Το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας Aρχιερατικό Συλλείτουργο και το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών από τη όλη τη Μητροπολιτική περιφέρεια αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.


Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και του Θεοφ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας,  και έλαβαν μέρος ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ και Ηγούμενοι Ι. Μονών της Κρήτης, Ιεροκήρυκες, Αρχιμανδρίτες και οι Αρχιερατικοί Επίτροποι, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι πλειάδα Κληρικών, Μοναχών και Μοναζουσών. 
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος με λόγο θεολογικό μεστό και συνάπα απλό αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στις αρετές του αοιδίμου Γέροντος και Προκατόχου του, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, επισημαίνοντας ότι «εποίμανε θεοφιλώς και θεαρέστως την Τοπική Εκκλησία μας για 22 συναπτά έτη, μέχρι της εις Κύριον εκδημίας του, αποτελώντας και εκείνος έναν σημαντικό κρίκο της ιστορικής αλυσίδας συνεχούς και αδιασπάστου αποστολικής διαδοχής των Επισκόπων της παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. 



Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο πολύπευρο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο του αειμνήστου Αρχιερέως και τόνισε ότι: «Η Αρχιερατική μορφή, η ζωή και η εκκλησιαστική δράση του θα μείνουν ανεξήτιλα στις μνήμες και στις καρδιές όλων μας. Ήταν για όλους εμάς που μαθητεύσαμε κοντά του «ο ποιήσας και διδάξας». Στο πρόσωπό του διαπιστώναμε καθημερινά τη συμπόρευση της θεωρίας με την πράξη. Πάσχιζε να μας μεταλαμπαδεύσει την αγάπη και το θυσιαστικό πνεύμα για τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Μας τόνιζε τακτικά πως «ό,τι είμαστε το οφείλομε στην μητέρα μας Εκκλησία». Ο ιερός Κλήρος και ο λαός της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως δεν λησμονούμε τις αμέτρητες φανερές και αφανείς ευεργεσίες του. Με αισθήματα σεβασμού, τιμής και ευγνωμοσύνης θα μνημονεύομε του ονόματός του κάθε φορά που ιερουργούμε το μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου, στα ιερά θυσιαστήρια της Επαρχίας μας, πολλά από τα οποία αυτός καθιέρωσε. Τον παρακαλούμε ταπεινά κι Αυτός να συνεχίσει να εύχεται υπέρ πάντων ημών εκ του υπερουρανίου και νοερού Θυσιαστηρίου, όπου συλλειτουργεί πλέον με τον αοίδιμο Γέροντά του, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο καιμε τους προκατόχους του και τους άλλους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Εκκλησίας Κρήτης».


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον συντοπίτη μας Σεβ. Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, σημειώνοντας ότι υπηρετεί την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά διακόνησε πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας από την υψηλή θέση του Πρωτοσυγκέλλου, τους συλλειτουργούντες Σεβ. Μητροπολίτες, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, Τίμια Μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαβυλώνος, που έλαβε τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιερωσύνης από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο και σήμερα υπηρετεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον  Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ, τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες, Ηγουμένους και Ιεροκύρυκες, και τους λοιπούς Εφημερίους που έλαβαν μέρος, τους συμπροσευχομένους Κληρικούς, Μοναχούς και Μοναχές, τους παρισταμένους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό που με την αθρόα παρουσία του τίμησε τη μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου.



Πριν την Απόλυση της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. Μετά την Απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον οικείο Ιεράρχη Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στη Αρχιερατική διακονία του μακαριστού Ιεράρχου και ευχήθηκε Κύριος ο Θεός να αναπαύει «εν χώρα ζώντων» και «εν σκηναίς δικαίων» τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο.



Ακολούθησε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου στον τάφο αυτού, στην κρύπτη του Ιερού Επισκοπικού παρεκκλησίου του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτου στον αύλειο χω´ρο του Επισκοπείου.
Ακολούθησε κέρασμα και τράπεζα στο παρακείμενο «Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως και στο προαύλειο του ναού.



 Στη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που ακολούθησε παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ν. Χριστοφακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ. Ν. Λατζανάκης και Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, συνοδευόμενος από τον Δ/κτή του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκη, ο Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών κ. Χριστοφ. Χαραλαμπάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος πιστών.



Post Top Ad

.............