Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου «Τέχνη καθ’οδόν» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου «Τέχνη καθ’οδόν»

Με έξι εκθέσεις που ανοίγουν ταυτόχρονα τις πύλες τους στο κοινό, με ακροβάτες, θέατρο σκιών , συναυλία του διεθνούς φήμης συγκροτήματος των «Encardia» και άλλες εκπλήξεις, ξεκινάει την Δευτέρα 3 Ιουλίου το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη καθ’ οδόν».



Το πρόγραμμα της Δευτέρας 3 Ιουλίου:

Πρωϊ.
11. 00 Έξι εκθέσεις – εκπλήξεις, που οργανώθηκαν για το «Τέχνη καθ’ οδόν», ανοίγουν ταυτόχρονα τις πύλες τους στο κοινό.

1. “Τεχνη/ο/λογία” - μια πρωτοποριακή έκθεση του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης 9.30 – 13.00 το πρωί και 17.30-21.00 το απόγευμα.

Η πρώτη σπουδαία έκπληξη του Φεστιβάλ! Ετοιμάστηκε από το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ. Απολαύσετε τον διάλογο της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία και ετοιμαστείτε για …πράγματα και θαύματα! Διασχίστε αιώνες μέσα από έναν….καθρέφτη, φωτογραφηθείτε στα Λιοντάρια της Τουρκοκρατίας, κάντε ένα τηλεφώνημα στον …Νίκο Καζαντζάκη! Γνωρίστε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα της πληροφορικής, ενσωματωμένα σε φόρμες εικαστικών δημιουργιών. Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται 4+1 διαδραστικά συστήματα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα 4 από αυτά παραπέμπουν στην Κρήτη του παρελθόντος.· Το πέμπτο είναι ένα διαδραστικό γλυπτό, που προορίζεται να κοσμήσει την είσοδο του ανανεωμένου κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Γύρω απ’ αυτά, θα βρείτε άλλα διαδραστικά συστήματα
και εικόνες, που καταγράφουν την πορεία του ΙΠ-ΙΤΕ των τελευταίων ετών, στον τομέα των αλληλεπιδραστικών τεχνολογιών για τη πολιτισμική κληρονομιά, στην διάρκεια της οποίας η παρέμβασή του στον δημόσιο χώρο πήρε σχήματα, χρώματα και διαστάσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΙΠ-ΙΤΕ είναι πρωτοπόρο στις εγκαταστάσεις διαδραστικών συστημάτων στον χώρο του πολιτισμού εδώ και χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επίσης, ότι η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Δήμο Ηρακλείου έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικούς καρπούς.
2. Έκθεση με τίτλο: “Αρχιτεκτονική και σύγχρονοι αρχιτέκτονες”. Από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου.

Στο τέως αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-15 Ιουλίου.
Ώρες επίσκεψης: 11.00 – 13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.
Σάββατο απόγευμα και Κυριακή κλειστά.

Μια εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα συμβολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου στο “Τέχνη Καθ οδόν”. Στη συνεχή του προσπάθεια να υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν τη δυναμική και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης μας, ο Σύλλογος συμμετέχει στο φεστιβάλ με μια έκθεση έργων που σχεδίασαν σύγχρονοι αρχιτέκτονες απ΄ όλη την Ελλάδα. Την τοποθετεί σκόπιμα σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του κέντρου (στο πρώην Αστυνομικό Τμήμα ), για να υποδείξει τις δυνατότητες και τη σημασία που θα είχε για το Ηράκλειο μια τέτοιου είδους χρήση και λειτουργία αυτού του κτιρίου στο μέλλον.
Στη διάρκεια της έκθεσης θέλει να συναντηθεί με τους πολίτες που θα την επισκεφθούν και να διεκδικήσει την εμπλοκή τους στη διαμόρφωση του περιβάλλοντός της. Να δείξει ότι οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο μπορούν να είναι τέχνη -όταν γίνονται με τους δικούς της όρους - και ότι τα κτήρια που μετατρέπονται σε χώρους που φιλοξενούν τέχνη, μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε σύμβολα κοινωνικής δράσης - στόχος αναγκαίος για τον τόπο μας και τη σημερινή κοινωνία. Διατυπώνει έτσι την πίστη του, ότι ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η από κοινού, επιτόπια δράση είναι το μεγάλο ζητούμενο για να αποκτήσουμε την πόλη που θέλουμε.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 51 ΚΤΗΡΙΑ. επιλεγμένα από την κριτική επιτροπή που oρίστηκε από την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), με στόχο την ανάδειξη ολοκληρωμένων σύγχρονων κτιριακών κατασκευών στην Κρήτη, από αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα. Τα σχέδια και τα συνοδευτικά κείμενα παραχωρήθηκαν από το Δ.Σ. της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Τους ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό.

