Στο εξαήμερο από 16 ως 21 Ιουλίου το Ηράκλειο θα φιλοξενήσει δυο Ελλαδίτες που για πρώτη φορά διδάσκουν την τέχνη τους στην Κρήτη και έναν Κρητικό της εσωτερικής διασποράς που θα γεφυρώσει τον δικό τους αστικό μύθο με την μυθολογία του τόπου μας. Πρόκειται για τον κόντρα τενόρο Άρη Χριστοφέλλη, την φλαουτίστα Στέλλα Γαδέδη και τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη. Οι τρεις μουσικοί που τους συνέδεσε η φιλία και η συνεργασία με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον πρίγκιπα των πρώτων Μουσικών Αυγούστων του Ηρακλείου, θα στήσουν για έξι ημέρες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο τρία σεμινάρια και ένα πολυτελές καφενείο με θέμα την τέχνη στην καθημερινότητα.
Η συνάντηση είναι συνδιοργάνωση της ΔΗ.Κ.Ε.Η και του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum (διοργανωτή του ήδη 40ετούς Grand Prix Maria Callas) και εντάσσεται επίσημα στις δράσεις του “2017: Έτος Μαρίας Κάλλας”.
Οι ημερομηνίες: 16-18/7, σεμινάριο κιθάρας, 19-21/7, σεμινάρια τραγουδιού, φλάουτου και μουσικής δωματίου, καθώς και ενδιάμεσες δράσεις και συζητήσεις.
Κάθε συμμετέχων μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις, που εκτυλίσσονται παράλληλα σε διαφορετικές αίθουσες.
Τονίζεται πως, παρότι το σεμινάριο τραγουδιού εντάσσεται στην εορταστική λογική του “έτους Μαρίας Κάλλας”, οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητα “φτασμένοι” τραγουδιστές της όπερας. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα δύο σεμινάρια. Οι τρεις μουσικοί έρχονται να προσφέρουν στον τόπο μας εκείνο που αυτός έχει ανάγκη να πάρει απ’ την τέχνη τους και να ανοίξουν το ηθικό θέμα της αυτοδυναμίας των πολιτισμών. Κατ’ αυτό, το Ηράκλειο έχει να πάρει και να προσφέρει.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
τηλ. 2813 404990 & 6951 303612 e-mail: polimesastinpoli@gmail.com https://yorgosmouloudakis.wordpress.com
www.facebook.com/groups/asma.guitar
Παρότι για κάποιους τα ονόματα αυτά δεν χρειάζονται συστάσεις, για όσους βρίσκονται κάπως έξω απ’ την ειδίκευσή των προσώπων θα ξετυλίξουμε εδώ τρία σύντομα βιογραφικά:
Ο Άρης Χριστοφέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο και τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στην École Normale de Musique, στο Παρίσι.
Έκανε το ντεμπούτο του στον "Μουσικό Μάιο" του Μπορντώ το 1984. Το 1985 τραγούδησε Μότσαρτ στις Κάννες, στην εναρκτήρια συναυλία της MIDEM Classique, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από την Αναγέννηση ως τη σύγχρονη μουσική, αλλά επικεντρώνεται στην ιταλική όπερα του 18ου αιώνα. Η έκταση της φωνής του αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, φτάνοντας τις ψηλότερες νότες μιας υψίφωνου. Κατατάσσεται συχνά στους "σοπρανίστες" κόντρα-τενόρους, ενώ έχει χαρακτηριστεί "ακροβάτης της φωνής". Η άρτια τεχνική και η φωνητική του ευελιξία τον έχει καταστήσει ιδανικό ερμηνευτή ρόλων για καστράτους. Ως μουσικολόγος, έχει φέρει στο φως πολλά έργα αυτής της περιόδου και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη “διακόσμηση” της φωνητικής μουσικής (abbellimenti) του 18ου και 19ου αιώνα. Έχει ηχογραφήσει πλειάδα δίσκων και έχει συνεργαστεί με αρκετούς επιφανείς σύγχρονους συνθέτες, όπως Γιώργος Κουμεντάκης, Νίκος Κυπουργός, Λἐνα Πλάτωνος κ.α. Διδάσκει φωνητική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Στέλλα Γαδέδη γεννήθηκε στη Λαμία και βρέθηκε με τους γονείς της νωρίς στο Καρπενήσι. Οι πρώτες της εμπειρίες εκεί (που περιείχαν δημοτική μουσική από λαϊκούς οργανοπαίχτες, περιπλανώμενο κινηματογράφο, κλασική μουσική από ραδιόφωνο και παραστάσεις τσίρκου) καθόρισαν την μετέπειτα μουσική της πορεία. Σε ηλικία 6 ετών επιστρέφει στη Λαμία και ξεκινά την αποκλειστική της ενασχόληση με τη μουσική, που την οδηγεί στα 13 της να μετακομίσει οριστικά στην Αθήνα για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σ’ αυτήν. Καθιερώθηκε ως φλαουτίστα σε πολύ μικρή ηλικία δίνοντας ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης. Συνεργάσθηκε για πολλά χρόνια με Ελληνικές και ξένες ορχήστρες και με τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Η μουσική της διαδρομή φωτίστηκε από τους Αλέκο Αινιάν, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Π. Παπαϊωάννου, Γιάννη Χρήστου, Διονύση Σαββόπουλο, Νικόλα Οικονόμου, Pierre Yves Artaud (δάσκαλός της στο Παρίσι), Μάνο Χατζιδάκι και την Κόρα Μικαελιάν. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βύρωνα και ασχολείται με την διδασκαλία, το φλάουτο, τη σύνθεση και το τραγούδι. Κυκλοφορεί ευρεία δισκογραφία της, με έργα για σόλο φλάουτο, φλάουτο και κιθάρα, καθώς και με τραγούδια της.
