Σε μια ιδιαίτερη βραδιά τίμησαν την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε στον Μοχό του δήμου Χερσονήσου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σε μια ιδιαίτερη βραδιά τίμησαν την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε στον Μοχό του δήμου Χερσονήσου



Μια ιδιαίτερη βραδιά έζησαν οι κάτοικοι του χωριού Μοχός του δήμου Χερσονήσου.
Οι μνήμες και τα συναισθήματα πλημμύρισαν στην ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία  της παλιάς κοινότητας του  Μοχού.
Μια επιτυχημένη και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση  σε μια ζεστή βραδιά που ξύπνησε θύμησες στους παλαιότερους, οι οποίοι ευτύχησαν και γνώρισαν τον Ούλοφ Πάλμε.



Στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Πάλμε με την Ελλάδα και την Κρήτη, με σημαντικό φωτογραφικό υλικό. Στην εκδήλωση προβληθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του Πάλμε στην Κρήτη και τον τρόπο που οι κάτοικοι του Μοχού θρήνησαν τον δικό τους Ούλοφ Πάλμε ως επίτιμο δημότη του χωριού.   



Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπήρξε ένας Ανθρωπος που αγάπησε την Κρήτη και το χωριό Μοχός επισκεπτόμενος τον συχνά πυκνά.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι απο τους τοπικούς φορείς του Μοχού έγινε επιτιμός δημότης,όπου και δέθηκε για πάντα με την κρητική γή, όπου και απέκτησε πολλούς φίλους.



Υπήρξε ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής της παγκόσμιας ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Παρέμεινε έντιμα στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων. Η Σουηδία είναι σήμερα συνώνυμη με τις αξίες της ειρηνικής σταθερότητας και του ανθρωπισμού και αυτό οφείλεται κατά πολύ στον Ούλοφ Πάλμε.
»Το όραμά του δεν γνώρισε εθνικά σύνορα. Αφιέρωσε τον ίδιο του τον εαυτό με ακούραστο ζήλο, αποτεινόμενος τόσο στην καρδιά όσο και στη λογική των ανθρώπων.
Χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Ούλοφ Πάλμε ανέφερε για την Κρήτη.
"...μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη, καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Oμορφιάς. Δε χωρεί μέσα σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς..."



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου κύριος Λευτέρης Αυγενάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου κύριοι Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Γκεγκέρογλου,  ο βουλευτής ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο ευρωβουλευτής κύριος Γιώργος Γραμματικάκης, οι πρώην Βουλευτές κύριοι Μανόλης Στρατάκης και Γιάννης Σκουλάς, ο Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά Θέματα.Περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κύριος Γιάννης Μαστοράκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Χερσονήσου κύριος Σέγκος, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου κύριος Ευθύμης Μουντράκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου κύριος Αλιφιεράκης, ο πρώην περιφεριάρχης Μακεδονίας κύριος Νικος Μπελιβάνης, ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου κύριος Πλιάκας, ο πολιτευτής  του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Ηρακλείου, κυριος Χρήστος Στρατακης ο Περιφερειακός σύμβουλος κύριος Νίκος Ξυλούρη,ς ο ζωγράφος Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, και επιχειρηματίες της περιοχής.
















Πρίν την έναρξη της παρουσίασης - εκδήλωσης τιμής ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε τον κόσμο στην κεντρική πλατεία του Μοχού συνοδευόμενος απο τον γιό του Ούλοφ Πάλμε και βουλευτές.






















Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στον χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί το μουσείο πρός τιμή του Ούλοφ Πάλμε όπου και εκαναν δηλωσεις.











Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Μανόλης Ζερβάκης πρόεδρος του συλλόγου φίλων Ούλοφ Πάλμε όπου και σε συνδιασμό με την Περιφέρεια και τον δήμο Χερσονήσου είχε αναλάβει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.







Καλωσόρισμα στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.