3. “Colori per Sognare” (Χρώματα για να ονειρευτείς).
Έκθεση έργων ζωγραφικής του Ιταλού καλλιτέχνη Ivano Battiston.

Στο φουαγιέ της αίθουσας Μανώλη Καρέλη, στον 2ο όροφο του δημοτικού κτιρίου Ανδρόγεω (Ανδρόγεω 2).
Διάρκεια έκθεσης: 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00-13.30 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.

Ο γνωστός Ιταλός μηχανικός, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, μετά από ένα σοβαρό πλήγμα της υγείας του βυθίστηκε σε κώμα και ζει έκτοτε ημιπαράλυτος σε αναπηρική καρέκλα. Το πάθος του ωστόσο για τη ζωγραφική τού αποκάλυψε
δρόμο να σηκωθεί και πάλι, αλλά και το κοινό νόημα που συνδέει τα κομμάτια της ζωής του. Με μια πανδαισία χρωμάτων στην έκθεση αυτή, στοχεύει να δείξει σε όσους βρίσκονται στη θέση του, ότι υπάρχει πάντα διέξοδος!
4. Πολυθεματική έκθεση φωτογραφίας από μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής
Εταιρίας Κρήτης ( ΕΦΕΚ) και ανεξάρτητους, ερασιτέχνες και μη φωτογράφους.

Στο άλλοτε κτίριο της Τροχαίας (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επίσκεψης: 11.00-14.00 το πρωί και 18.00-21.00 το απόγευμα.


5. Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:
“Νίκος Καζαντζάκης: Ακολουθώντας το βαθύ του χτυποκάρδι”.

Στο αίθριο του «Πολύκεντρου Νεολαίας», του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου. Ώρες επισκέψης 11.00 το πρωί έως 22.00 το βράδυ).

Επ’ ευκαιρία του «έτους Καζαντζάκη», ο Δημήτρης Νικολιδάκης, ο Σωτήρης Γκουγκούσης και ο Γιάννης Κωβαίος, εκθέτουν μια σειρά φωτογραφικών τους έργων, κάθε ένα από τα οποία «εικονογραφεί» ένα απόφθεγμα του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα.

6 . Έκθεση έργων μαθητών δημοτικών σχολείων του ν. Ηρακλείου, με τίτλο:
«Λαβύρινθοι και δελφίνια»: Τα παιδιά ζωγραφίζουν μινωϊκά ενδύματα και μινωικά μοτίβα.

Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης (Λιοντάρια).
Διάρκεια έκθεσης 3-7 Ιουλίου.
Ώρες επίσκεψης: 11.00-13.30 και 18.00-20.30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα κλειστά.

Τα μοτίβα της μινωικής Κρήτης και τα μινωικά ενδύματα, μέσα από τα μάτια παιδιών ηλικίας 6-12 χρόνων! Συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Τα παιδιά προσέγγισαν το θέμα με τρόπο ανεπιτήδευτο και οι διδάσκοντες θέλησαν να αναδείξουν με την έκθεση τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της ματιάς τους. Η ιστορία του μεγάλου αυτού πολιτισμού προσεγγίστηκε με τρόπο σύγχρονο. Οι εκπαιδευτικοί που οργανώνουν την έκθεση προσπάθησαν να αποφύγουν τα κλισέ και να διδάξουν στα παιδιά να μην αντιγράφουν απλώς γνωστά έργα τέχνης, αλλά να εμπνέονται από την ιστορία του τόπου μας. Οι ερμηνείες των παιδιών στα μινωικά μοτίβα είναι απροσδόκητες και συχνά χιουμοριστικές. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το γεγονός πως η διδασκαλία της ιστορίας και της τέχνης μπορεί να είναι δημιουργικές, διασκεδαστικές και παραγωγικές διαδικασίες.

