Ένωσε πολιτισμούς και Ανθρώπους το 5ο Μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ένωσε πολιτισμούς και Ανθρώπους το 5ο Μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας


Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου το 5ο Μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας 2017 το οποίο ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου την στο χώρο του Λιμενικού Ταμείου Σητείας (στον πεζόδρομο «Πάπιες») με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.,και με πλήθος κόσμου να συμμετέχει και να ζεί απο κοντά τον παλμό της μουσικής του κόσμου, και των χρωμάτων.








Η όμορφη γραφική και φιλόξενη πόλη της Σητείας γέννησε... πρίν απο 5 χρόνια μια ιδέα, που πήρε σάρκα και οστά, μεγάλωσε, ντύθηκε με ήχους, χρώματα με συναντήσεις και έδωσε το χέρι, έδειξε τον δρόμο και βάδισε μαζί με χιλιάδες συνανθρώπους στον μεγάλο ανήφορο του πολιτισμού, της καθημερινότητας, του πολιτισμού των λαών του πολιτισμού και της γλώσσας της μουσικής.








Το μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας είναι ένα ραντεβού των ανθρώπων του πολιτισμού και της μουσικής. Διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες που βρίσκουν αγκαλιά σαν λιμάνι στην θάλασσα της Μεσογείου και στους λαούς που κατοικούν γύρω της.


Με ήχους που ξεπερνούν τα σύνορα που ποτέ η μουσική δεν απέκτησε 
το μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας έφερε κοντά τον κόσμο και έδωσε την δυνατότητα στους ανθρώπους που το παρακολούθησαν να νιώσουν και να γνωρίσουν ενδυμασίες, φωνές, ήχους που μεταβάλουν τον πόνο.
Πλήθος καλλιτεχνών τίμησε με την συμμετοχή του το φεστιβάλ δίνοντας ο καθένας τους την δική του νότα στο ηχοδρόμιο των 3 ημερών.




Μια σημαντική επιτυχία και συνάμα απόδειξη της πολύχρονης προσπάθειας των διοργανωτών και εθελοντών του Μεσογειακού Φεστιβάλ Σητείας, που γέμισε με ικανοποίηση αλλά και περισσότερη ευθύνη.
Ο σύλλογος φίλων μουσικής Σητείας εξασφάλισε την επίσημη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και της αρμόδιας Υπουργού κυρίας Λύδια Κονιόρδου.


Με περισσότερη πίστη για το μέλλον και με την ελπίδα μαζικής συμμετοχής και στήριξης, τόσο ανθρώπινης, όσο και οικονομικής, το Μεσογειακό Φεστιβάλ Σητείας ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Υπο την Αιγίδα του Υπουργείου αναγνωρίζεται επισήμως ώς δρόμος προβολής του εθνικού πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας, της Κρήτης, της Ελλάδας. 
 Μεταξύ άλλων, εδώ και 5 χρόνια λειτουργεί συνειδητά ως εργαστήριο οικοδόμησης πολιτιστικής ταυτότητας, η οποία εκπέμπεται και προβάλλεται δυναμικά προς τα έξω. 



Η πλώρη του νησιού έβαλε πλώρη για να περάσει απο τον δύσκολο μα και συνάμα εύκολο δρόμο του πολιτισμού και να φτάσει η φωνή της σε όλη την Κρήτη , σε όλο τον κόσμο.
Λίγοι δρόμοι έμειναν στην Σητεία για να περάσει και να περαστεί, μα ο δρόμος που ενώνει τους Ανθρώπους είναι ο δρόμος του νού, της μουσικής, των χρωμάτων και της διάθεσης.
Οι Σητειακοί το κατέχουν καλά αυτό. 
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ δούλεψαν πολύ σκληρά καθ όλη την διάρκεια του χρόνου με ότι δυνάμεις διέθεταν, οικονομικές και θεσμικές και κατάφεραν με τον παρανομαστή της συλλογικότητας και του εθελοντισμού να ανοίξουν την πόρτα στον κόσμο... σε μια τριήμερη γιορτή που ένωσε.
Πολύτιμη ήταν η βοήθεια που δέχτηκαν οι διοργανωτές απο τους χορηγούς και τους δωροθέτες οι οποίοι έμπρακτα στήριξαν την προσπάθεια που έχει γίνει θεσμός.


Το μεσογειακό φεστιβάλ στηρίζεται και συνδιοργανώνεται και από άλλους φορείς και συλλογικότητες, όπως μεταξύ άλλων το Δήμο, τη Δημοτική Κοινότητα, το ΔΟΚΑΣ, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου, την Υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου, την ΔΕΥΑΣ, την Περιφέρεια, το Λιμεναρχείο, το Ναυτικό Όμιλο, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Χαμεζίου και Πισκοκεφάλου, το Καλειδοσκόπιο, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (στην Μαθητική Εστία φιλοξενήθηκαν τα περισσότερα από 50 μέλη των μουσικών σχημάτων που συμμετείχαν), την ΕΔΕΑΚ και τους Σαμαρείτες του ΕΕΣ.