Ενώ για την ζωή και το πολυεπίπεδο έργο του Ούλοφ Πάλμε μίλησαν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο βουλευτής ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Λογοθέτης ο Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η δε κα. Χαραλαμπίδου-Λογοθέτη  διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου. 



Φίλες και φίλοι,

Αγαπητέ Γιόακιµ,

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πατέρας σου ο Ούλοφ, αλλά και η µητέρα σου η Λίσµπετ, αγάπησαν την Κρήτη.

Πέρα από τις οµορφιές της, και την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, ο λαός της Κρήτης είναι λαός προοδευτικός, δηµοκρατικός, ευαίσθητος και επαναστατικός.

Αλλά επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός της Κρήτης αγάπησε και τίμησε – όπως τιµά και σήµερα ο Μοχός, τον Ούλοφ Πάλµε.

Βρισκόµαστε εδώ χάρη στις προσπάθειες του Μανώλη Ζερβάκη και του Συλλόγου Φίλων Ούλοφ Πάλµε.

Άξια πράγµατι η πρωτοβουλία σας, να φιλοξενήσετε ένα Μουσείο αφιερωµένο στον ξεχωριστό ηγέτη και άνθρωπο, Ούλοφ Πάλµε.

Και είναι σίγουρο ότι αυτή η πρωτοβουλία βρίσκει την υποστήριξη του συνόλου του Κρητικού λαού.

Γιατί ο Ούλοφ Πάλµε υπήρξε δηµοκράτης στην πράξη.

Άνθρωπος µε συµπόνοια για τον συνάνθρωπό του, αλλά και απλός στην αντίληψή του για την εξουσία.

Όχι απλά στους τίτλους. 

Ο Πάλµε ήταν οραματιστής, αλλά ταυτόχρονα απλός και προσιτός.

Μια μέρα περπατούσα σε έναν δρόμο της Στοκχόλμης, είχα εκλεγεί βουλευτής πια, για να πάω σε ένα καφενείο κάπου στην παλιά πόλη, όπου θα είχα μια συνάντηση με Έλληνες που ζούσαν στη Σουηδία.

Σταματώ κάπου για να ρωτήσω πώς μπορώ να πάω σε εκείνο το καφενείο. Γυρίζοντας, να κοιτάξω, βλέπω τον πρωθυπουργό της χώρας. Ήταν ο Ούλοφ με τη σύντροφό του, τη Λίσμπετ. 

Περπατούσαν στο δρόμο μόνοι, χωρίς αστυνομική συνοδεία και με τις τσάντες από το σούπερ μάρκετ στα χέρια.




Χαιρετηθήκαμε – είχαμε να ειδωθούμε μερικά χρόνια. 

Με ρώτησε τι κάνω στη Σουηδία.

Του εξήγησα ότι πηγαίνω σε μια συνάντηση με Έλληνες και αναζητώ πού βρίσκεται το καφενείο που έπρεπε να πάω.

Γυρίζει προς τη Λίσμπετ και της λέει: πάρε σε παρακαλώ τα πράγματα, θα πάω εγώ το Γιώργο εκεί που πρέπει να πάει. 

Περπατήσαμε μαζί συζητώντας. Φτάνοντας στον προορισμό μας, δεν έφυγε αμέσως. Κάθισε μαζί μας αρκετή ώρα, μιλήσαμε, ήπιε μπύρα και μετά, έφυγε μόνος του, με τα πόδια.

Έτσι ήταν ο Πάλµε.

Πολίτης µε όλη τη σημασία της λέξης.

Και νοµίζω ότι, τίποτα δεν μπορεί να τον εκφράσει καλύτερα από τον τίτλο που διάλεξε ο Γιώργος Λογοθέτης για το πολύ αξιόλογο βιβλίο του, “Η πολιτική είναι θέμα αρχών”.

Αν ήταν να αναφέρω κάποιες αξίες που χαρακτήρισαν την πορεία του Πάλμε, που ενέπνευσαν το προοδευτικό Κίνηµα, αλλά και αναδεικνύουν την επικαιρότητα της σκέψης του, θα επέλεγα τις λέξεις:

Αλληλεγγύη

“Δεν υπάρχει “αυτοί” και “εμείς”. Η αλληλεγγύη είναι και πρέπει να είναι αδιαίρετη”, είχε πει.

