( Η καρδιά της Σητείας ) Η ιστορία επαναλαμβάνεται - Του Παντελή Πετυχάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

( Η καρδιά της Σητείας ) Η ιστορία επαναλαμβάνεται - Του Παντελή Πετυχάκη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
Του Παντελή Πετυχάκη
Οι παππούδες μας πλήρωσαν και κατασκεύασαν το έργο
προτομή Βιτσέντζου Κορνάρου και το τοποθέτησαν στον περίβολο του Δημοτικού σχολείου στην Αγία Αικατερίνη. Τη δεκαετία του 1960 για λειτουργικούς λόγους μεταφέρθηκε στον Δημοτικό Κήπο πάνω στην αρχική του πέτρινη βάση στην κεντρική πλατεία.
Η προτομή μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση με απόφαση του τότε Δημάρχου Ν. Κουρουπάκη και με 
κόστος 24 εκατομμύρια δραχμές.


Έγραψα τότε ότι ήταν έγκλημα διότι κακοποιήθηκε το αρχικό έργο αυθαίρετα με την προσθήκη των εξαρτημάτων που τοποθετήθηκαν γύρω και διότι όπως έγραψε ο υντοπίτης μας καθηγητής Νίκος Φιτρολάκης εκεί θα υπάρχει αργή αλλά συνεχής φθορά του γλυπτού. 
Πρόσφατα ο καθηγητής Μιχάλης Σηφάκης έγραψε για το φαινόμενο που παρουσιάζεται κάθε βράδυ με τα παιδία που σκαρφαλώνουν πάνω στη βάση του γλυπτού και την προσβολή που του γίνεται και τους κινδύνους για ατυχήματα που ήδη έχουν γίνει.
Στις τοπικές εφημερίδες διαβάσαμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΛιμενικούΤαμείου Σητείας πάρθηκαν σοβαρές αποφάσεις που θα σημαδέψουν τον τόπο μας, άλλες θετικά και άλλες αρνητικά.
Αποφάσεις:
1.Να τοποθετηθεί δίπλα στην προτομή του Βιτσέντζου Κορνάρου στην παραλιακή πλατεία μια σιδερένια 
καρδία διαστάσεων 2,40μ Χ 2,20μ.
Το κόστος της ιδέας και η κατασκευή προσφέρθηκε στο ποσό 7.500€. Υπάρχει άλλη προσφορά;
Σε σχόλια για το θέμα της τοποθέτησης της καρδιάς ακούστηκε συμπολίτης μας να λέει ότι την αποσβουρά
(την τύχη) που είχε ο σκουριασμένος σωλήνας-φουγάρο
του Κουρουπάκη θα έχει και η καρδία του Πατεράκη.
Υπενθημίζω ότι ο "καλλιτέχνης" του φουγάρου είπε ότι η αξία του έργου του είναι 12.000.000 δραχμές αλλά τον προσφέρει στον δήμο μόνο 2.500.000 δρχ. Ο κατασκευαστής μηχανουργός το έφτιαξε με άνα πεταμένο σκουριασμένο σωλήνα από τα γυψορυχεία με 500 δρχ.
2. Απόφαση να κλείσει ο δρόμος γύρω από την κεντρική πλατεία «για να μετασχηματιστεί σε χώρο στάσης, συνάντησης και δρώμενων, το μικροκλίμα που θα βελτιωθεί σημαντικά θα ενθαρρύνει την συνάθροιση και την κοινωνική επαφή των πολιτών»
Αυτά προβλέπεται ότι θα γίνουν. 
Γιατί δεν συμβαίνουν τώρα σε μικρότερο βαθμό στο χώρο του Δημοτικού κήπου ή μήπως θα κλείσουν τα γύρω καταστήματα για να μαζευόμαστε στην πλατεία; Δεν μας είπαν πόσους βαθμούς θα κατέβει η θερμοκρασία με τα έργα που θα γίνουν για να έλκονται οι πολίτες σ'αυτόν το χώρο.
Οι πρόγονοι μας έλεγαν όταν κάποιος δεν έκανε σωστά τις δουλείες του ότι «αυτός πρώτα βάζει τα παπούτσια και ύστερα προσπαθεί να βάλει τις κάλτσες.
Γνώμη μου είναι ότι σε τέτοια έργα πρωταρχικό λόγο έχει η λειτουργικότητα. Σωστά ο Ν. Καραμανωλάκης πρότεινε ότι πρώτα θα έπρεπε να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη 
και μετά να σκεφτούμε το κλείσιμο της πλατείας.
3.Που είναι η συλλογικότητα των αποφάσεων, που είναι ο Σύλλογος Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων και όχι μόνο των ντόπιων αλλά και των Σητειακών ανά την Ελλάδα; Προτείνω ως απλός πολίτης ένα έργο με μικρό κόστος και που σίγουρα θα δημιουργήσει συνθήκες άνεσης και ευχάριστης παραμονής στο χώρο της παραλιακής ζώνης. Τη δημιουργία μιας δεντροστοιχείας με φύκους δωδεκανήσου σε όλη την παραλιακή ζώνη μακριά από τους χώρους των καταστημάτων σε αποστάσεις άνα 10 μέτρα συνεχόμενα μέχρι την πλαζ. Με ευθυγραμμισμένο κορμό των δένδρων σε ύψος περισσότερο από 2 μέτρα ώστε να μην εμποδίζεται η ορατότητα. 
Φυσικά η κοινή γνώμη ζητά την επαναφορά του γλυπτού του Βιτσέντζου Κορνάρου στην προηγούμενη θέση στον κήπο πάνω στην αρχική πέτρινη βάση χωρίς φυσικά να πρόσθετα ξόμπλια. 
Ο Ν. Καραμανωλάκης κατήγγειλε τις παλαιοκομματικές μεθόδους του Δημάρχου για παρεμβάσεις και επηρεασμό, κατά την ψηφοφορία των αποφάσεων. Μου θύμησε τον 
πρώην Δήμαρχο Ν. Κουρουπάκη όταν τέθηκε σε ψηφοφορία
για ένα σοβαρό θέμα και υπήρχαν δύο προτάσεις ο δημοτικός σύμβουλος, του συνδιασμού του Κουρουπάκη
,Γιάννης Αναγνωστάκης δήλωσε ότι ψηφίζει την δική μου 
πρόταση. Τότε ο Δήμαρχος καταργόντας, τον πρόεδρο του αφαίρεσε το λόγο. Φυσικά ο Γιάννης αποχώρισε αγανακτισμένος από τη συνεδρίαση.
Νίκο φταίει η ασθένεια της καρέκλας, αν αποφασίσεις να καθίσεις και εσύ σου συνιστώ να κάνεις πρώτα απεντόμωση
εξ ́ άλλου έχεις τα φάρμακα και ξέρεις.
Ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Τσικαλάκης ήταν βέβαια ιατρός αλλά το είχε καταφέρει.
Ποιος ξέρει τι θα διαβάσουμε, τι θα ακούσουμε και τι θα δούμε ακόμα...........

Παντελής Πετυχάκης

Post Top Ad

.............