Εγκαίνια για το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Εγκαίνια για το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι ανθρωπιστικές, οι κοινωνικές και οι επιστήμες της αγωγής, αποκτούν με τη λειτουργία του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κ.Ε.ΜΕ. στο Ρέθυμνο, μια επιπλέον δυνατότητα εξέλιξης σ’ ένα πεδίο που αποτελεί διαχρονικά μια ισχυρή πρόκληση: αυτό της έρευνας. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του Κ.Ε.ΜΕ., του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις ανθρωπιστικές, τις κοινωνικές και τις επιστήµες της αγωγής, παρουσία των περιφερειακών αρχών του νησιού, εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Εκκλησίας. 

Το Κ.Ε.ΜΕ αποτελεί αυτόνοµη, ενιαία, διεπιστημονική ερευνητική μονάδα, εποπτευόμενη από τη σύγκλητο του πανεπιστημίου, προσανατολισμένη στην έρευνα και στην εκπόνηση μελετών για λογαριασμό τρίτων. Παράλληλα, στόχος και φιλοδοξία του Κ.Ε.ΜΕ είναι να συγκεντρώσει υπό τη φυσική και ακαδημαϊκή του σκέπη τους ήδη υπάρχοντες ενεργούς ερευνητές και να προσελκύσει νέους. Το κτιριακό περιβάλλον που φιλοξενεί τις δράσεις και τη λειτουργία του κέντρου, εξασφαλίστηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το δήμο Ρεθύμνης. Στο Κ.Ε.ΜΕ. εντάσσονται, ερευνητικά εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα ομάδων ή μεμονωμένων ερευνητών, καθώς και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία συνδέονται με ένα ή περισσότερα εργαστήρια καθώς και με τμήματα ή σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ερευνητές του κέντρου και οι καθηγητές που στηρίζουν τη λειτουργία του, επιμένουν πως μέσα από την έρευνα και τα επιστημονικά τεκμηριωμένα πορίσματα, μπορεί να δοθεί ώθηση σε όλα όσα οι συγκεκριμένες επιστήμες πραγματεύονται. Σύμφωνα και με το δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, «το Κ.Ε.ΜΕ. θα υπηρετήσει αυτή την ανάγκη της έρευνας, η οποία δεν αφορά μόνον το πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού μας, αλλά και την ίδια την κοινωνία του. Βέβαια, προϋπόθεση επιτυχίας τέτοιων ερευνητικών δομών, είναι η στήριξή τους από τους ίδιους τους ερευνητές των κοινωνικών επιστηµών. Παράλληλα όμως θα επιτελέσει ένα ακόμη εξίσου σημαντικό έργο, θα ενθαρρύνει τους νέους επιστήμονες, ερευνητές μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους εδώ στη χώρα μας, που αιμορραγεί ετησίως από τους χιλιάδες μορφωμένους νέους της που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τη γνώση που κατέκτησαν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε χώρες του εξωτερικού».
Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας εγκαινίων του Κ.Ε.ΜΕ., τον αγιασµό πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, και υπήρξε για τους ενδιαφερόμενους ελεύθερη περιήγηση, ώστε να ενημερωθούν για το σύνολο λειτουργίας και δράσεων του Ερευνητικού Κέντρου στο Ρέθυμνο. Τέλος, το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων «ΡΙΘΥ Brass» ερμήνευσε μουσικά έργα.
χανιωτικα νεα

Post Top Ad

.............