Ποσο επίκαιρη είναι αλήθεια αυτή η φράση στην εποχή µας;

Πόσο µας λείπει αυτή η αλληλεγγύη που στηρίζεται σε αξίες, που πηγάζει από µια ανοιχτή και γενναιόδωρη αντίληψη του κόσμου και της κοινωνίας;

Την αλληλεγγύη του Ούλοφ Πάλµε τη ζήσαµε εµείς οι Έλληνες την εποχή της Χούντας.



Την έζησαν και οι Χιλιανοί, όταν έπεσε ο Αλιέντε. 

Την έζησαν και πολλοί άλλοι αγωνιστές για την ελευθερία, που ήξεραν ότι στη Σουηδία υπήρχε µια πόρτα ανοιχτή, άνθρωποι, όπως ο Ούλοφ Πάλµε, θαρραλέοι και µαχητικοί, που ύψωναν τη φωνή τους στα διεθνή φόρα καταγγέλλοντας τα δικτατορικά καθεστώτα.

Την έζησαν όλοι  οι µετανάστες και πρόσφυγες στη Σουηδία. 

Όπως το 1982, όταν σε προεκλογική του καµπάνια µε κάλεσε να τον συνοδεύσω και να µιλήσω σε συγκεντρώσεις, όπου έλεγε πως η υποδοχή προσφύγων στη Σουηδία είναι “η µεγαλύτερη επένδυση της χώρας”.

Δηµοκρατία

Σήµερα η δηµοκρατία πλήττεται από την άνοδο της εύκολης µυθοπλασίας και της παραπλάνησης του πολίτη, τις ψεύτικες, αδιέξοδες και επικίνδυνες λύσεις µέσω του αυταρχισµού, του ακραίου εθνικισμού, του ρατσισµού και του νεοφασισµού.

Η Δημοκρατία πλήττεται, καθώς η ανισότητα αυξάνεται, η ενηµέρωση τροφοδοτείται από “εναλλακτικά” γεγονότα και ψεύτικες ειδήσεις.

Και ο πολίτης αντιµετωπίζεται ως αντικείµενο χειραγώγησης – µανιπουλάρισµα αντί σεβασµού.

Για αυτό βλέπουμε και τα φαινόµενα αποχής από την οργανωµένη πολιτική δράση που απειλούν την ίδια την δηµοκρατία.

Για αυτό ακριβώς ο Ούλοφ Πάλµε έλεγε ότι,

“Η Δηµοκρατία είναι για µας θέµα αξιοπρέπειας”.

Και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σηµαίνει πολιτική ελευθερία, δικαίωµα ελεύθερης έκφρασης, δικαίωµα κριτικής.

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σημαίνει δικαίωμα στην υγεία, την εργασία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια.

Τελικά, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το δικαίωµα και η πρακτική δυνατότητα να συνδιαµορφώνουµε το µέλλον µας µαζί µε άλλους. Αυτά τα δικαιώµατα, τα δικαιώµατα της Δηµοκρατίας, δεν αποτελούν προνόµιο µιας επίλεκτης οµάδας, αποτελούν δικαιώµατα όλων.

Αυτή είναι και η σηµερινή πρόκλησή µας για µια επανάσταση Δηµοκρατίας.



Διεθνισµός

Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν μπορώ να µην τονίσω τη συμβολή του Ούλοφ Πάλµε στη µεγαλύτερη πολιτική οικογένεια του πλανήτη.

Μαζί µε τον Βίλυ Μπραντ και τον Μπρούνο Κράισκι, έδωσαν πνοή στο παγκόσμιο Κινηµα για την ειρήνη, τον αγώνα ενάντια στον ιµπεριαλισµό – ήταν από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στο άπαρτχαιντ.

Αντίθετα από πολλούς σηµερινούς ηγέτες, έβλεπε πάντα τη µεγάλη είκονα του κόσμου.