Και …“Φωτογραφικός Μαραθώνιος” !

11.00. Εκκίνηση από το Πολύκεντρο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2) ενός «φωτογραφικού μαραθωνίου» για επαγγελματίες και ερασιτέχνες
φωτογράφους,, που επιθυμούν να αποτυπώσουν τα δρώμενα του Φεστιβάλ. Στους συμμετέχοντες θα παραδοθεί στις 11.00 το πρωί, στο Πολύκεντρο, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μαζί με σχετικές συνοπτικές οδηγίες. Όσοι λάβουν μέρος θα μπορούν να στείλουν, μέχρι τέλους Ιουλίου, πέντε φωτογραφίες της επιλογής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση Heraklionphotocontest@gmail.com. Οι καλύτερες απ’ αυτές θα αποτελέσουν στη συνέχεια το υλικό μιας έκθεσης αφιερωμένης στο “Τέχνη καθ’οδόν” 2018.




Και βιβλία ...καθ’ οδόν!
11.00 Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, όπως και πέρυσι, ξεκινά ένα Bazaar των περίφημων εκδόσεών της! Θα παραμείνει ανοικτό σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, μαζί με την έκθεση των παιδιών που φιλοξενεί στο πατάρι του βιβλιοπωλείου της.
Αλλά και στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου υπάρχει μια ακόμη έκπληξη! Δυο μικροί “πληροφορικάριοι”, ο Ορφέας Βασιλιάς και ο Aλκιβιάδης Τσαγκαράκης, αποφάσισαν να συμβάλουν στο φεστιβάλ, μαθαίνοντας, σε όσους συνομήλικους τους επιθυμούν, πώς να φτιάχνουν μόνοι τους πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Τρίτη έως Πέμπτη, 11.00 -13.00 κάθε πρωί και 18.00 - 20.00 κάθε απόγευμα, πλην Τετάρτης). Τη δράση των παιδιών συντονίζει ο Γιώργος Λάνδρου. Μαζί τους και η Γεωργιάνα Καραταράκη, που θα φροντίζει να είναι τα πάντα εν ..τάξει!

Και ένα …τραίνο καθ’ οδόν!
12.00 Το «τραίνο της χαράς», με επιβάτες την ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ και μαθητές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, περιηγείται τρείς φορές το κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας αφειδώς τις νότες χαράς του L.V. Beethoven. Διευθύνει: ο Νίκος Αντωνακάκης.
Αφετηρία (12.00) Πλατεία Ελευθερίας, Διαδρομές: Λεωφ. Δικαιοσύνης, οδός 1821, Πλατεία Κορνάρου, οδός Αβέρωφ, Πλατεία Ελευθερίας, οδός Δικαιοσύνης, οδός Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά, Κορνάρου, Καινούργια Πόρτα, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Πλαστήρα, Χαριλάου Τρικούπη, Δημοκρατίας, Πλ. Ελευθερίας.
Ενδιάμεσες, δεκάλεπτες, μουσικές στάσεις: στα Λιοντάρια, στην πλατεία Κορνάρου και στην Πλατεία Ελευθερίας.
Για την προσφορά του …τραίνου, ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Δ. Σταματάκη - Γ. Καρύδη.


