Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»: Απόψε η Αλίκη Καγιαλόγλου στο Ηράκλειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»: Απόψε η Αλίκη Καγιαλόγλου στο Ηράκλειο

Με μια ιδιαίτερη παράσταση της Αλίκης Καγιαλόγλου σήμερα Τετάρτη 30 Αυγούστου και μια μουσικές από την Κάτω Ιταλία την Πέμπτη 31 Αυγούστου συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα:

Τετάρτη 30.08.2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις
Αλίκη Καγιαλόγλου: “Η θαλασσινή ωδή» του Fernando Pessoa και τα Fados της εφηβείας μου”.

Και δεν υπάρχει τίποτα ιερότερο από το να κοιτάζεις πολύ τους ανθρώπους
Fernando Pessoa





Ένα ποίημα του μυστηριώδους, περίπλοκου και ανεξερεύνητου Πορτογάλου ποιητή Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μιας «εξαιρέσιμης ερμηνεύτριας-αναθεωρήτριας», όπως την αποκαλούσε ο Μάνος Χατζηδάκις, της Αλίκης Καγιαλόγλου, σε μια μοναδική μουσικο-θεατρική παράσταση, απ’ αυτές που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ηράκλειο. Αναφερόμενη σ’ αυτήν, η ίδια η ερμηνεύτρια έγραψε: «Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa, η μεγαλειώδης αυτή ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή [υπογεγραμμένη από τον Alvarode Campos, την πλέον επιβλητική μορφή «των ετερώνυμων», όπως αποκαλούσε ο ποιητής τα διάφορα πρόσωπα που επινοούσε ως υπογραφείς του έργου του] παρουσιάζεται απόψε σφιχτοπλεγμένη με αγαπημένα παλιά φάδος της Λισσαβώνας, αυτά που γνώρισα την εποχή που όλοι άκουγαν Σκαθάρια, αλλά σε μένα η μαγική φωνή της Amalia Rodrigues άνοιγε καινούργιους
δρόμους. Αυτή η παράσταση είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει, ωριμάζει, πλουτίζει: Μέχρι την ολοκλήρωσή της, έχει αλλάξει πολλές μορφές. Ξεκίνησε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, ως ρεσιτάλ τραγουδιού μαζί με μικρά αποσπάσματα του ποιήματος, το 2007 ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε cd, αργότερα ανέβηκε με άλλη μορφή και στη σκηνή. Τώρα με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Αβδελιώδη ευελπιστεί ότι πετυχαίνει τον κύριο στόχο της: Ένα μεγάλο κείμενο, προορισμένο να διαβαστεί μόνο, ακούγεται πλέον και σαν ένα μεγάλο τραγούδι. Ένα τραγούδι απέραντο - όπως η θάλασσα - που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις, αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας». Pessoa και Fados, λοιπόν - τα λυπημένα τραγούδια της μοίρας, ένα μείγμα της μουσικής των σκλάβων, όπως λένε πολλοί, με πορτογαλέζικες και αραβικές επιρροές, πλεγμένα με τους στίχους του μεγάλου ποιητή. Διαβάζει και τραγουδά, με την αισθαντική και εύθραυστη φωνή της, η Αλίκη Καγιαλόγλου. Η παράσταση παρουσιάστηκε το 2014 στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.




Πέμπτη, 31.08.2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.
“Aria Corte”.

Με ταραντέλες, μπαλάντες, γκρεκάνικα, με δικές τους μουσικές εμπνευσμένες από έναν πλούσιο και σημαντικό πολιτισμό, με τραγούδια και χορούς, οι καλλιτέχνες του Aria Corte, μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό περιβάλλον. Στα είκοσι χρόνια ζωής του [ιδρύθηκε το 1996] το συγκρότημα από το Σαλέντο είχε και έχει μόνον έναν στόχο. Να υπηρετήσει την παράδοση, ώστε τίποτα να μη χαθεί, να μην ξεχαστεί. “Προγονικές μουσικές, ρυθμοί, αρμονίες και μελωδίες, κληρονομιά ενός λαμπρού παρελθόντος, μας δίνουν το κίνητρο για τη μουσική μας», ομολογούν οι ίδιοι. Και συνεχίζουν : «Παρουσιάζουμε μια συναυλία που κάνει τις καρδιές μας να χτυπούν και τα χέρια μας να δίνουν ζωή στα όργανα, σαν μια πεταλούδα που πετά στον ουρανό». Η Μεγάλη Ελλάδα λοιπόν έρχεται στο Ηράκλειο, με μουσικές και τραγούδια, με όργανα και πάθος μεσογειακό. Ας την απολαύσουμε !

Post Top Ad

.............