Πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Σητείας


Με τη συμμετοχή όλων των κληρικών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Σητείας Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, μετά την προσευχή, καλωσόρισε όλους τους κληρικούς στην πρώτη Ιερατική Σύναξη κατά το 2017, την οποία -όπως είπε- θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά και Συνάξεις των Εφημερίων ανά Αρχιερατική Περιφέρεια. Ο Σεβασμιώτατος, αφού ανακοίνωσε ότι μετέχει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το εξάμηνο από 1.3.2017 έως 31.08.2017, αντί εισαγωγικής ομιλίας, μετέφερε αποσπάσματα από την ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σε Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων τον Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να επισημάνει τη σημασία της αποστολής «όλων εμάς που έχουμε κληθεί να κρατούμε άροτρο για να οργώνουμε και να καλλιεργούμε το γεώργιον του Αμπελώνος του Κυρίου». Όπως είχε πει τότε ο Πατριάρχης του Γένους: «Γνωρίζομεν, εξ ιδίας πείρας, αδελφοί και πατέρες, ότι εις την σημερινήν υλόφρονα εποχήν είναι αληθής και βαρύς σταυρός η ιερατική διακονία, καθόσον ο πεπτωκώς κόσμος δεν ανέχεται ευχαρίστως το κήρυγμα του Σταυρού του Χριστού, θεωρών τούτο αναχρονιστικήν μωρίαν και δεσμευτικόν παράγοντα δια την ζωήν της εγκοσμίου ελευθεριότητος». 


Στη συνέχεια ο Σεβ. αναφέρθηκε κυρίως για τους νέους, οι οποίοι είναι «γνήσιοι και αυθεντικοί», επισημαίνοντας ότι χρήζουν ιδιαίτερης ποιμαντικής μέριμνας σύμφωνα με τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχου μας: «Οι νέοι μας αντιμετωπίζουν σήμερον πολλά προβλήματα: πρώτον η αυξανομένη μάστιγα της εξαρτήσεως από ουσίας, αι οποίαι ναρκώνουν και το πνεύμα και το σώμα και τα καθιστούν υποχείρια άλλων επιδιώξεων, στόχων και σκοπών. Η θέσις του ιερέως είναι κοντά εις τον νέον μαθητήν και την μαθήτριαν που αδημονούν να λάβουν τας ναρκωτικάς ουσίας, τα ψυχοφάρμακα, τα αναβολικά, τα ηρεμιστικά λεγόμενα φάρμακα, παραβλέποντες την πραγματικήν Ουσίαν, που είναι ο Χριστός. Οι νέοι μας αγνοούν τον Χριστόν και ημείς οι κληρικοί πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα; Οι νέοι μας «τρυπιούνται και παραδίδονται στα ναρκωτικά» και εις τας διαφόρους εξαρτήσεις και εθισμούς εις τας μεγαλουπόλεις αλλά και εις τας ηρέμους πόλεις και εις τα χωρία της Ελλάδος, χωρίς στόχους. […]
Το άγχος της εποχής, η ελευθεριότης των ηθών, η αποϊεροποίησις του γάμου και της οικογενείας, η απομυθοποίησις της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου καιρίως απασχολούν την κοινωνίαν μας και έχουν συνεπείας εις τους νέους μας, τους οποίους οδηγούν εις την έλλειψιν νοήματος δια την ζωήν.
Ένα ευρύτερον ακόμη πρόβλημα, που απαιτεί την αντιμετώπισιν του από τον λειτουργόν του Ιερού Θυσιαστηρίου είναι η εξάρτησις και υποδούλωσις πολλών νέων εις την τεχνολογίαν και εις τας εφαρμογάς της, όπως η ανεξέλεγκτος χρήσις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων».  
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε αναλυτικά τον Ιερό Κλήρο για μια σειρά από υπηρεσιακά ζητήματα και έδωσε οδηγίες κυρίως σε θέματα τελετουργικής φύσεως, ενώ απάντησε σε διάφορες απορίες των Εφημερίων και αναπτύχθηκε διάλογος για μια σειρά ποιμαντικών και διοικητικών ζητημάτων.
Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές για καλό Πάσχα, μοίρασε σε όλους του κληρικούς το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη με τίτλο: «Θεομητορικά Ανάλεκτα».


Post Top Ad

.............