Απόγευμα-βράδυ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια).
19.00 Στο πρόστυλο της Βασιλικής οι βιρτουόζοι Leonardo Sopri (βιολί) και Μανώλης Σγουρίδης (βιολοντσέλο), σας καλωσορίζουν και φέτος στο φεστιβάλ
με εξαίσιες μουσικές.
19.30 Παρακολουθήστε τα εγκαίνια της λαμπρής έκθεσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. και πάρτε μια πρώτη γεύση από το ταξίδι στο παρελθόν που υπόσχονται τα διαδραστικά του συστήματα. Είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί να επισκεφθείτε την έκθεση περισσότερες από μία φορές.
21.00 Μπείτε στο εορταστικό κλίμα του φεστιβάλ: Οι χαρούμενοι τυμπανιστές της BATALA CRETA, οι φασαριόζοι ξυλοπόδαροι και οι ζογκλέρ των ACTIVE FLOW PERFORΜΑΝCES έχουν ήδη συγκεντρωθεί έξω από την Βασιλική, για να ξεκινήσουν μαζί σας την καθιερωμένη πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
21.15 Ο «μαίτρ» του θεάτρου Σκιών Άθως Δανέλλης και ο δεξιοτέχνης Γιάννης Παπαδόπουλος κηρύσσουν, με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, την έναρξη του Φεστιβάλ και παρουσιάζουν τους συντελεστές της βραδιάς.
9.30 – 9.45 Oι “Active flow performances”, βάζουν ….φωτιά στη σκηνή.
9.45 – 11.45 Με χορό και μουσική, με ταραντέλες κι ερωτικά τραγούδια, το διεθνώς γνωστό και καταξιωμένο σχήμα, των Encardia, μετατρέπει μπροστά σας, τη ζωή σε …παραμύθι! Οι Εncardia θέλουν να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί τους από την καρδιά σας και υπόσχονται να σας γνωρίσουν την πλούσια και γεμάτη ενέργεια μουσική των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Εκεί, όπου ο εξαίσιος ήχος της ελληνικής ακούγεται ακόμα. Συμμετέχουν: Κώστας Κωνσταντάτος: (tamporello, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι), Δημήτρης Τσέκουρας (κόντρα μπάσο, τραγούδι), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσανή (τραγούδι), Γιάννα Χαμαλέλη (χορός). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΡΙΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη καθ’ οδόν» συνεχίζεται την Τρίτη 4 Ιουλίου, προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης: Από συναυλία τζαζ μέχρι αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και από μετατροπή πλαστικών σκουπιδιών σε αντικείμενα τέχνης, μέχρι καστρινή καντάδα και CIRCO BAHALO!
Περιηγηθείτε στο Ηράκλειο και μπείτε κι εσείς στο κλίμα της γιορτής.




Το πρόγραμμα της Τρίτης 4 Ιουλιου

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

21.00-21.30 Μοντέρνα χορευτικά από τη σχολή Dance House. Xορογραφίες, διδασκαλία: Ροδούλα Κρανιωτάκη.
21.30-23.30 Η “OSMANNGOLD”, μια από τις κορυφαίες στο είδος της, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ορχήστρες, παρουσιάζει “Μεγάλους κλασικούς του Swing” και υπόσχεται στους λάτρεις της jazz και του swing μιαν αλησμόνητη βραδιά. Ένα ρεπερτόριο από την σπουδαία παράδοση της “Big Band”, με τραγούδια εμπνευσμένα από τη μεγάλη κληρονομιά του swing του ’30 και του ’40. Στη σκηνή David Micheloni, (Κλαρινέτο), Andrea Coppini (Σαξόφωνο), Μarco Nezi και Stefano Pratezi (Τρoμπέτα), Luciano Fiorello (Τούμπα), Andrea Soldani (Τρομπόνι), Andrea Rinaldi (Πιάνο), Ferdinando Romano (Κοντραμπάσσο), Marcello Nesi (Κρουστά).


ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
11.00 Η έκθεση χειροτεχνών ανοίγει τις πύλες της. Eκατό και πλέον χειροτέχνες εκθέτουν και φέτος έργα τους στο φεστιβάλ και διδάσκουν πρόθυμα την τέχνη τους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ζωντανό εργαστήρι ψηφιδωτού, να μάθετε πως φτιάχνεται ένα μινωϊκό τόξο, να κάνετε καθημερινά Face painting, να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο χειροποίητου κοσμήματος, να εξασκηθείτε στην ζογκλερική», και να χαλαρώσετε στη “healing area” της Acrow flow.

Σταθερά εργαστήρια στο πάρκο, σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, από την Αctive Flow

Από τις 11.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ τεχνικές χαλάρωσης, στην « Healing area» της «Acro Flow».
14.00-16.00 «Παιχνίδια του κόσμου». Εργαστήρι επιτραπέζιων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο.
16.00-18.00 Εργαστήρι ζογκλερικής. Κατασκευή και εκμάθηση ζογκλερικών για όλες τις ηλικίες.
18.00-20.00 Zωγραφική προσώπου (face painting)


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

18.30- 19.00 Η Κρητική Ακαδημία, με προπονητή τον Δημήτρη Τουρλάκη, σε τέχνες ...πολεμικές!