Ενδιαφερόταν για τις εξελιξεις σε όλες τις ηπείρους, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αµερική, ταξίδευε, υποστήριζε παντού τα απελευθερωτικά και δηµοκρατικά κινήµατα.

Στο Συµβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έγινε στο Βανκούβερ το 1978, ο Πάλµε είχε µόλις επιστρέψει από µια µεγαλη περιοδεία στην Αφρική. 

Στην ιστορική εκείνη ομιλία του είχε τονίσει:

“Οι αφρικανικές χώρες δεν θέλουν να είναι πιόνια στα χέρια των µεγάλων δυνάµεων.

Πρέπει να υποστηριχθούν για να ανακτήσουν την ελευθερία τους, την αξιοπρέπειά τους.

Οι δηµοκράτες σοσιαλιστές οφείλουν να είναι µε το µέρος των καταπιεσµένων, ενάντια στους καταπιεστές”.

Και στιγµατίζοντας τη στήριξη πολλών δυτικών χωρών στο καθεστώς της Νοτίου Αφρικής, είπε: 

“Η ελευθερία των ανθρώπων είναι πιο σηµαντική από την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου”. 

Πόσο σηµαντική αυτή η παρατήρηση και για τη σηµερινή  εποχή.

Ειρήνη

Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τον Ούλοφ Πάλµε ειρηνοποιό. 

Μαζί µε τον Ανδρεα Παπανδρέου, την Ίντιρα Γκάντι, τον Ραούλ Αλφονσίν, τον Μιγκέλ ντε λα Μαντρίντ, τον Ζούλιους Νιερέρε δηµιούργησαν την “Πρωτοβουλία των έξι”, µε στόχο τον περιορισµό των εξοπλισµών και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. 

Η πρωτοβουλία αυτή είχε µεγάλη σημασία σε µια εποχή όπου οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση επιδίδονταν σε έναν αγώνα εξοπλισµών, που όχι µόνο αντλούσε σηµαντικούς πόρους αλλά κινδύνευε και να καταστρέψει τον πλανήτη.

“Με τα χρήµατα που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ένα τανκ, µπορούµε να κατασκευάσουµε σχολεία για 300.000 παιδιά”, έλεγε ο Ούλοφ.

Δυστυχώς, και σήµερα βλέπουµε µια αυξανόµενη τάση πολλές µεγάλες – και όχι µόνο, δυνάµεις, να επενδύουν περισσότερο στους εξοπλισµούς παρά στην ειρήνη.



Γι’ αυτό, για µας τους προοδευτικούς, ο αγώνας αυτός συνεχίζεται.

Θα ήθελα κλείνοντας, να σταθώ σε µια φράση του Πάλµε που αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του, ο Γιώργος Λογοθέτης, γιατί νοµίζω ότι έχει πολλά να διδάξει στη σηµερινή σοσιαλδηµοκρατία.

“Αν σταµατήσουµε να είµαστε οραµατιστές, αν σταµατήσουµε να αναζητούµε την ουτοπία, αν σταµατήσουµε να δηµιουργούµε στόχους για τους πολίτες, τότε όλη µας η προσπάθεια θα εξανεµιστεί και μαζί θα χαθεί η ηθική και ιδεολογική µας δύναµη.”

Για µας τους προοδευτικούς Έλληνες, να ξέρεις Γιόακιµ, ότι αγαπάµε τους αγώνες του Ούλοφ, καθώς και της οικογένειάς σας που συνεχίζει να προσφέρει και σας θεωρούµε δικούς µας ανθρώπους.

Καλώς ορίσατε σε µια πατρίδα που θελουµε να την θεωρείς και δική σου.









Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης- αφιερώματος καλωσορίζοντας όλους ενώ απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον Ιωακείμ Πάλμε τον γιο του Ούλοφ Πάλμε είπε:


«Η Κρήτη ολόκληρη τιμά τη μνήμη του πατέρα σας που αγάπησε πολύ το νησί μας και που εκείνος αγαπήθηκε και έγινε επίτιμος δημότης του Μοχού. Παράλληλα ήταν ο άνθρωπος και ο πολιτικός που βοήθησε την Ελλάδα μας σε δύσκολους καιρούς. Είναι χαρά μας που είστε μαζί μας και είναι επίσης αυτονόητο πως οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνιστούν τιμή, όχι μόνο για τους τιμώμενους, αλλά και για εμάς που συμμετέχουμε.»
«Όταν το πολιτικό σου αποτύπωμα στιγματίζει την πολιτική ιστορία της χώρας σου, της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου, όταν πλατείες, λεωφόροι, οδοί και πάρκα, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, φέρουν το όνομα του Ούλοφ Πάλμε, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να τονίσουμε ο τιμώμενος δολοφονημένος Πρωθυπουργός της Σουηδίας, άξια συγκαταλέγεται στον κατάλογο του Θουκυδίδη σύμφωνα με τον οποίο «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».


Με αυτή τη σκέψη, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, καλωσορίζουμε στην Κρήτη, στο χωριό που αγάπησε και αγαπήθηκε ο μεγάλος Ευρωπαίος και οραματιστής πολιτικός, τον καθηγητή Πάλμε, τον πρωτότοκο γιο του Σουηδού Πρωθυπουργού. Ως Περιφέρεια Κρήτης καλωσορίζουμε επίσης θερμά και τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, με τη βεβαιότητα ότι οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις του μεγάλου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου με το Σουηδό πολιτικό, θα μεταφερθούν στην αποψινή εκδήλωση της παρουσίασης ενός αξιόλογου βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη, ενός ανθρώπου που έζησε από κοντά την εποχή Πάλμε, σε εποχές δύσκολες, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η Σουηδία του Πάλμε είχε μετατραπεί σε πολιτικό καταφύγιο για τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στην χούντα. Το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη που απόψε παρουσιάζεται στο Μοχό, μαζί με ένα βίντεο ντοκουμέντο για τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού κατά τη δολοφονία του Πάλμε, αποδεικνύει ότι ο Πάλμε έσπασε το φράγμα των συνόρων της Σουηδίας.

Αγαπητέ κ. Πάλμε, η Κρήτη ολόκληρη τιμά τη μνήμη του πατέρα σας, γιατί είναι αυτονόητο άλλωστε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνιστούν τιμή, όχι μόνο για τους τιμώμενους, αλλά και για εμάς που συμμετέχουμε. Σήμερα, 31 χρόνια μετά την δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε που συγκλόνισε τον κόσμο με βεβαιότητα μπορούμε να δανειστούμε και να αφιερώσουμε στον μεγάλο σοσιαλδημοκράτη ηγέτη ένα απόσπασμα από την ομιλία ενός άλλου μεγάλου Κρητικού πολιτικού του Ελευθερίου Βενιζέλου, ότι «Ο προκείμενος νεκρός, αγαπητοί φίλοι, ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος, με αυτοπεποίθησιν και δι' εαυτόν και διά τον λαόν, τον οποίον εκλήθη να κυβερνήσει. Έθεσε εις την υπηρεσίαν της πατρίδος του όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν», αυτός ήταν ο Ούλοφ Πάλμε.»



Από την πλευρά του, ο Ιωακείμ Πάλμε μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα του, δηλώνοντας υπερήφανος ενώ εξέφρασε την χαρά αλλά και την συγκίνηση του που βρίσκεται στην Κρήτη, στο Μοιχό ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπήσει και είχαν κλάψει για τον πατέρα του. Ευχαρίστησε επίσης για την υποδοχή, φιλοξενία και οργάνωση της εκδήλωσης τους συνδιοργανωτές και όλους τους παραίβρισκόμενους.








