4ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και χορών στον Αγιο Νικόλαο απο 4 έως 8 Ιουνίου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

4ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και χορών στον Αγιο Νικόλαο απο 4 έως 8 Ιουνίου



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΩΝ
Πριν τέσσερα χρόνια ακριβώς, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, προτείναμε στους μαθητές μας να ασχοληθούμε γενικότερα με την κρητική παράδοση και να γνωρίσουμε στοιχεία του τόπου μας που σίγουρα θα ήταν άγνωστα στους μαθητές μας. Κατά την εξέλιξη του μαθήματος αναφερθήκαμε και στα τοπικά μουσικά στοιχεία και έτσι μας ζήτησαν τα παιδιά να καλέσουμε κάποιον καλλιτέχνη να παίξει μουσική την ώρα του μαθήματος. Θεωρήσαμε έτσι σωστό να καλέσουμε τον κύριο Δημήτρη Σγουρό γιατί δεν είναι μόνο ένας εξαίρετος μουσικός είναι και εκπαιδευτικός και θα μπορούσε να προσεγγίσει μουσικά καλύτερα τα παιδιά. Έτσι και έγινε. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν επίμονα να καλέσουμε και άλλους καλλιτέχνες αλλά και χορευτικά συγκροτήματα. Η ιδέα των παιδιών πήρε σάρκα και οστά με δειλά δειλά βήματα και τώρα βρισκόμαστε στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής.



ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η συνέχιση της παράδοσης μας μέσω της γνωριμίας και της επαφής των παιδιών με πολιτιστικά στοιχεία της περιφέρειας μας αλλά και γενικότερα της υπόλοιπης Κρήτης.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΤΑ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Η επιτυχία του αρχικά οφείλεται στην όρεξη και στην επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Είναι κάτι που άρχισε από τα παιδιά για τα παιδιά. Και τα ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι αυτό. Μαζί μας έχουμε όμως δεκάδες καλλιτέχνες οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς χωρίς καμία οικονομική συναλλαγή καθώς ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ είναι και φιλανθρωπικός. Στο πρώτο φεστιβάλ δεχτήκαμε ένα τόνο οπωροκηπευτικά από συνεταιρισμό της Ιεράπετρας.
Εμπιστοσύνη μας έχει δείξει και ο διευθυντής του σχολείου μας κύριος Γεώργιος Κουράκης καθώς και οι προΪστάμενοί μας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λασιθίου.
Κοντά μας όμως τα τέσσερα αυτά χρόνια,ως συνδιοργανωτές στηρίζοντας μας οικονομικά είναι ο ΠΑΟΔΑΝ και ειδικότερα ο κύριος Αλεξάκης Χάρης και ο κύριος Ραφαηλάκης Λευτέρης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Φέτος όπως και πέρυσι αλλά με πιο ενεργό ρόλο , έχουμε την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με πρόεδρο τον κύριο Άρη Πάγκαλο.
Ο Ερυθρός Σταυρός πάντα μαζί μας και οι Σαμαρείτες. Κυρίως όμως δεκάδες εθελοντές που δεν φαίνονται...δεκάδες άνθρωποι είναι κοντά μας....
Δεν θα παραλείψουμε όμως τους γονείς των μαθητών μας που νοιάζονται και ανυπομονούν για το γεγονός αυτό.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Αρχικά, να σας πούμε ότι το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα 4-8 Ιουνίου 2017, πέντε μέρες δηλαδή, στον χώρο της όμορφης λίμνης μας. 
Φέτος μεγαλώνει καθώς έχουν προσκληθεί όλοι οι μαθητές των σχολείων της πόλης αλλά και της περιφέρειας στην προσπάθειά μας να κυκλώσουμε χορεύοντας το στολίδι της πόλης μας, την λίμνη. Οι μαθητές λοιπόν θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 5.00 από το λιμάνι της πόλης μας με την συνοδεία μουσικών. Πιστεύουμε ότι κατά τις 6.00 ο στόχος μας θα έχει πραγματοποιηθεί.
Παράλληλα θα υπάρχουν για πρώτη φορά στη λίμνη, για πέντε μέρες, περίπετρα από τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας όπου θα εκθέτονται πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής τους και όχι μόνο. Η δημιουργία μιτάτου, η τυροκομική, η έκθεση βιβλίων, η παραδοσιακή διατροφή,το φτάζυμο, τα αρωματιικά φυτά και βότανα θα δώσουν το χαρακτήρα τους στο μαγευτικό τοπίο της πόλης.Πώς να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τους συλλόγους...είναι πάντα δίπλα μας.
Στις 5 Ιουνίου θα έχουμε τη βραδιά και το διαγωνισμό μαντινάδας με παρουσιαστή τον κύριο Βιτώρο και επιτροπή μαντιναδολόγων που θα βραβεύσουν τις τρεις πρώτες μαντινάδες. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει από την εκπομπή του κυρίου Βιτώρου και θα βασίζεται σε μία μαντινάδα της κυρία Πόπης Νικηφόρου που είναι η εξής:

ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙ
ΜΑ ΔΕΝ ΝΞΕΧΝΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΔΑΞΕΙ.

Όλες αυτές τις μέρες θα έχουμε μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας και μη. Μία μεγάλη προσπάθεια που θα ξεκινάει κάθε μέρα στις 6.00 μ.μ. και θα ολοκληρώνεται στις 12.00μ.μ.
Τέλος ευχαριστούμε τους χορηγούς και τα μαγαζιά που θα φιλοξενήσουν τους καλλιτέχνες αλλά και τους χορηγούς επικοινωνίας και εσάς προσωπικά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Επίσημη έναρξη 4ου Φεστιβάλ – ώρα 5.00
5.00-6.00 Εκκίνηση μαθητών από το λιμάνι προς την λίμνη χορεύοντας
με τη συνοδεία του Δ.Θραψανιώτη και του Δ. Μπετίνη.

6.00-6.30 Άφιξη στην λίμνη - Καλωσόρισμα
Ομιλία 
Μαντινάδες από τα παιδιά

6.30-8.00

8.00- 9.30 Βαρδάκης Βαγγέλης 

Θραψανιώτης Δημήτρης

9.30-10.30 Σγουρός Δημήτρης

10.30-12.00 Μπετίνης Δημήτρης


• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ
• Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς
• Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα
• Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς
• Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς
• Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής και Τμήμα Νέων Καρυδίου
• Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων
• Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου
• Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου 
• Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων
• Λύκειο Ελληνίδων
• Άνοιγμα λαογραφικού μουσείο


ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ημέρα αφιερωμένη στη μαντινάδα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΤΩΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: Ένα βιβλίο ο μαθητής 
μπορεί να το πετάξει
Πόπη μα δεν ξεχνά τον δάσκαλο
Νικηφόρου που θα του το διδάξει.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ 6.15 ΜΑΜΑΚΗΣ Γ.
6. 30 ΡΑΦΑΗΛΑΚΗΣ Λ
ΑΛΕΞΑΚΗΣ Χ.
6.30-7.00 ΝΙΣΠΙΤΑΣ


7.00 - 7.20 ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
7.30-11.30 ΒΙΤΩΡΟΣ- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΥΡΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΥΑΛΑΦΤΗΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 


ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΑΚΙΑ
ΛΥΡΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΡΟΥΣΤΑ


ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

6.00-7.30 ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
7.30-9.00 ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ
9.00-10.30 ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
10.30-12.00 ΣΤΡΑΤΑΚΙΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

6.00-7.30 ΒΕΡΕΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
7.30-9.00 ΚΛΩΣΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
9.00-10.30 ΠΕΤΣΑΚΗΣ - ΚΑΚΟΥΔΑΚΗΣ

4ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και χορών στον Αγιο Νικόλαο απο 4 έως 8 Ιουνίου

Post Top Ad

.............