Παρουσιάστηκαν στα Χανιά όψεις της αρχιτεκτονικής που σημάδεψε την Κρήτη την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Παρουσιάστηκαν στα Χανιά όψεις της αρχιτεκτονικής που σημάδεψε την Κρήτη την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης


Όψεις της αρχιτεκτονικής που σημάδεψε την Κρήτη την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης παρουσίασε σε φοιτητές και πολίτες ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο του μαθήματος της καθηγήτριας Αμαλίας Κωτσάκη.
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε τοπικά κάτω από την επίδραση και την άμεση σχέση με τη Βενετία και την υπόλοιπη Κρήτη τον 16ο και 17ο αιώνα, λίγα χρόνια πριν έρθουν οι Τούρκοι και που στη συνέχεια δημιούργησε τη βάση για τη λαϊκή παράδοση στην αρχιτεκτονική της Κρήτης», εξήγησε ο κ. Ανδριανάκης μιλώντας στα «Χ.ν.» και πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής αποτελούν οι Μονές Αρκαδίου, Αγίας Τριάδας, Γουβερνέτου, Γωνιάς κ.ά.



Τόνισε δε ότι τα περισσότερα δείγματα αυτής της αρχιτεκτονικής διασώζονται στις μέρες μας στη δυτική Κρήτη.
«Στη βάση τους τα μοναστήρια αυτά είναι στον ορθόδοξο αρχιτεκτονικό τύπο αλλά τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία είναι μανιεριστικά, δηλαδή της όψιμης Αναγέννησης που επικρατούσε τότε στη Βενετία και που φέρουν επιρροές από  αρχιτέκτονες όπως ο Σεμπαστιάνο Σέρλιο, ο Αντρέα Παλάντιο κ.ά. τα βιβλία των οποίων χρησιμοποίησαν κάποιοι λόγιοι Κρητικοί όπως ο Ιερεμίας Τζαγκαρόλος στην Αγία Τριάδα ή ο Ματθαίος Καλλέργης στο Αρκάδι», ανέφερε ο κ. Ανδριανάκης και συμπλήρωσε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου είναι μια στροφή στον ελληνορωμαϊκό κλασικισμό αλλά και ο σπάνιος συνδυασμός της ανατολικής με τη δυτική παράδοση.

Παρουσιάστηκαν στα Χανιά όψεις της αρχιτεκτονικής που σημάδεψε την Κρήτη την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης 

Post Top Ad

.............