Το μουσικό σχήμα Tarab με τον Θέμη Πολυζωάκη (βιολί), την Ελεάννα Παπανικολοπούλου (φωνή και κρουστά), τον Μανώλη Τζανάκη (κιθάρα) και τον Γιάννη Δερμιτζάκη (ούτι), έχοντας ως βασικό μουσικό κορμό το Σμυρναίικο αστικό τραγούδι, την Μικρασιατική μουσική παράδοση, και την μουσική των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και της Θράκης, μελετούν και παίζουν μουσική που προέρχεται από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και δικές τους συνθέσεις. Κοινή μουσική καταγωγή των μελών του σχήματος είναι η μαθητεία τους στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος.






Στην μουσική παράσταση με τίτλο ''Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ...'', οι STRINGLESS από τη Θεσσαλονίκη και τις πέριξ Βαλκανικές χώρες έδωσαν την δική τους άποψη στο θέμα.
Πέντε γυναίκες επί σκηνής τραγουδούν για τη γυναίκα αντλώντας υλικό από την παράδοση της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αλλά και από το λαϊκό τραγούδι, την επιθεώρηση, το θέατρο
Προσέγγισαν το γυναικείο αρχέτυπο με διάθεση σατιρική, σαρκαστική, ρομαντική και άλλοτε δραματική.





΄
Σε μια εποχή που τουλάχιστον για την Κρήτη τα φεστιβάλ ένα - ένα μας αποχαιρετούν είτε μή αντέχοντας το οικονομικό κόστος είτε χάνοντας την μαζικότητα του θεσμού που ξεκίνησαν να εκπροσωπούν το Μεσογειακό φεστιβάλ Σητείας συνεχίζει, αντέχει, αγαπά, ενώνει, και φωνάζει ότι περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν.


Μια παράσταση με μουσικό ρεπερτόριο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στις μουσικές και θεατρικές σκηνές της Πόλης.
Μουσικές με μικρασιάτικη και βαλκανική μπογιά, που ενώνουν και ψυχαγωγούν δύο λαούς, τραγούδια με κοινές ρίζες ζυμωμένα μέσα από την πολιτισμική συνύπαρξη, τραγουδισμένα με την ιδιαίτερη φωνή της Ζεκιγιέ και μια ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς συνθέτουν την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου και πλούσιου Καφέ Αμάν.

Μια περιήγηση στον ιδιαίτερο μουσικό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού και των καταβολών του, με επίκεντρο τον ήχο δυο μπασοκίθαρων κάνουν οι Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, φωνή), Κωστής Κωστάκης (καθάρα, φωνή) και Λουκάς Μεταξάς (κρουστά). Δυο κιθαρόνια συνταξιδεύουν με τα κρουστά και διαβαίνουν μουσικά μονοπάτια του κυρίως ελλαδικού χώρου, των μικρασιατικών παραλίων και της εγγύς ανατολής.
Τραγούδια και σκοποί των πόλεων και της υπαίθρου, ανώνυμων κι επώνυμων δημιουργών, αδέσποτα μουρμούρικα, δημοτικά τραγούδια και οθωμανικά σεμάι, μέσα από το ευγενικό και δυναμικό δέσιμο δύο παλιών κιθαρονιών με τα κρουστά.






Ιστορίες και ήχοι απο Κρουστά απο την ομάδα με τον Βασίλη Βασιλάτο που ουσιαστικά είναι ένα σύνολο κρουστών οργάνων πλαισιωμένων από μία μικρή ορχήστρα. Η ομάδα εξερευνά – μέσα από τον ρυθμό και τα ηχοχρώματα – τις μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες των κρουστών οργάνων . Η χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας κρουστών – από τα αφροκουβανέζικα congas και το ισπανικό cajon μέχρι την κλασσικότροπη marimba και το vibraphone – σε συνδυασμό με όργανα όπως η γκάιντα, το ακορντεόν, το βιολί ή το κλαρινέτο, δίνει μια σύγχρονη, ιδιαίτερη διάσταση στον ήχο της ομάδα














Ο δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης απεύθυνε χαιρετισμό στον κόσμο λέγοντας πόσο σημαντικός θεσμός είναι το Μεσογειακό φεστιβάλ και πόσο καταλυτικά λειτουργεί στην επικοινωνία των λαών.

Έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο των εκδηλώσεων.



