Eτοιμο για να υποδεχθεί ξανά το κοινό, μετά από 2000 χρόνια, είναι το αρχαίο θέατρο της Απτέρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Eτοιμο για να υποδεχθεί ξανά το κοινό, μετά από 2000 χρόνια, είναι το αρχαίο θέατρο της Απτέρας

Eτοιμο για να υποδεχθεί ξανά το κοινό, μετά από 2000 χρόνια, είναι το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, με μια ξεχωριστή συναυλία την Κυριακή, 6 Αυγούστου, του τσελίστα – συνθέτη Γιώργου Καλούδη.
Στο μεταξύ, δύο μαγικές μουσικές βραδιές υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στην αρχαία Απτέρα και την Ρόκκα Κισάμου τη Δευτέρα 7 Αυγούστου.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΤΕΡΑΣ
Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη οι διοργανωτές των εκδηλώσεων το αρχαίο θέατρο της Απτέρας θα ζωντανέψει ξανά μετά από 2000 χρόνια. Ωστόσο, όπως τονίστηκε τη συναυλία του Γιώργου Καλούδη που θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ, θα μπορούν να την παρακολουθήσουν μόνο όσοι θα έχουν προμηθευτεί τις προηγούμενες ημέρες δελτίο εισόδου από τα γραφεία της Αρχαιολογίας που βρίσκονται στη Στοά Βαρδινογιάννη. «Ο χώρος είναι περιορισμένος ως προς τη χωρητικότητά του, οπότε θα δοθούν δελτία ελευθέρας εισόδου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, από (σ.σ. σήμερα), Τετάρτη, έως και την Παρασκευή», εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ξεκαθάρισε ότι χωρίς δελτίο εισόδου δεν πρόκειται να εισέλθει κανένας στον χώρο.
Ο υπεύθυνος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης Ματθαίος Φραντζεσκάκης αναφερόμενος στο μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης υπογράμμισε ότι ο Γιώργος Καλούδης είναι ένας διακεκριμένος και καταξιωμένος τσελίστας, ενώ, παράλληλα, έχοντας προσθέσει μια ακόμα χορδή στη λύρα, έχει καταφέρει να παντρέψει τις μουσικές της Κρήτης και της Μεσογείου με την κλασική μουσική παράδοση της Ευρώπης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης επεσήμανε την πολυεπίπεδη και διαχρονική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και υπογράμμισε τη σημασία της Αρχαίας Απτέρας στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Χανίων: «Η αρχαία Απτέρα και το νέο αρχαιολογικό μουσείο θεωρούμε ότι για τα επόμενα χρόνια θα είναι οι δύο βασικοί αναπτυξιακοί πυλώνες του Νομού στο κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού. Γι’ αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε τον χώρο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και χαρακτήρισε την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ «στρατηγικό εταίρο» σε αυτή την προσπάθεια.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Οθωνας Χαραλαμπάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ θεσμικών φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό ώστε να προάγονται εκδηλώσεις με ποιότητα που αφήνουν θετικό σημάδι στην πολιτιστική ζωή της πόλης.



ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΤΕΡΑ
Την επόμενη ημέρα, στις 7 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τις αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και χωρίς αριθμητικό περιορισμό, αφού η συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο αλλά εκεί που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου.
«Η Σουζάνα και η Ελένη τα τελευταία 15 χρόνια δημιουργούν από την Ελλάδα για όλο τον κόσμο. Τραγουδάνε σε περισσότερες από 20 γλώσσες τραγούδια που στηρίζονται στις διφωνίες τους και τα οποία συνοδεύουν με μουσικά όργανα που οι ίδιες παίζουν, ενώ αυτό που προσπαθούν μουσικά να αναδείξουν είναι τα ηχοχρώματα και η ντοπιολαλιά των περιοχών των μουσικών που αποδίδουν», σημείωσε σχετικά ο κ. Φραντζεσκάκης.


ΣΤΗ ΡΟΚΚΑ 
Σε ό,τι αφορά το βράδυ της πανσελήνου (7 Αυγούστου) στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας θα πραγματοποιηθεί συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό τη διεύθυνση του Παύλου Σεργίου. Η συναυλία θα ξεκινήσει τις 9 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ καλό είναι όσοι προσέλθουν να φοράνε χαμηλά παπούτσια και να κρατάνε μαζί τους κάποιο μαξιλάρι.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας Αντώνης Γιανναράκης κάλεσε το κοινό να παραβρεθεί στην βραδιά: «Οι γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού και η φιλοσοφία τους είναι να φέρουν σε επαφή την ακατέργαστη ομορφιά της τοπικής κοινωνίας με την υψηλότερη έκφραση μουσικής και τέχνης και το κράμα που θα δημιουργηθεί από την ένωσή τους να καθιερωθεί σαν πολιτιστικός προορισμός κάθε καλοκαίρι», ανέφερε.
Να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Στο φως του φεγγαριού» του Υπουργείου Πολιτισμού. Συν-διοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

χανιωτικα νεα

Post Top Ad

.............