19.00-20.00 Γιόγκα γέλιου από την «Χρυσαλλίδα» της Μανιάνας Μιγάδη.

20.00-20.30 Η κρητική βραδιά ξεκινά με το αγαπητό σε όλους μας «Λύκειο Ελληνίδων,Ηρακλείου». Τα πεπειραμένα μέλη του χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του Γιώργου Γιακουμάκη (λύρα), Ανδρέας Καραπιδάκη (λαούτο) και Άγγελου Κατσαρού (λαούτο).

20.30-21.30 Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η σχολή χορού «Τέχνη Χρώ» και η ομάδα του Στέλιου Καρλάκη, με χορευτικά και ανοικτό μάθημα παραδοσιακών χορών.
.
21.30- 22.30 Συνεχίζει με τη λύρα του ο Δημήτρης Σκουλούδης. Συμμετέχουν: Αντώνης Χαραλαμπάκης (λαούτο), Γιώργος Σκουλούδης (λαούτο), Αντώνης Πρινιανάκης (ακουστική κιθάρα).

22.30-23.30 Τη βραδιά κλείνει, χορεύοντας επίσης και διδάσκοντας, το παραδοσιακό εργαστήρι χορών και μουσικής «Ίσταμνος».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΩΝ (Δημαρχείο)
19.30 -20.00 Τολμηρά ακροβατικά εδάφους από την Αcro Flow Crete (Acro Yoga).



ΠΛΑΤΕΙΑ 18 ΑΓΓΛΩΝ

και …“ΚΑΣΤΡΙΝΗ ΚΑΝΤΑΔΑ” καθ’ οδόν!!

19.00 Η χορωδία Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, η Χορωδία Μαλίων και η Κρητική Συμφωνική ορχήστρα νέων, αναβιώνουν την “ΚΑΣΤΡΙΝΗ ΚΑΝΤΑΔΑ", πάνω σε μια ιδέα του Δρα Αγησίλαου Αλιγιζάκη. Διευθύνει ο Νίκος Αντωνακάκης.
Ξεκινώντας από την πλατεία και ανεβαίνοντας την οδό 25ης Αυγούστου, οι κανταδόροι θα σταματήσουν για λίγο στα Λιοντάρια και θα συνεχίσουν το
θεάρεστο έργο τους στην οδό Δαιδάλου και στην Πλατεία Δασκαλογιάννη, για να καταλήξουν, τραγουδώντας για μισή περίπου ώρα, στην οδό Κατεχάκη.



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ (Λιοντάρια)

21.00- 22.00 Η ορχήστρα πνευστών και κρουστών οργάνων WIND & PERCUSSION YOUTH ORCHESTRA, του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, ερμηνεύει μουσική από τον διεθνή κινηματογράφο. Μουσική διεύθυνση Μπάμπης Παλιός.
22.00-22.30 Το ξακουστό CIRCO BAHALO, σ’ ένα κεφάτο και πολύχρωμο πρόγραμμα, με ζογκλέρ, ακροβάτες, μαγικά κόλπα και commedia del’ arte. Zωντανή ορχήστρα, με κλαρίνο, πολίτικο λαούτο, ακορντεόν, κοντραμπάσο, κρουστά και τραγούδι. Μετέχουν: H Νίκη Μαριετάκη, ο Αιμίλιος Κλαδίτης, Ο Βαγγέλης Τσάταλος, ο Παναγιώτης Σταθόπουλος, η Αγγελική Λύσα, η Ζωή Μαλιάκα, και η Ιωάννα-Σοφία Ασπιώτη. Αν δεν το προλάβετε εδώ, θα το βρείτε αμέσως μετά στην πλατεία Αγίου Τίτου.

