Τον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού γνώρισαν μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού γνώρισαν μαθητές του 7ου Γυμνασίου Χανίων.


Γνωριμία” με τον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Χανίων.
Aφορμή για την επίσκεψή τους αποτέλεσε η σχετική εργασία την οποία εκπόνησαν για τη Λισσό.
Οπως ανακοινώθηκε από το σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου «που εκπόνησαν το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πρόγραμμα για τη Λισσό επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου. Η ξενάγηση στο χώρο έγινε από τη συνταξιούχο αρχαιολόγο κα Σταυρούλα Μαρκουλάκη, η οποία ανέλαβε να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους την ιστορία της περιοχής, τη δομή της αρχαίας πόλης και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων. 


Η κυρία Μαρκουλάκη που υπηρέτησε στην ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, υπήρξε υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου της Λισσού και είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας μελέτης και δημοσίευσης των αρχαιοτήτων της. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς βοήθησε την ομάδα του προγράμματος να συγκεντρώσει πληροφορίες και να μελετήσει τις βιβλιογραφικές πηγές».



Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ομάδα των μαθητών, αρχικά, παρουσίασε τις εργασίες της για τον θεό Ασκληπιό, τα Ασκληπιεία και τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφάρμοζαν, προκειμένου να επιτύχουν την ίαση των ασθενών. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα, στην ανασκαφή του Ασκληπιείου και στα αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου που βρέθηκαν στο Ασκληπιείο. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι εργασίες των μαθητών για τους ναούς του Αγίου Κηρυκού, της Παναγίας και η εργασία για τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες της Νότιας Κρήτης. Με τη συνδρομή της κυρίας Μαρκουλάκη οι μαθητές συζήτησαν για τα χαρακτηριστικά της τέχνης στην Ελληνιστική αλλά και στη Ρωμαϊκή περίοδο. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη νεκρόπολη και τα θραύσματα από τις μαρμάρινες σαρκοφάγους, που έχουν εντοιχιστεί στις εκκλησίες της Λισσού για την πιθανή ύπαρξη τεμένους και τη λατρεία της θεάς Δίκτυννας στην περιοχή.
Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο έγινε με τη βοήθεια του φύλακα Αρχαιοτήτων κου Γιάννη Γιακουμάκη που διευκόλυνε στην οργάνωση του εγχειρήματος.
Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί την παρουσίαση της πολύμηνης εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών του 7ου Γυμνασίου και ήταν μια δημιουργική και διαδραστική εμπειρία, ένα συναρπαστικό μάθημα για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μέσα στο υποβλητικό φυσικό τοπίο της Λισσού».
Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι φιλόλογοι Αναστασία Μαλούκου, διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου, Αλεξάνδρα Μελεμενή και Δέσποινα Σκάρπα.

χανιωτικα νεα

Post Top Ad

.............