Ιερά Αγρυπνία με Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ιερά Αγρυπνία με Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μνήμης του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη στην Ιερά Μονή Καψά


Μέσα στη λαμπρότητα της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας, σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα και με την πολυπληθή παρουσία ευλαβών χριστιανών εορτάσθηκε την Κυριακή 6 προς Δευτέρα 7 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη του θαυματουργού, κτήτορος και ανακαινιστού της Μονής.
Το βράδυ της Κυριακής 6 Αυγούστου, στο Καθολικό της Μονής,  όπου βρίσκεται ο τάφος και είναι αποθησαυρισμένα τα Ιερά Λείψανα του Οσίου, τελέσθηκε κατά την αγιορειτική τάξη η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, η ακολουθία της Λιτής και η ευλόγηση των άρτων κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και συγχοροστάτησε από το ηγουμενικό παραθρόνιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.



Υπό το φως των κεριών και των καντηλιών ακολούθησε η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ενώ τέλος έγινε η ευλόγηση του κολλύβου του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε με θεολογικό και συνάμα εύληπτο τρόπο στην προσωπική μεταμόρφωση που σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, και τόνισε τη μεγάλη δυνατότητα όλων των μελών της Εκκλησίας μας να έχουμε βοηθούς, συνοδοιπόρους, φίλους, πρεσβευτές και προστάτες στη ζωή μας τους αναρίθμητους αγίους μας, και μάλιστα τους τοπικούς αγίους της Εκκλησίας Κρήτης.  Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρόσκληση της πανηγύρεως και τον συνεχάρη για τα νέα ποιμαντικά καθήκοντα που του ανέθεσε η Εκκλησία του Χριστού.



Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, που όδευσε οδόν μακράν από τα Χανιά, άφησε για λίγο τις πολλαπλές ποιμαντικές και λειτουργικές υποχρεώσεις των ημερών και ήρθε για δεύτερη φορά στην ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου, προέστη της ιεράς Αγρυπνίας επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, ανακαινιστού και κτήτορος της Μονής, επισημαίνοντας ότι η τιμία Κάρα και τα χαριτόβρυτα λείψανά του αποτελούν μόνιμη πηγή ευλογίας και αγιασμού για τους πολυάριθμους προσκυνητές της Μονής στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς μας.



Στην Ιερά Αγρυπνία, που διήρκεσε από ώρα 10.30 μ.μ. μέχρι ώρα 5.30 π.μ., έλαβαν μέρος ο Παν/τος Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφ. της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Καψά και Εφημέριοι της περιοχής, ενώ μελωδικότατα και ιδιαίτερα κατανυκτικά έψαλαν δύο χοροί με ιεροψάλτες της Σητείας, με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, υπεύθυνο Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην περιοχή της Σητείας.  



Στην Ιερά Αγρυπνία συμμετείχαν πολλοί πιστοί από την όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ενώ κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης.


Post Top Ad

.............