22.30-23.30 Zumba και Latin Party από τους “Νούς και Σώμα” και τους JS.
ΟΔΟΣ ΕΒΑΝΣ ( Πύλη Ιησού-Καινούργια Πόρτα)
19.00 “Το Μεγάλο Κάστρο του Καπετάν Μιχάλη - Ακολουθώντας τα βήματα του Ν. Καζαντζάκη”.
H ομάδα εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου, σας καλεί να ξεναγηθείτε στο …παρελθόν και να γνωρίσετε την πόλη μέσα απ’ τα μάτια του μεγάλου συγγραφέα.. Συναντηθείτε μαζί της στην Καινούργια Πόρτα του Ενετικού Τείχους και ακολουθήστε την στις Τρεις Καμάρες (μέσω της οδού Πεδιάδος), στην Πλατεία Κορνάρου, στο Μειντάνι, στην πλατεία Λιονταριών, στη γειτονιά του Καζαντζάκη, ως τον Άγιο Μηνά και την Αγία Αικατερίνη. Η ξενάγηση καταλήγει, στον τάφο του Καζαντζάκη.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ
18.30-21.00 Αν δεν είσαστε ήδη, γίνεται ζωγράφοι! Κάθε μέρα, από σήμερα και μέχρι τη λήξη του Φεστιβάλ, την ίδια ώρα, ένας εικαστικός θα σας περιμένει στην πλατεία να ζωγραφίσετε, μόνοι ή με την παρέα σας, έναν πίνακα της έμπνευσής σας, που θα μείνει στην πόλη!
20.00-20.40 H παιδική-νεανική χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου. Στο πιάνο η Έλενα Περισυνάκη.
20.40-22.15 Η Νεκταρία Λαουμτζή και η μουσική ομάδα Cantanti, του ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ σε μια συναυλία ελαφράς, κλασικής μουσικής, με τίτλο “Voci angeliche”. Στο πιάνο η Νεκταρία Λαουμτζή.
22.15-22.45 Η χορωδία ΙΝΤΕRCANTO, σε έντεχνη μουσική από όλο τον κόσμο, υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Παπαγιαννάκη.
22.45 -23.45 Το CIRCO BAHALO με την ορχήστρα, τους ζογκλέρ, τους ακροβάτες και τα …μαγικά του, συνεχίζει ακάθεκτο. Απολαύστε εδώ το πλήρες πρόγραμμά του.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΝΑΡΟΥ
19.30 – 19.35 Ανατολίτικοι χοροί από τον Σύλλογο χορού και τέχνης «Νους και Σώμα».
19.35- 21.00 Το γνωστό και πολύ αγαπητό μουσικό σχήμα των Couleur Locale, σε παραδοσιακά τραγούδια και μουσική. Παίζουν: Γιώργης Μανωλάκης (λαούτο,τραγούδι), Νικόλας Χριστόπουλος (drums), Γιάννης Καπετανάκης (κόντρα μπάσο).




ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

18.00-21.00 “Σώστε τη γη”: Ο γλύπτης Γιάννης Τσιγκένης σας περιμένει στην πλατεία και σας καλεί να φέρετε πλαστικά σκουπίδια απ’ τη θάλασσα και να τα μετατρέψετε μαζί του σε τέχνη!
19.30- 20.30 Η χαρούμενη μουσική συντροφιά των “KULTUR MUTUR” σας καλεί να χορέψετε και να τραγουδήσετε μαζί της, με τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Ξεκινήστε από τη Λιλιπούπολη και ταξιδέψτε μουσικά ως τον …Διονύση Σαββόπουλο!
20.30-21.00 Η Maggie Popesku σε πόπ μουσική.
21.00-21.30 Οι Αctive Flow Performances φέρνουν τις φωτιές, και τα λοιπά …ζογκλερικά τους στην πλατεία.
21.30 -22.00 Η Γιασεμή Σπυριδάκη και η Ιωάννα Πατεράκη, με τις κιθάρες τους, σε σύγχρονο ελληνικό και ξένο τραγούδι.
22.00-23.30 To Jazz Duo της Μαρίας Κριτσωτάκη και του Αντώνη Τσικανδηλάκη, σε jazz standards ρεπερτόριο


ΟΔΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΑΚΗ (Αγία Τριάδα, Χανιόπορτα)
17.00 Από σήμερα και για το επόμενο διήμερο (5 και 6 Ιουλίου), δυο εικαστικοί -η Άννα Σαλούστρου και ο Γιάννης Δημητράκης-, οργανώνουν ένα δικό τους “φεστιβάλ” μέσα στο Φεστιβάλ. Η Άννα ζωγραφίζει τοίχους, φτιάχνει “χαλ-Άσματα” και ανοίγει παράθυρα στον …ουρανό, ενώ ο Γιάννης συμβάλλει με ένα δικό του γκραφίτι.
20.00-21.00, Η Ομάδα Χορού των Γουρνών Τεμένους με χοροδιδάσκαλο τη Νίκη Πλουμίδου χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Στη λύρα ο μαθηματικός Βαγγέλης Αλεξάκης και στο λαούτο ο φυσικός Χρήστος Ζηδιανάκης.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΒΑΛΑΔΩΝ (Αγία Τριάδα)
Πέρυσι ήταν ο Λάκκος. Φέτος έχει η Αγία Τριάδα την …τιμητική της! Συμβουλευτείτε τον χάρτη και ξεκινείστε προς τα εκεί νωρίς, για να προλάβετε να περιηγηθείτε τους γύρω δρόμους και να δείτε τις τοιχογραφίες και τα γκράφιτι που ετοιμάζουν στην περιοχή είκοσι και πλέον εικαστικοί για το φετινό “Τέχνη καθ’ οδόν”. Θα χρειαστεί να πάτε και να ξαναπάτε.
Στην πλατεία σάς περιμένει ένα σημαντικό …ερώτημα: «Ποιος είσαι»? Το θέτει μια μεγάλη “εγκατάσταση”, με τίτλο: “Έχετε ταυτότητα;”, που ετοίμασε ο Νάσος Ζαγκώτης, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Μάνο Ευχετζή, την Ειρήνη Καραμπίνη, και την Πωλίνα Παπανικολάου. Η εγκατάσταση έγινε με τη στήριξη της Δ.ΕΠ.ΑΝ.ΑΛ και τη σύμπραξη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, καθώς συμβάλει και στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας. Η ίδια η Αγία Τριάδα άλλωστε είναι
μια συνοικία που βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας. Ψάχνει τις απαντήσεις στην τέχνη που απλώνει στον δικό της λαβύρινθο. Θέλει να γίνει: “η Αγία Τριάδα των καλλιτεχνών”! Και σας καλεί για να σας ρωτήσει: Εσείς έχετε ταυτότητα;
19.00 -21.00 Το ΑΧΡΗΣΤΟ γίνεται ΧΡΗΣΙΜΟ για την πόλη, από το “Less is more”. Άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού μας γίνονται χρήσιμο “έργο” για την πόλη!

Κάτοικοι και φιλοξενούμενοι του Ηρακλείου γινόμαστε για λίγο δημιουργοί πάνω στο «σώμα» της πόλης. Φέρνουμε άχρηστα αντικείμενα από το σπίτι: εφημερίδες, περιοδικά, ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, σακούλες, σύρματα, πιάτα ή ό,τι άλλο. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε από κοινού, με κολάζ και χειροτεχνικές κατασκευές, ένα εφήμερο αρχιτεκτονικό-καλλιτεχνικό έργο.

20.00- 20.30 Οι “ANTIΚΡΟΥΣΤΟΙ” δια…τυμπανίζουν την έναρξη του τριημέρου των εκδηλώσεων στην Αγία Τριάδα. Πρόκειται για μια αυτο-οργανωμένη μπατουκάδα (ορχήστρα βραζιλιάνικων κρουστών), χωρίς ιεραρχική δομή και χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με επιρροές από τη Λατινική Αμερική και τη Μαύρη Ήπειρο. Χρησιμοποιούν τους ρυθμούς άφρο σάμπας, ρούμπας και σον, για να φτιάξουν δικά τους τραγούδια και να αναδείξουν τον δικό τους μουσικό χαρακτήρα. Καθώς λένε, με βάση τις εναλλαγές των μπάσων ήχων που σκορπούν τα …φούντου και σε συνδυασμό με τις γρήγορες κινήσεις των …ντόμπρα, τα …ρεπενίκια και οι …κάισες εκτοξεύουν προς κάθε κατεύθυνση τον ξεσηκωτικό ρυθμό της σάμπας (βοηθούντων και των μουσικών λεπτομερειών που προσθέτει το … αγκογκό)! Είτε καταλάβατε είτε όχι, ετοιμαστείτε να παίξετε και να χορέψετε μαζί τους!