Ο Γιώργος Μουλουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Πρώτα μαθήματα με τον Νίκο Φρουδαράκη και συνάντηση με τον Μάνο Χατζιδάκι, υψηλό φιλοξενούμενο του τότε Ηρακλείου. Το χρυσό μετάλλιο του Athenaeum σφραγίζει την πρώτη περίοδο με την κιθάρα. Ακολουθούν συναυλίες, σύνθεση, πολυμέσα, μουσική για ταινίες, πρώτες εκτελέσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Συνεργασία με τον Ευγένιο Αρανίτση, τον Λευτέρη Βογιατζή, το Studio 19 και τον Μάνο Χατζιδάκι, που γράφει γι’ αυτόν το μοναδικό του έργο για κιθάρα. Του αφιερώνουν έργα τους οι Ν.Μαμαγκάκης, Θ.Αντωνίου, Ν.Κυπουργός, Γ.Κουμεντάκης, Σ.Ζάννας, Ε.Μπουντούνης. Διδασκαλία στο Δ.Ω. Πατρών και στο Athenaeum, όπου το διαρκές του σεμινάριο. Οι παραστάσεις του “Faust”, “Ιστορία του Ματιού” και “Ημερολόγιο ενός Άλλου” σκιαγραφούν έναν ερευνητικό χώρο στην αντιστικτική χρήση εικόνας, ήχου, λόγου και μουσικής, ενώ τα “Ριζίτικα” είναι μια επιστροφή στην δική του Κρήτη. Ευρεία δισκογραφία με έργα για σόλο κιθάρα και με ντουέτα (Στ.Γαδέδη, A.Χριστοφέλλη, K.Tzens) κυκλοφορούν απ’ τις εταιρίες Σείριος, Λύρα και AMS.
Μουσική του και επιμέλειες άλλων υπάρχουν σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους, κείμενά του στον προσωπικό του ιστότοπο και ποιήματά του στις εκδόσεις Γαβριηλίδη.
Δισκογραφία
Άρης Χριστοφέλλης:
"King of the Night" (1984)
"L’ Age d' Or des Castrats" (1985)
"Hommage a Farinelli" (1987)
“Το αηδόνι του αυτοκράτορα" (1989)
"O Ά. Χριστοφέλλης τραγουδά" (1989)
"Olimpiade" (1991)
"Daniele Profeta" (1992)
"Superbo di me stesso" (1994)
"Farinelli et son temps" (1994)
"Music in Shakespeare's time" (1995)
"Ottone in Villa" (1996)
"Les Castrats du temps de Mozart" (1996)
"Από χώρες μακρινές και ανθρώπους" (1996)
"Τα μυστικά του κήπου" (2001)
"Μουσική σε εικόνες" (2002)
"Γιώργος Κουμεντάκης: 4 έργα για τον Άρη Χριστοφέλλη" (2002)
"Τραγούδια στο δέντρο της λήθης" (2009)
Στέλλα Γαδέδη
“Όταν οι κινηματογράφοι ήταν θερινοί και παίζαν στα διαλείμματα τραγούδια” (1985)
“Σόλο φλάουτο”(1998)
“Οι κήποι της νύχτας” (2000)
“Το βιβλίο της μνήμης” (2002)
“City 1” (2004)
“Πάντως ήταν νύχτα-ΛΑ ΠΟΥΠΕ” (2008)
“Mona Lisa” (2010)
Γιώργος Μουλουδάκης
“Μικρή αναφορά στο Μάνο Χατζιδάκι” (1996)
“Όνειρο για δύο” (1997)
“Παιδιά είμαστε τότε” (1999)
“Yannis Ioannidis-Chamber Music I” (1998)
“Το κερί που δε σβήνει” (2000)
”Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια” (2001)
“Ονειρεύτηκα την Ελλάδα” (2004)
“City 1” (2004)
“Master Class-μισός αιώνας Έλληνες κιθαριστές” (2006)
“Το ανάποδο ποδήλατο” (2008)
“Πες το με μια κιθάρα ΙΙ” (2008)
“Canciones al Arbol del Olvido”, (2009)
Μια πόλη μέσα στην πόλη απο 16 έως 21 Ιουλίου στο Ηράκλειο με 3 σεμινάρια για την μουσική