ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Οι ανεμόμυλοι αποτελούν για το Οροπέδιο Λασιθίου ένα θησαυρό, ένα θησαυρό που κληρονομήσαμε, αλλά δεν αξιοποιήσαμε μέχρι τώρα. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Δέκα χιλιάδες ανεμόμυλοι σε μια έκταση 25.000 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων! Ογδόντα χιλιάδες άσπρα πανιά ανέμιζαν εκ περιτροπής, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα - που «ταξίδεψε» μέσω φωτογραφικών και άλλων εικαστικών αποτυπώσεων στα πέρατα του κόσμου - αλλά και μια πρωτότυπη εφεύρεση, σε απόλυτη μάλιστα αρμονία με τη φύση.

 Οι ανεμόμυλοι, λειτούργησαν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και τις αρχές του αιώνα μας σε μια φθίνουσα πορεία, αρδεύοντας στην εποχή της πλήρης ανάπτυξής τους ολόκληρο το Λασιθιώτικο κάμπο, δίνοντας ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα.



Η όποια προσπάθεια επαναλειτουργίας των ανεμόμυλων πρέπει να είναι συνεχής, μεθοδική και συντεταγμένη, με μπροστάρη το Δήμο. Η τεράστια αυτή κληρονομιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στην ευχέρεια των ιδιοκτητών-καλλιεργητών. Η κληρονομιά αυτή, που λειτούργησε σε μια εποχή που η κουβέντα για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια ήταν για μεν την Ελλάδα ανύπαρκτη για δε τον υπόλοιπο κόσμο σε επίπεδο θεωρίας, πρέπει να αποτελέσει ένα παγκόσμιο φωτεινό παράδειγμα για την αρμονική εξέλιξη, ένα φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και πως μπορεί να αξιοποιεί τις δυνάμεις τις φύσης, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον.
Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, που μπορεί να δίνει σε εμάς τους Οροπεδιώτες το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε, θα πρέπει να αποτελέσει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.



Ο φορέας που αναγνωρίζει τα μνημεία αυτά είναι η UNESKO, ένας Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Η UNESCO λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. 

Post Top Ad

.............