ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 ντάκο
. 1 ντομάτα
. 1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
. 1 κ.γ. ξύδι λευκό ή μηλόξυδο
. 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι
. 1 πρέζα αλάτι
. λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
. λίγο βασιλικό
. λίγο θυμάρι
. ελαιόλαδο
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Σε ένα πιάτο βάζουμε τον ντάκο με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.
• Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Ετσι θα βραχεί ο ντάκος από το ζουμί της ντομάτας και δεν θα χρειαστεί να τον βρέξουμε με νερό.
• Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη ( ή το μέλι ) , το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτειμήσεις μας.
• Η ζάχαρη, ή το μέλι, και το αλάτι ισιρροπούν την οξύτητα του ντάκου γι' αυτό και είναι απαραίτητα.
• Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
• Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.
• Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
• Σερβίρεται με τυρί κρέμα και κρίταμο ή κάπαρη, λίγο λάδι από πάνω και λίγο πιπέρι.
http://akispetretzikis.com/