Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για γονείς που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών τους, καθώς το διαθέσιμο υλικό είναι τεράστιο και μέσα από μια προσεκτική και καλή έρευνα μπορείς να βρεις “διαμάντια” και να μεταδώσεις γνώση με έναν εναλλακτικό, διαδραστικό και κατ’ επέκταση πιο ενδιαφέροντα για τους μικρούς μας φίλους τρόπο.
Το να μιλήσεις, όμως, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στα παιδιά, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο κρύβει δυο παγίδες. Πρώτον, πρόκειται για μια διπλή γιορτή, με εθνικό, αλλά και θρησκευτικό χαρακτήρα, γεγονός που μπορεί να τα συγχύσει και δεύτερον, δεν υπάρχει αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό, αλλά μόνο αναπαραστάσεις και αφηγήσεις.
Καταρχάς, λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε στα παιδιά τι εορτάζουμε την 25η Μαρτίου.
Η αρχική εορτή είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα και τιμούσε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης για το Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού, που δόθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαριάμ. Λόγω, λοιπόν, της θρησκευτικής σημασίας που είχε για τον υπόδουλο ελληνισμό η συγκεκριμένη ημερομηνία, καταλήξαμε αυθαίρετα να εορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 την 25η Μαρτίου.
Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα αν έχουμε μικρά παιδιά, καλό είναι να μην τα μπερδέψουμε, προσπαθώντας να τους εξηγήσουμε έννοιες συμβολικής σημασίας και ιστορικές κατασκευές και ας μείνουμε πιο κοντά στην ύλη των σχολικών βιβλίων, που όλοι διδαχθήκαμε.
βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό από τη δρ. Αναστασία Σάββα Γεωργιάδου, το οποίο με απλά λόγια φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη διπλή γιορτή και προτείνει μια σειρά από δραστηριότητες. Είναι πραγματικά πολύ καλό!!!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με τα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία μπορείτε να δείτε και να δείξετε στα παιδιά σας και ενώ μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη σειρά από πίνακες και εικόνες της εποχής του , για να τα “βάλετε στο κλίμα” μιας εντελώς διαφορετικής εποχής από τη σημερινή.
Φέρτε τα, επίσης, σε επαφή με την πιο χαρακτηριστική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 – 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης, πολιτικός, καπετάνιος, στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, πολιτικός, αρχηγός κόμματος, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. μπορείτε να τους διαβάσετε το λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, το 1838, στον οποίον αναφέρεται στην Επανάσταση.
Υπάρχει βέβαια και ο κλασικός τρόπος που μας γυρίζει στην δεκαετία του 1980 όταν οι δάσκαλοι εννοούσαν σαν μάθημα μουσικής να κρατούν ένα μαγνητόφωνο με τραγούδια και οι μαθητές απο κάτω... να παίζουν και να ζωγραφίζουν, Κάπως έτσι συμβαίνει και σε κάποια σχολεία του Ηρακλείου όπου επί 2,5 ώρες μαθαίνουμε την Ελληνική Επανάσταση μέσα απο την Φίνος Φίλμ, χωρίς εξηγήσεις και ώθηση για αναπτέρωση του χαμένου μας ηθικού
Ισως πλέον φαίνονται (τουλάχιστον σε εμένα) λίγο ή μάλλον πολύ cult, αλλά σίγουρα είναι αφηγήσεις που ενίσχυσαν τους μύθους που δημιούργησαν τη σύγχρονη εθνική μας ταυτότητα.
Θα μπορούσαμε σήμερα να αντλήσουμε υλικό και να μεταδοθεί ντοκιμαντέρ απο από το αρχείο της ΕΡΤ, ή ίσως μέσα απο βιβλία.
Παιδικά βιβλία για το 1821 δεν υπάρχουν πολλά, αλλά ενδεικτικά αναφέρουμε:
– 25η Μαρτίου, Διπλογιορτή για την Ελλάδα, των Πηνελόπης και Μαρίας Μωραϊτου. Εκδ. Ακρίτας. Μέσα σε 40 σελίδες με ζωντανή εικονογράφηση παρουσιάζεται η ιστορία του Ευαγγελισμού και η ηρωική επανάσταση του Γένους μας με τρόπο ελκυστικό και παιχνιδιάρικο.
– Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, της Κατερίνας Σέρβη, Εκδ. ΣΚΑΪ. Παιδικό Κόμικ. O Πέτρος είναι τυχερός! Έχει ένα παππού σοφό, που ξέρει να λύνει απορίες και να διηγείται ιστορίες. Σήμερα, ο Πέτρος έχει πολλές απορίες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο παππούς τού απαντά και του μιλά για όλα: για τους Έλληνες και για τους Τούρκους, για τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη και τον Μπότσαρη, τον Ιμπραήμ και τον Δράμαλη, για την Τριπολιτσά και για το Σούλι, για το Μεσολόγγι και τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Έτσι, ο Πέτρος θα μάθει πολλά και συναρπαστικά και το βράδυ θα πέσει για ύπνο με όνειρα ηρωικά