετική αναγραφή. Επίσης μία σπάνια εκτύπωση με χειρόγραφες γκραβούρες του «Ερωτόκριτου», αλλά και τοπικά προϊόντα, γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα, ελαιόλαδο, κρασί κλπ.
Σημειολογικό είναι και το «χειρόγραφο» σε κορνίζα που θα προσφερθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο θα αναγράφει σε Γραμμική Β΄, τη γραφή των Μινωιτών, το όνομά του. Ένα αναμνηστικό δώρο, που θα αναδεικνύει περισσότερο το γεγονός ότι η περιοχή της επαρχίας Σητείας αποτελούσε την πύλη της Ανατολής κατά τα μινωικά χρόνια. Με σκοπό να τονιστεί η ιστορικότητα του τόπου και του γεγονότος ότι σε αυτόν ακμάζουν από την μινωική εποχή οι τέχνες, τα γράμματα, οι επιστήμες και ο πολιτισμός




Στην συνέχεια του προγράμματος θα μεταβεί στο ΤΕΙ Σητείας όπου θα ξεναγηθεί απο τον πρόεδρο του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας κύριο Γιώργο Φραγκιαδάκη.


Περίπου στη 13.00 το μεσημέρι θα μεταβεί στην μονή Τοπλού όπου θα τον υποδεχτεί ο ηγούμενος της μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης και θα ξεναγηθεί στο μουσείο της μονής.


Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος θα επιστρέψει περίπου στις 14.00 το μεσημέρι στη Σητεία όπου και θα του παρατεθεί απο τον δήμαρχο της πόλης κύριο Θοδωρή Πατεράκη επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο SITIA BEACΗ .


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στις 15.30 το μεσημέρι για το αεροδρόμιο Βιτσέντζος Κορνάρος όπου και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.





Post Top Ad

.............