Τελέστει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Τουρλωτής - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Τελέστει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Τουρλωτής


Tην Kυριακή 12 Νοεμβρίου, Η´ Λουκά, o Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των μακαριστών  Γεωργίου Φραγκιαδάκη,  Γεωργίου Κουκουράκη, Δεσποίνης Κουκουράκη και Θεοδώρου Γαλανάκη, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τουρλωτής Σητείας.


Αμέσως μετά το Ιερό Ευαγγέλιο ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, σημειώνοντας ότι ο «πλησίον» των ανθρώπων και του Θεού είναι αυτός που έμπρακτα σπλαχνίζεται τον συνάνθρωπό του, αναξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα και κοινωνική θέση. Υπογράμμισε δε ότι η παραβολή του καλού Σαμαρείτη του Ευαγγελίου, που ο Κύριος είπεμε αφορμή το ερώτημα του νομικού, είναι για όλους μας ένα μέτρο αξιολόγησης κατά πόσο «αντιπαρερχόμαστε» τον αναγκεμένο άνθρωπο που είναι ζωντανή εικόνα Θεού ή συμπεριφερόμαστε ως πλησίον, όπως μας διδάσκει η Εκκλησία, που αποτελεί το μεγάλο νοσοκομείο και θεραπευτήριο των τραυματισμένων ανθρώπων.



Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. Πρωτ. Νικόλαος Φραγκίδης προσφώνησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο, για τη πρώτη επίσημη παρουσία του στην Ενορία Τουρλώτης. Όπως τόνισε: «Με αισθήματα απεριόριστης αγάπης, αφοσιώσεως, χαράς αλλά και συγκίνησης, Σας υποδέχεται σήμερα η μικρή κοινωνία της Τουρλωτής. Υποδέχεται το νέο της Ποιμενάρχη ύστερα από την αδόκητο κοίμηση και την εις Κύριον εκδημίαν του πολυκλαύστου και πεφιλημένου προκατόχού σας και γέροντος μας κυρού Ευγενίου, «ου η μνήμη έσται αιωνία και άληστος»… Σας υποδέχεται στο υψηλότερο και περίοπτο σημείο του χωριού εδώ στο ναό της Παναγίας όπου βρίσκονται ζυμωμένοι οι πόνοι, οι κόποι, οι καημοί και οι προσευχές των απ’ αιώνος Τουρλωτιανών. Το ναό που επί 11 έτη πάλεψαν και μόχθησαν για να περατωθεί και να γίνουν τα ιερά εγκαίνια το 1908. Σας υποδέχεται η γενέτειρα  του θρυλικού θαλασσομάχου καπετάν Βογιατζή η Βογιατζόππαπα, ο οποίος έδρασε κατά των Τούρκων από το Μεραμπέλλο  ως την νήσο Κάσο. Σας υποδεχόμαστε σήμερα και η χαρά μας και η συγκίνηση μας γίνεται έτι μεγαλυτέρα όταν αναλογιζόμαστε ότι μόλις προ ολίγων ημερών συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εις επίσκοπον χειροτονία σας και  προαγωγή σας εις τον αρχιερατικό θρόνο της καθ’ ημάς ιστορικής και παλαιφάτου Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας…Οφείλω όμως Σεβασμιώτατε να σας δηλώσω με βεβαιότητα ότι επισκέπτεστε ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι εκφράζουν την πατροπαράδοτη φιλοξενία της Κρητικής φυλής, είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, φιλάγιοι, φιλότιμοι, φιλόθεοι και φιλάρετοι. Κρατούν το λάβαρο της πίστεως ψηλά και είναι πιστά τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού. Ξέρουν να αγαπούν και η καρδιά τους είναι πλατιά και χωρούν όλοι όσοι φιλοξενούνται εδώ». Τέλος ο π. Νικόλαος εξέφρασε την αγάπη, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την αφοσίωση του ιδίου, του Εκκλ/κού Συμβουλίου και όλων των Ενοριτών στο σεπτό πρόσωπό του και του ευχήθηκε έτη πολλά, ευλογημένα και καλλίκαρπη Αρχιερατική διακονία. 



Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο και τους Τουρλωτιανούς για την αγάπη και την υποδοχή τους και τους ζήτησε να προσεύχονται στην προστάτιδα του όμορφου και ιστορικού τόπου τους Παναγία Τουρλωτιανή για τον Επίσκοπό τους.

Post Top Ad

.............