Ενώ η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σητείας κυρία Ελένη Πλατανάκη μαζί με την κυριά Βέρα Περάκη απο τον σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας και την κυρία Μαρία Ελληνάκη ευχαρίστησαν τον κόσμο και όλους όσους βοήθησαν.
Πίσω απο τις κάμερες όπως συνηθίζεται να λέγεται υπάρχουν οι αφανείς ήρωες που στην συγκεκριμένη περίπτωση της διοργάνωσης του φεστιβάλ ήταν πολλοί που αντάλλαξαν τον προσωπικό τους χρόνο για το κοινό καλό και το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Αξίζει και πρέπει να αναφέρουμε την συνεχή παρουσία στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ του τομέα Σαμαρειτών δια σωστών Ναυαγοσωστών Σητείας του Ελληνικού ερυθρού σταυρού όπου όπως πάντα ήταν πανέτοιμοι να προσφέρουν σε οτιδήποτε μπορεί να χρειαζόταν.









Θα ήθελα προσωπικά ( Αντώνης Γενναράκης ) να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Μεσογειακού φεστιβάλ που μου έδωσαν την δυνατότητα να συμμετάσχω και τον παρακολουθήσω απο κοντά.
Έζησα 3 ημέρες μαγικές, με ζέστη όχι μόνο κλιματολογική αλλά ουσιαστική και πρωτίστως στην καρδιά.
Ευχαριστώ την κυρία Βέρα Περάκη, Ελένη Πλατανάκη, Μαρία Ελληνάκη που μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν στην πόλης τους στο ξενοδοχείο SITIA BEACH RESORT AND SPA όπου η άψογη και ειλικρινής τους φιλοξενία, τόσο των διοργανωτών όσο και των υπευθύνων του ξενοδοχείου, ενός συγκροτήματος ίσως απο τα καλύτερα στον Νομό Λασιθίου, έκαναν την διαμονή μου υπέροχη.
Ευχαριστώ όλους όσους ζήτησαν να με συναντήσουν όλους όσους γνώρισα και με αγκάλιασαν, και με φίλεψαν.
Να ευχαριστήσω κλείνοντας τον δήμαρχο Σητείας κύριο Θοδωρή Πατεράκη που στην συνομιλία μας αγκάλιασε κανά τον κοινό μας παρανομαστή, την αγάπη μας για την πόλη της Σητείας, απο άλλο μετερίζι ο καθένας.
Να ευχαριστήσω τον  Derek Boyd για την απο κοντά γνωριμία μας και την παραχώρηση μέρους φωτογραφικού υλικού της 3ής ημέρας του φεστιβάλ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



















Η μουσική ομάδα Χαΐνηδες, 25 χρόνια τώρα αποτελεί ένα ανοιχτό σύνολο που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου.
Ο έρωτας και ο θάνατος, οι υπέρτατες δυνάμεις, αποτυπώνονται σε μέτρο και ορίζουν «...όλα όσα είδες και έχεις ποθήσει και όσα ποτέ δε δεις». Τα τραγούδια των Χαΐνηδων αναβλύζουν τόλμη και είναι θαρραλέα, σε μία εποχή που η αλήθεια είναι στο περιθώριο.







Τύμπανα και πυρσοί που τραγουδούν!

Μια παράσταση με κρουστά και χάλκινα που μαζί με τη φωτιά και τους πυρσούς χορεύουν και τραγουδούν βγαίνοντας μέσα από τη θάλασσα και φτάνοντας μέχρι τη σκηνή του Φεστιβάλ.




Ευχαριστούμε τον  Derek Boyd για τις φωτογραφίες της 3ης ημέρας του φεστιβάλ





Το όμορφο περιβάλλον διεξαγωγής του φεστιβάλ σε συνδυασμό με την τέλεια οργάνωση των διοργανωτών και την πληθώρα δημιουργιών απο τους εκθέτες οι οποίοι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και κατά την διάρκεια της νύχτας εξυπηρετούσαν τον κόσμο που διάλεγε απο τα χιλιάδες καλούδια - προιόντα - εμπορεύματα που υπήρχαν στους χώρους του φεστιβάλ.



Τουρίστες απο άλλες χώρες που διαμένουν στην Σητεία αλλά και Κρητικοί απο διάφορες περιοχές του νησιού γεύτηκαν την Σητειακή φιλοξενία ακόμα και με μια τσικουδιά στο πόδι... όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Παραδοσιακά προιόντα της Σητειακής Γής, προιόντα απο επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της πόλης της Σητείας, αλλά και απο άλλες περιοχές της Κρήτης, Άνθρωποι με μεράκι που παρουσίασαν τις δημιουργίες τους βρισκόταν σε πάγκους δεξιά και αριστερά του χώρου δίνοντας την δυνατότητα στον κόσμο να αγοράσει και να γνωρίσει τις κατασκευές τους.





































































































Post Top Ad

.............