Σε δηλώσεις τους αναφερόμενοι στην εκδήλωση οι κ.κ. Ζερβάκης και Λογοθέτης επεσήμαναν την μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του Πάλμε, την αγάπη που έτρεφε για την Ελλάδα και την Κρήτη, τους πολιτικούς, φιλικούς δεσμούς που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ευχαρίστησαν την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη για την στήριξη της εκδήλωσης

Ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος 15 χρόνια στην Σουηδική Τηλεόραση (1975-1988), στο βιβλίο του ΟΥΛΟΦ ΠΛΑΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ, καταγράφει την μοναδική πορεία του Πάλμε. Μια πορεία που έφερε την Σουηδία στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής . Σήμερα το έργο του Πάλμε εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και οι ιδέες του αποτελούν σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και ηθικής κρίσης. Οι πολιτικές του θέσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, συνεργασία και αλληλοκατανόηση αποδείχτηκαν προφητικές: « Αν δεν πάρουμε τώρα αναγκαία μέτρα ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουμε στο μέλλον θα εί­ναι πολύ ακριβός. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τις συνέπειες...» 

Συγκριμένα ο κ. Λογοθέτης σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Ο Πάλμε με την αγάπη που έτρεφε για την χώρα μας, για την Κρήτη, την εξαιρετική σχέση που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κατάφερε να αναδείξει την Ελλάδα σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Εδώ στην Κρήτη συνέβη κάτι μοναδικό, μερικές ημέρες μετά την δολοφονία του έφθασε στη Στοκχόλμη στη Σουηδική τηλεόραση όπου δούλευα, ένα πακέτο με ένα φιλμ. Είχε τις γυναίκες του χωριού στο Μοχό να κλαίνε για τον Πάλμε. Αυτό το φιλμάκι το προβάλαμε για πρώτη φορά εδώ στην εκδήλωση Όλα αυτά με οδήγησαν να γράψω την βιογραφία του στα Ελληνικά, και στην εκδήλωση παρουσιάσαμε τη ζωή και το έργο του Ούλοφ Πάλμε και το κάναμε αυτό στο Μοχό γιατί όπως είναι γνωστό ήταν επίτιμος δημότης. 

Με την ευκαιρία αυτή να δώσω τα συγχαρητήρια μου στη Περιφέρεια Κρήτης, στο Δήμο Χερσονήσου και στο Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Αξίζει για το νησί, αναδεικνύεται η Κρήτη και στο “πρόσωπο της” τιμάται ολόκληρη η Ελλάδα. Όταν μάθανε στη Σουηδία για την εκδήλωση έμειναν κατάπληκτοι, ότι στη Κρήτη σε ένα χωριό, προετοιμάζεται ένας χώρος που θα είναι αφιερωμένος στον αλησμόνητο Σουηδό ηγέτη. Είμαστε όλοι συγκινημένοι για την αγάπη και αναγνώριση των αρχών και του κόσμου και ιδιαίτερα  ο γιος του Πάλμε καθώς όλη η οικογένεια πριν το μοιραίο θεωρούσε την Κρήτη σαν το δεύτερο σπίτι τους».


Επίσης στην εκδήλωσή αναφέρθηκε σε μνήμες που είχε η κα. Μεταξά από τις συναντήσεις της οικογένειας της με την οικογένεια Πάλμε σε περιοχή προς Οροπέδιο Λασιθίου. 



Στην εκδήλωση στο Μοχό συμμετείχαν επίσης η χορωδία Μαλίων, η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού 












Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δείχνοντας προσωπικές στιγμές από τις επισκέψεις του Πάλμε στην Κρήτη και τον τρόπο που οι κάτοικοι του Μοχού θρήνησαν τον δικό τους Ούλοφ Πάλμε στο άκουσμα του θανάτου του.











Στην συνέχεια της βραδιάς παρατέθηκε γεύμα πρός τιμή των προσκεκλημένων στην πλατεία του χωριού το οποίο συνοδεύτηκε με Κρητική μουσική απο το συγκρότημα του Στέφανου Μεσαριτάκη ,και παραδοσιακούς χορούς όπου συμμετείχε χορεύοντας ο Ιωακείμ Πάλμε μαζί με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, και κατοίκους του Μοχού.






























ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............