Την ίδια ώρα οι ξυλoπόδαροι και οι ζογκλέρ τωv ΑCTIVE FLOW PERFORMANCES, γεμίζουν χαρά και γέλιο την πλατεία.
21.00-22.00 Το κουκλοθέατρο “ΚΟΥΚΛΟ-ΒΑΤΩ” παρουσιάζει το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: “Το Ασχημόπαπο”.
22.00-23.30 “Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη”, από τους σπουδαστές τραγουδιού της Λένας Χατζηγεωργίου και Λαϊκών Οργάνων, του Νίκου Τσαφαντάκη, του ΕΝΤΕΧΝΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. Παίζουν Μανώλης Κανακάκης (ακορντεόν), Νick Vailer (κιθάρα), Νίκος Τσαφαντάκης (μπουζούκι), Μάνος Παπαδάκης (κοντραμπάσο), Νίκος Παγωμένος (κρουστά), Αριστείδης Κουτεντάκης (μπαγλαμάς). Επιμέλεια προγράμματος, κείμενα Λένας Χατζηγεωργίου.

ΠΑΡΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ (Λάκκος)
Προ-φεστιβαλική δράση: Οι εικαστικοί Μathew Halpin, John Bowman, Αnn Shostrom και Britta Stenmanns, έχουν ήδη από ημερών εγκαταστήσει το πνεύμα του φεστιβάλ στην περιοχή. Συνεχίζοντας το Lakkos Project, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες να κοσμούν τα κτίρια της με νέες τοιχογραφίες.
20.45-21.00 Οι “Αντικρουστοί” καταφθάνουν στον Λάκκο και κηρύσσουν κι εδώ την έναρξη του φεστιβάλ, με το δικό τους, ενθουσιώδη και εξαιρετικά …ηχηρό τρόπο. Μαζί τους οι ξυλοπόδαροι, οι fire jugglers και η λοιπή …συμμορία των Αctive Flow Performances, με σκοπό να κάνουν το πάρκο …άνω κάτω.
21.15- 21.30 Μυηθείτε στον κόσμο της …μαγείας. Ο Μάγος Vitalio σας αφήνει άφωνους με το μυστήριο show του.
21.30-23.30 Ο Γιάννης Παξιμαδάκης, ο Γιάννης Κρητικός, ο Νίκος Σταματάκης και η Μαρία Φασουλάκη κλείνουν τη βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ)
19.00-21.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρτεμισία”, στηρίζοντας ενεργά την οργάνωση του “Τέχνη καθ’ οδόν” στην Αλικαρνασσό, στήνει στην πλατεία τρία ζωντανά εργαστήρια -ζωγραφικής, ψηφιδωτού και ντεκουπάζ-, και εκθέτει έργα μελών του.
21.00-21.45 Το τριήμερο εγκαινιάζει κι εδώ ο Θίασος Σκιών Άθω Δανέλλη – Γιάννη Παπαδόπουλου, με μια περιπετειώδη κωμωδία. Έχει «άρωμα» μικρασιάτικo και τίτλο: «Ο Καραγκιόζης και το Στοιχειό της Σμύρνης».
21.45-23.00 Μικρασιάτικη βραδιά, με μουσική, τραγούδια και χορούς, από την παραδοσιακή χορωδία και τη χορευτική ομάδα της “Αρτεμισίας”. Στην ορχήστρα οι: Στέλιος Λιβιέρης (μπουζούκι), Κωστής Μπαλαμούτσος Ακορντεόν, Μανώλης Παπαδάκης (τραγούδι-κιθάρα), Κυριάκος Παπαδάκης (τουμπερλέκι), Ρένα Τουτουντζάκη (κιθάρα-τραγούδι), Μαντώ Ρασούλη (βιολί)

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου «Τέχνη καθ’οδόν»

Post Top Ad

.............