Ο Καλόγερος Στάθης Ψάλτης της ταινίας για την ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και η πορεία του στην τέχνη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ο Καλόγερος Στάθης Ψάλτης της ταινίας για την ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και η πορεία του στην τέχνη


Ο ηθοποιός, ο οποίος θύμισε ερμηνευτικά σε όσους παρακολούθησαν το γύρισμά του την εποχή που πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού», υποδύθηκε έναν ιερωμένο, με τον οποίο συναντήθηκε κάποια στιγμή στη ζωή του ο μεγάλος συγγραφέας.

«Ο Στάθης υποδύθηκε έναν ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σινά στην έρημο όπου πήγε ο Νίκος Καζαντζάκης για να ακολουθήσει τα βήματα του Ιησού. Εξαντλημένος, όπως ήταν, τον βρήκε ένας καμηλιέρης και τον πήγε στον ηγούμενο. Ηταν εκείνος που βοήθησε τον συγγραφέα να κατανοήσει τη σημασία του Χριστού»  ενώ αποκαλύπτει και τον τόπο των γυρισμάτων: «Εγιναν σε έναν χώρο ιερό, σε πραγματικό κελί. Δεν πρόκειται για στούντιο, προτιμήσαμε να είναι φυσικό το περιβάλλον».

Οπως επισημαίνει ο Γιάννης Σμαραγδής, η μεταμόρφωση του Ψάλτη ήταν τόσο επιτυχημένη, που τον έκανε αγνώριστο ακόμη και στους συνεργάτες του.
Ο Στάθης Ψάλτης, που συμμετείχε αμισθί, συνεργάστηκε άψογα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ο οποίος ενσαρκώνει τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη. «Εδεσαν πάρα πολύ και όσοι έζησαν από κοντά το γύρισμά τους έχουν να λένε ότι επρόκειτο για μια μαγική στιγμή: δύο ηθοποιοί που έμοιαζαν γίγαντες» τονίζει ο σκηνοθέτης, ο οποίος εμπιστεύεται κόντρα ρόλους σε κωμικούς ηθοποιούς.


Ο Στάθης Ψάλτης (Βέλο Κορινθίας γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1951 και πέθανε στην Αθήνα στις 21 Απριλίου 2017) ήταν Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.
Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη (γεν. 1973)
Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια. Έχει παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς.
Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά Οι έμποροι των εθνών τραγούδησε το «Ήτανε μια φορά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του και σε επιθεωρήσεις.




“Ο συμβολαιογράφος”

Η Ελλάδα του 1979, ζει στους ρυθμούς της ένταξής της στην ΕΟΚ και της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, που καταφέρνει για πρώτη φορά να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (Κύπελλο Εθνών 1980). Καμαρώνει για τον Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος 16 χρόνια μετά το Γιώργο Σεφέρη γίνεται ο δεύτερος Έλληνας ποιητής, στον οποίο απονέμεται το Νόμπελ λογοτεχνίας και …ανακαλύπτει τις ντίσκο!
Στην τηλεοπτική πραγματικότητα, κυριαρχούν ο «Μεθοριακός σταθμός», «Το Λούνα Παρκ» και «Οι Πανθέοι», που ολοκληρώνουν τον διετή κύκλο τους την άνοιξη του ’79. Όλος ο κόσμος, περιμένει τα καινούργια σίριαλ της νέας σεζόν και οι δημιουργοί κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, για να του προσφέρουν το καλύτερο…

Είναι η χρονιά που ο σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης αποφασίζει να στραφεί σ’ ένα πολύ μικρό σε αριθμό σελίδων αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην Κεφαλλονιά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Είναι γραμμένο από τον Αλέξανδρο Ρίζο-Ραγκαβή κι έχει τίτλο «Ο Συμβολαιογράφος»…
Η σειρά κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1979 και για 20 επεισόδια των 50 λεπτών, θα κρατήσει τους τηλεθεατές με κομμένη την ανάσα, ως τις 22 Φεβρουαρίου 1980!






Post Top Ad

.............