Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης του Φωτογραφικού Αρχείου Μιχ. Αγγελάκη στην Ανατολή Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης του Φωτογραφικού Αρχείου Μιχ. Αγγελάκη στην Ανατολή Ιεράπετρας


Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των Ανατολιωτών παραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 22  Ιουλίου τα Εγκαίνια της Έκθεσης του φωτογραφικού αρχείου του μακαριστού φωτογράφου Μιχαήλ Αγγελάκη, που ετοίμασε κατάλληλα στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ανατολής ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής.


Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, τον οποίο πλαισίωναν Κληρικοί της περιοχής. Ακολούθησε εκδήλωση στον αύλειο χώρο του ιστορικού αυτού κτιρίου με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.



Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα  σημαντική η πρωτοβουλία αξιοποίησης του φωτογραφικού αρχείου του μακαριστού Μιχαήλ Αγγελάκη, καθώς αποτυπώνει τη νεώτερη ιστορία και ζωή του χωριού. Συνεχάρη την Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής κ. Κ. Αγγελάκη για τη δημιουργία της έκθεσης, την κ. Μαρία Λόκαλου για τη δωρεά της συλλογής στον Σύλλογο της Ανατολής, την κόρη του μακαριστού φωτογράφου, Αργυρώ Ακαμωτάκη, που πρόθυμα παραχώρησε το υλικό αυτό. Ακόμα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση και έκθεση αυτής της σπάνιας φωτογραφικής συλλογής, διότι λαός που δεν έχει μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Επίσης ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που «έχουμε κοντά μας την Πανεπιστιμιακή Κοινότητα, όπως την κ. Μαίρη Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οποία έχουμε συνεργαστεί για τα πολλά Βυζαντινά μνημεία της Ενορίας Ανατολής» και επεσήμανε την ανάγκη για συνέργεια και ενότητα όλων των τοπικών φορέων. Τέλος, ευχήθηκε στην Πρόεδρο κ. Κ. Αγγελάκη και τα μέλη του Συλλόγου να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό το έργο τους βοηθώντας να μείνει η συλλογική μνήμη άσβεστη.



Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ανατολιώτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος μίλησε για το φωτογραφικό αρχείο και την έκδοση του πρώτου φωτογραφικού λευκώματος «Φωτογραφικές μνήμες», το οποίο και τέθηκε στη διάθεση του κοινού. Με λόγο απλό αναφέρθηκε μέσα από τα παιδικά βιώματά του στην Ανατολή στο λαϊκό πολιτισμό που αποτυπώνει αυτό το φωτογραφικό υλικό του μακαριστού Μιχάλη Αγγελάκη. Όπως είπε «τα περισσότερα πρόσωπα των φωτογραφιών δεν είναι πια στη ζωή γι᾿ αυτό και διδασκόμαστε το εφήμερον αυτής της ζωής. Ο αείμνηστος Μιχ. Αγγελάκης είχε μεν το προσωνύμιο φωτογράφος, όμως ήταν και καλλιτέχνης-ποιητής, αφού συνέθετε όμορφες μαντινάδες, οι οποίες αποτελούν συμπυκνωμένη παρόδοση του τόπου μας». Ακόμα τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ανέφερε το γεγονός ότι «εμείς οι γλωσσολόγοι κάθε 15 μέρες θρηνούμε τον θάνατο μίας γλώσσας», επιβεβαιώνοντας έτσι τα λεγόμενα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου ότι κόβοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν αποκόβουμε και ένα κομμάτι από το μέλλον μας. Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορική παράδοση της Ανατολής με τους 18 Νοτάριους και τέλος συνεχάρη τους συντελεστές αυτού του έργου, και ιδιαιτέρως στη δωρήτρια κα Μαρία Λιοκάλου, η οποία κουβαλά το ιστορικό όνομα του Νοταρίου Ιωάννη Λιόκαλου.



Στο καλοσώρισμά της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Φυισολατρικού Συλλόγου κ. Κούλα Αγγελάκη αναφέρθηκε στο επίπονο έργο της συλλογής, ταξινόμησης και έκθεσης του μεγάλου σε όγκο φωτογραφικού αρχείου του αείμνηστου Μιχ. Αγγελάκη, που ξεπερνά τις 5.000 φωτογραφίες και αποτελεί μια αναδρομή στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα για την Ανατολή και τα γύρω χωριά μέσα από την μαυρόασπρη αποτύπωση ενός φωτογραφικού φακού. Όπως τόνισε «κάθε τι που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας, μας ενδιαφέρει, μας εμπνέει και μας συγκινεί. Ο καθένας από μας, όπου κι αν βρίσκεται ακούει μέσα του τη φωνή των προγόνων του. Τολμούμε αυτό το εγχείρημα, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Μιχ. Αγγελάκη, ακριβό απόκτημα του συλλόγου μας, πολύτιμος θησαυρός, για την Ανατολή και τους ανθρώπους της. Σκυμμένοι με λαχτάρα, αγωνία, συγκίνηση σαν προσκυνητές στους αγίους τόπους, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν γενιές, ήθη και έθιμα, αλλά και η καθημερινή, κοινωνική, σχολική, θρησκευτική ζωή μιας περασμένης εποχής, που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν είχαν την τύχη να ζήσουν. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει για όλους μας αυτή η συλλογή ένα τρυφερό αγκάλιασμα, ένα ψυχικό αγαλίασμα, ένα κερί στη μνήμη και τους καθημερινούς αγώνες των προγόνων μας». Τέλος, η κ. Αγγελάκη ευχαρίστησε τους εθελοντές, που άοκνα βοήθησαν στην καταγραφή και επεξεργασία του πρωτόλειου υλικού και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την πολύτιμη βοήθειά τους Αγγελάκη Γιάννη, Αγγελάκη Γιώργο, Λουτσέτη-Σαρρή Μαρία, Φεργαδάκη Χριστόφορο, Χανιωτάκη Γιάννη και Χαραλαμπάκη Γεωργία.



Την εκδήλωση χαιρέτισε η δωρήτρια κ. Μαρία Λιόκαλου, η οποία τόνισε ότι η προσφορά αυτή έγινε στη μνήμη της μητέρας της, ενώ εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Λουτσέτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη.



Από την οικογένεια του αείμνηστου φωτογράφου η κόρη του Αργυρώ Αγγελάκη-Ακαμωτάκη με έμμετρο λόγο αναφέρθηκε στους διαπρεπείς Ανατολώτες και Ανατολιώτισσες, και βέβαια στον μακαριστό πατέρα της.
Παρέστησαν, εκτός από τον Αντιδήμαρχο κ. Εμμαν. Λουτσέτη, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Προϊστάκης, ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας κ. Εμμαν. Παπαδάκης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Ιω. Παπαδάτος καθώς και ομάδα φοιτητών του, ο Πρόεδρος κ. Εμμ. Γερακιανάκης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων και πολλοί φίλοι της Ανατολής από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. 



Στη συνέχεια η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής χόρεψε χορούς απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Ντίνας Ζαχαριαδάκη.

Aκολούθησε η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδασκάλου κ. Ιωάννου Αρώνη, που παρουσιάσε παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια, τα οποία προλόγισε κατάλληλα η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη.

Post Top Ad

.............