Και σήμερα Σάββατο Γιορτή μπανάνας στην Άρβη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Και σήμερα Σάββατο Γιορτή μπανάνας στην Άρβη

Άρβη: ο επίγειος παράδεισος, ο τόπος των γλυκών κι ανέμελων παιδικών κι εφηβικών μας καλοκαιριών, το απάνεμο ψαροχώρι της Βιάννου, με τις δυναμικές καλλιέργειες και τους δυναμικούς ανθρώπους. Ο τόπος μας. Ευλογημένος και λατρεμένος! 

Σχεδόν 100 χρόνια πριν, ένας καλόγερος πέρασε κρυφά στην Άρβη, ένα φυτό μπανάνας από την Αίγυπτο. Το ημιτροπικό κλίμα και το εύφορο έδαφος της Άρβης βοήθησαν και η μπανάνα έπιασε. Ο τόπος ομόρφυνε (κι άλλο) και πρόκοψε. Σήμερα η καλλιέργεια της μπανάνας αποτελεί μεγάλη πηγή εισοδήματος και δύναμη ανάπτυξης για τον τόπο, με σεβασμό, πάντα, στην παράδοση και το περιβάλλον.


Η Άρβη, το πανέμορφο ψαροχώρι στο Λιβυκό με το ξακουστό φαράγγι και την ιστορική Μονή του Αγίου Αντωνίου αποτέλεσε ορμητήριο της Αντίστασης στη νότια Κρήτη. Με τα φυσικά της χαρίσματα και τη δουλειά των κατοίκων της, που πλήθυναν τις τελευταίες δεκαετίες (ένα πραγματικό χωνευτήρι ανθρώπων και πολιτισμών είναι η Άρβη) αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά παραγωγικά κέντρα της Κρήτης, με τα πρώιμα κηπευτικά υψηλής ποιότητας να κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και την μπανάνα να εξακολουθεί να έχει περίοπτη θέση στην τοπική οικονομία.
Για να τιμήσουν την ιστορία του τόπου αλλά και για να εκφράσουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της Άρβης αλλά και όσοι αγαπούμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αναλαμβάνουν/με ένα πολύ αξιόλογο συλλογικό εγχείρημα: την οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Μπανάνας Άρβης: ένα ξεχωριστό τριήμερο με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, θεατρική παράσταση, ξεναγήσεις, μουσικές βραδιές και ξεχωριστές γεύσεις στο φως του φεγγαριού.
Ένα τριήμερο - πανδαισία των αισθήσεων, που θα σας μείνει αξέχαστο! Θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρβης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Βιάννου, τον Ναυταθλητικό Όμιλο Άρβης "Ο Άρβειος Δίας", τον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Άρβης και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης αλλά και όλους όσοι εθελοντικά κι ανιδιοτελώς στηρίζουν το εγχείρημα αυτό και τον τόπο μας.


Γιορτή μπανάνας στην Άρβη απο 11 έως 13 Αυγούστου

Post Top Ad

.............