Η απληστία της εκμετάλλευσης της Φύσης από τον άνθρωπο για συνεχή κερδοφορία, έχει μεταβάλλει τον πλανήτη σε μια ανοιχτή πληγή . Οικοσυστήματα καταρρέουν, ζωικά και φυτικά είδη εξαφανίζονται, οι παγετώνες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα στον Βόρειο Πόλο και η τροπόσφαιρα έχει γεμίσει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες οι οποίες καθημερινώς μεταλλάσσονται από το φως του ήλιου. «Το Συμπόσιο Πολιτισμού», πρώην Κιβώτιο Πολιτισμού, διοργανώνει μία εκρηκτικά επίκαιρη εκδήλωση με θέμα : «Κλιματική Αλλαγή , Ηθική και Δημοκρατία», με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνο Κουκουζέλη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης στις 7 το βράδυ.
Το φαινόμενο της ερημοποίησης, η ρύπανση των ωκεανών, η μόλυνση ολόκληρων περιοχών μεταβάλλουν σταδιακά την Γη σε μια πλανητική σκηνή αρχαίας τραγωδίας. Η Φύση δεν είναι άψυχο αντικείμενο είναι η πηγή της Ζωής. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και απαιτεί την ευθύνη των πολιτών και την αναβάθμιση της Δημοκρατίας μαζί με την ατομική και συλλογική Ηθική.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει, όχι γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά επειδή, η οπτική από την οποία αρχίζει να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα, θα είναι θεμελιώδης για την αυτοσυνειδησία μας ως ανθρωπίνων όντων. Πέρα από τις αιτίες του φαινομένου που έχουν να κάνουν με την ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή και τον άκριτα καταναλωτικό τρόπο ζωής, ως φαινόμενο μας αποκαλύπτει στοιχεία για την κοινή μας ζωή που λίγες φορές είχαμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στοιχεία όχι μονάχα για την σχέση μας με το περιβάλλον, αλλά και για την σχέση μας με τους άλλους σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό που αφορά το χώρο, τα ηθικά και πολιτικά μας καθήκοντα φαίνεται ότι διευρύνονται πέραν της δικής μας κοινότητας, αφού οι
επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνουν μακρινούς άλλους στο χώρο, θέλουμε δεν θέλουμε. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλληλεξάρτηση που πηγαίνει πέρα από ό,τι θέλαμε να πιστεύουμε έως τώρα. Πώς θα πειστούν π.χ. τα αναπτυσσόμενα κράτη να μην ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη; Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αποκαλούμενοι και «περιβαλλοντικοί ή κλιματικοί πρόσφυγες»; Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο του χρόνου, αφού και πάλι φαίνεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εκτείνονται στους άλλους που είναι απομακρυσμένοι στο χρόνο, στους δυνητικούς άλλους, τις μελλοντικές γενεές. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να απειλεί την συνέχιση της ίδιας της ανθρωπότητας.
Η ατμόσφαιρα φαίνεται να είναι ένα δημόσιο αγαθό, του οποίου η χρήση χρειάζεται να ρυθμιστεί για να συνεχίσει να τυγχάνει απόλαυσης. Η επέκταση των ηθικών και πολιτικών μας καθηκόντων στο χώρο και τον χρόνο σημαίνει ότι η ίδια η δημοκρατία πρέπει να βαθύνει προς τις δυο αυτές διαστάσεις. Το κατάλληλο όχημα γι’ αυτό είναι η κοινωνία πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα που μιλώντας για κλιματική δικαιοσύνη μας κάνουν ακριβώς να συνειδητοποιήσουμε ότι πια δεν μπορούμε να αφήσουμε μονάχα τα κράτη να κάνουν την υπέρβαση για μας.
Βιογραφικό
Ο Κώστας Κουκουζέλης διδάσκει φιλοσοφία του δικαίου, πολιτική φιλοσοφία και βιοηθική στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου είναι επίκουρος καθηγητής. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στην συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο δίκαιο και την φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στην αγγλική και ελληνική γλώσσα για θέματα ηθικής και πολιτικής, παγκόσμιας δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ηθικής, ενώ στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα σε δική του απόδοση και επιμέλεια το βιβλίο του Σάμιουελ Σέφλερ, Θάνατος και η Ζωή Μετά, από τις εκδόσεις Αρσενίδη. Συμμετέχει από το 2010 στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες.
Ομιλία με θέμα Κλιματολογική αλλαγή ηθική και Δημοκρατία αύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου