Ο πολιτιστικός σύλλογος Πραισού με την πλούσια ιστορική του κληρονομιά και πολιτιστική του δράση - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πολιτιστικός σύλλογος Πραισού με την πλούσια ιστορική του κληρονομιά και πολιτιστική του δράση

Οι Άνθρωποι κάνουν... τους τόπους λέει μια φράση του λαού.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση  του Πολιτιστικού Σύλλογου Πραισού θεωρούμε ότι αυτή η φράση δένει γάντι.
Ένας τόπος οργωμένος σε κάθε σπιθαμή του με ιστορία, με παραδόσεις, με ήθη και έθιμα και με Ανθρώπους ικανούς να διατηρήσουν, να συνεχίσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τον πολιτισμό σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Πραισού εδρεύει στο δημοτικό διαμέρισμα Πραισού Σητείας Κρήτης και φέρει το όνομα της αρχαίας πόλης της Πραισού, πρωτεύουσας των Ετεοκρητών (απογόνων των Μινωιτών), τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην περιοχή. Οι στόχοι είναι η διάσωση, η διατήρηση, η προστασία και η διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών της περιοχής. Η προστασία του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Πραισού αλλά και η ανάδειξη του.


Ο Σύλλογος έχει πλούσια ιστορία σε εκδηλώσεις με μουσικά συγκροτήματα με προεξάρχουσα την γιορτή ανήμερα της Αγία Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γευτεί παραδοσιακά φαγητά, όπως χοχλιούς μπουμπουριστούς και με χόντρο, αλλά και διάφορες πίτες, μαγειρεμένα με μεράκι από τις γυναίκες των χωριών. 



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ο Σύλλογος έχει εκδόσει δύο βιβλία με σπουδαίο ιστορικό και λαογραφικό υλικό από την περιοχή και από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ο πολιτιστικός σύλλογο μας ιδρύθηκε το 1995 όταν από μια παρέα ένα βράδυ έστησε από το πουθενά ένα γλέντι όπως και παλιά τα χρόνια στο Πάνω Καφενείο στου Κανένε. 
Εκεί όλοι μαζί αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο μας που θα έχει 
σαν κύριο σκοπό να κρατήσει αναλλοίωτα τα ήθη και έθιμα μας.
Η έδρα του συλλόγου μας είναι το χωριό της Νέας Πραισού (ΒΑΒΕΛΟΙ) Σητείας Κρήτης.
Και η εγκαταστάσεις που γίνονται εκδηλώσεις μας είναι στο παλιό δημοτικό σχολείο στον χωριό ΚΑΝΕΝΕ σήμερα Άγιος Σπυριδώνας.
Ο σύλλογος σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο που αφορά τα ήθη και έθιμα, την πολιτιστική κληρονομιά μας τον πολιτισμό, την μουσική παράδοση, την ιστορία, την λαογραφία, αλλά και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Πραισού.



Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ

Στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει  ο σύλλογος για να  ξαναζωντανέψει τα χωριά μας, εντάσσεται και η λειτουργία του ξενώνα μας. Ο σύλλογος, με κάποιες συνεργασίες, κάνει προσπάθειες για να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός στην περιοχή  και η δημιουργία του ξενώνα αποσκοπεί σε αυτό, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους εσάς να φτιάξετε τα παλιά σπίτια σας στα χωριά μας και να ενταχτούν σε ένα πλήρες πρόγραμμα αγροτουρισμού, που θα φέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην περιοχή μας. 




Είναι ένα παλιό πετρόκτιστο  κτήριο, στο κέντρο του  Άγιου Σπυρίδωνα που μας δώρισαν οι οικογένειες  ΚΑΛΑΓΙΑ Μαρίκας, ΦΥΓΕΤΑΚΗ Νικόλαου, ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ Νικόλαου. Ανακαινίστηκε και έγινε ένα παραδοσιακό σπίτι με παλιά έπιπλα αλλά και με σύγχρονες ανέσεις, διαθέτει πλήρη εξοπλισμό σε ηλεκτρικά είδη, κλιματιστικό. ηλιακό - ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, Πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, κουζίνα με κεραμικές εστίες, τζάκι τηλεόραση με δορυφορικά  προγράμματα, Internet και πολλά άλλα. Στον ξενώνα  μπορεί να μείνει μια οικογένεια αλλά και δυο παρέες μαζί καθώς επίσης να διοργανώσετε  κάποια εορτή αφού ο μεγάλος ενιαίος χώρος είναι χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων, με πολύ χαμηλό κόστος.








ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Ο Σύλλογος στην προσπάθεια του να προστατεύσει και να διατηρήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά αναλλοίωτη, να αναδείξει την νεότερη ιστορία μας και έχοντας στην κυριότητά του διάφορα πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα από προσφορές των κατοίκων της περιοχής μας, αποφάσισε την δημιουργία μουσείου με την ονομασία «Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» , μοναδικό στο είδος του στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου. 




Μετά από την καταγραφή των αντικειμένων και την λειτουργία του Μουσείου προέκυψε ότι τα αντικείμενα αυτά δεν αφορούν μόνο την περιοχή της Πραισού, αλλά και άλλες περιοχές της Σητείας αλλά ολόκληρης της Κρήτης.







Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να ανακαλύψετε απο την σελίδα του πολιτιστικού συλλόγου στο Ιντερνετ όπου και αντλήσαμε τα στοιχεία μας για το άρθρο.

Post Top Ad

.............