Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά Αγίου Βασιλείου του Μαρτυρικού δήμου Βιάννου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά Αγίου Βασιλείου του Μαρτυρικού δήμου Βιάννου



Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αλλά και θαυμασμού για το ανυπότακτο φρόνημα των τριών μικρών αδελφών Βερβελάκη, τα οποία βασανίστηκαν με κτηνώδη και απάνθρωπο τρόπο μέχρι θανάτου από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής αλλά αρνήθηκαν μα μαρτυρήσουν πού ήταν κρυμμένοι οι γονείς τους έγινε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Λυγιά Αγίου Βασιλείου του Μαρτυρικού δήμου Βιάννου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και δύο από τα αδέρφια της οικογένειας Βερβελάκη, Νίκος και Καλλιόπη, που επέζησαν και ευχαρίστησαν τους παρισταμένους για την τιμή που έγινε στα αδέρφια τους.





Τιμούμε την ιστορία του τόπου σεβασμό και με αίσθημα ευθύνης σε απέναντι σε αυτά που διαπράχθηκαν . Το μήνυμα είναι ότι διδασκόμαστε από το παρελθόν δεν ξεχνούμε όλα αυτά τα εγκλήματα, τις κτηνωδίες που έγιναν και δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλοίωση της ιστορίας μας. Πάντα διεκδικούμε την απονομή της δικαιοσύνης και την καταβολή των αποζημιώσεων που οφείλει το γερμανικό κράτος. 
Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκε για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικό είναι στα σχολεία οι μαθητές να διδαχθούν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την νεώτερη ιστορία της Ελλάδος και ιδιαίτερα τα εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων την περίοδο της κατοχής .



Πολλά μπράβο και ευχαριστώ στους διοργανωτές (Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίου Βασιλείου, Άρβης, Κερατοκάμπου, Άνω Βιάννου, Αγίου Βασιλείου, Πεύκου, Κρεββατά, στο Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο, στην Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος και Δήμο Βιάννου αλλά ιδιαίτερα στη Μαρία Χρηστάκη και τον Στέλιο Μπαρμπαγαδάκη και σε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πολλά ευχαριστώ στην Διοίκηση και στα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου και Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών που επέλεξαν αυτή την πραγματοποίηση αυτής της πορείας, ως διαδρομή σε ένα τόπο μαρτυρίου και θυσίας τιμώντας με την παρουσία τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.




Ευχαριστούμε για την παρουσία του ιδρυτή του μουσείου “Λυχνοστάτης” κ. Γιώργου Μαρκάκη προσέδωσε στην εκδήλωση μια ιδιαίτερη χροιά, αφού μίλησε για την απήχηση που είχε η θυσία των αδερφών Βερβελάκη στη συλλογική συνείδηση μέσα από ένα έργο του λαϊκού ξυλογλύπτη Μανώλη Περράκη από τους Τουρτούλους Σητείας, με τίτλο “Tο δράμα ενός πατέρα”, όπου ο καλλιτέχνης αποτύπωνε το αίσθημά του γι’ αυτή την ιστορία 25 χρόνια πριν.
Δεν ξεχνούμε την προσφορά των αείμνηστων Γιώργη Χρηστάκη (εκδότη των Βιαννίτικων Νέων και πνευματώδη ανθρώπου, που κατέγραψε και ανέδειξε με τα κείμενά του τη Θυσία της Βιάννου το βιβλίο του οποίου θα επανεκδοθεί από τον Δήμο Βιάννου ), τον αείμνηστο Πρόεδρο του Συλλόγου Βιαννιτών Ηρακλείου Λευτέρη Διακάκη ( ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του μνημείου και την ανακαίνιση της εκκλησίας όπου έγινε η τελετή και στην τοποθέτηση επιγραφής στον τόπο της θυσίας των τριών αδελφών Βερβελάκη) και του αείμνηστου Χρύσανθου Συγγελάκη (ιδρυτή και Προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου
Ας είναι Αιωνία η μνήμη τους!!!!


Post Top Ad

.............