Ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Συγκλονιστική στιγμή στην τελετή των εγκαινίων του  μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας ήταν αυτή στην οποία τα παιδιά του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων χόρεψαν τον πυρρίχιο Ανωγειανό πηδηχτό, τον σπουδαίο και συμβολικό χορό των Κουρητών. Οι εννιά άντρες υπό τους ήχους της λύρας του Βασίλη Σκουλά αποθεώθηκαν από το πλήθος του κόσμου που βρέθηκε χθες εκεί στα εγκαίνια ενός μουσείου με τεράστια πολιτιστική σημασία για την Κρήτη, τα οποία τέλεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος.


O μύθος  της αρχαιότητας εμφανίζει τους Κουρήτες ως ένοπλους χορευτές. Οι χοροί τους αποκλειστικά ανδρικοί, ήταν πηδηχτοί με ψηλά άλματα και θορυβώδεις. Ο ανδρικός πολεμικός Χορός “Πηδηχτός” ή Ανωγειανός Πηδηχτός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις κινήσεις και τους βηματισμούς φαίνεται ότι αποτελεί απόηχο του αρχαιότατου Χορού των Κουρητών οι οποίοι χόρευαν γύρω από το νεογέννητο Δία για να μην ακούσει τα κλάματα του ο Κρόνος.Οι χορευτές πιάνονται χιαστί από τις παλάμες, σχηματίζουν ημικύκλιο και εκτελούν χορό δώδεκα βημάτων (έξι μπροστά, έξι πίσω). Ο Πρώτος Χορευτής θα κάνει πολλά πατήματα και πολλές παραλλαγές, θα αναπτύξει πολλές δεξιοτεχνικές φιγούρες, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι τα δυνατά χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος.

Στο υπέροχο βίντεο της Αγγέλας Σκουλά βλέπουμε αρχικά την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου να απαγγέλλει ποίημα από την τραγωδία του Ευριπίδη “Κρήτες”. Στην συνέχεια οι 9 Ανωγειανοί εμφανίζονται στην σκηνή και μαζί με το συγκρότημα του Βασίλη Σκουλά αποδίδουν πιστά ένα από τους αρχαιότερους χορούς. Απολαύστε το:


Post Top Ad

.............