Εορτάστηκε η 150ή επέτειος της Μάχης του Λασιθίου στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Εορτάστηκε η 150ή επέτειος της Μάχης του Λασιθίου στην Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος


Με επισημότητα εορτάσθηκε η 150ή επέτειος της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) το πρωί της  Κυριακής 28 Μαΐου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας Οροπεδίου Λασιθίου, στην οποία αφίχθησαν οι ιστορικές εικόνες που βεβηλώθηκαν κατά την Μάχη του 1867.


Προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του οικείου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιοχής και παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών. Αμέσως μετά ακολούθησε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων ηρώων και εν συνεχείᾳ τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης  και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή του Σεβ. κ. Γερασίμου και των συλλειτουργησάντων Ιερέων του Οροπεδίου.



Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, συνεχίστηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας, που βρίσκεται στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας. Εκεί τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. κ. Γεράσιμο, αποδόθηκαν τιμές στο μνημείο των πεσόντων, κατατέθηκαν στέφανα από τους εκπροσώπους των Αρχών και των τοπικών φορέων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ακολούθως, εκφωνήθηκαν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Αρχών και εκφωνήθηκαν σχετικοί λόγοι για την ιστορική, επική και πεισματώδη μάχη του 1867, από τους Οροπεδιώτες στην καταγωγή ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Κασσωτάκη και Αντιπτέραρχο ε.α. κ. Ιωάννη Αναστασάκη.



Τον εορτασμό της Μάχης του Λασιθίου, που πλαισιώθηκε με μελοποιημένα ηρωικά τραγούδια του αείμνηστου Παύλου Βλαστού αλλά και της λαϊκής μούσας για την σπουδαία Μάχη του Λασιθίου από τη Χορωδία του Ι.Κ.Ν Αγίου Τίτου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Μουσικής κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα «Αετογιάννης» , καθώς και με κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους, τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους Σεβ. Μητροπολίτες του Νομού Λασιθίου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ιεραπύτνης  και Σητείας κ. Κύριλλο, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων. Ζουράρης, ο Περιφεριάρχης Κρήτης  κ. Στ. Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ιω. Στεφανάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμ. Παπαδάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, οι Διοικητές του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου Σητείας κ. Εμμαν.  Πάνου και Γεώργ. Καθεκλάκης  αντίστοιχα, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών της Κρήτης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Αρχών και αρκετός κόσμος από την περιοχή του Οροπεδίου.

Post Top Ad

.............