Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη ( Ο ελκόμενος επί κρημνού Κρήτη 1947 ) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη ( Ο ελκόμενος επί κρημνού Κρήτη 1947 )


Eνα ιστορικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη προβάλλεται σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου και αύριο 9 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της συμπρωτεύουσας, με θέμα τον μαρτυρικό θάνατο του ιερέα Νικολάου Αποστολάκη από την ντόπια αντίδραση στη διάρκεια του Εμφυλίου στα Χανιά.


Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η υπόθεση εκτυλίσσεται την 1η Αυγούστου 1947,  όταν παρακρατικοί «απήγαγαν με δόλο από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του Ε.Α.Μ. και αφού τον βασάνισαν απάνθρωπα τον πέταξαν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου απαγορεύοντας επίσημη κηδεία», «η σύζυγός του Αργυρώ εκτοπίστηκε από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνέχισαν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα γεγονότα μαρτυρούν δεκάδες επιζώντες της περιόδου με προεξάρχουσα την κόρη του κυρία Ισμήνη Αποστολάκη η οποία έχει τον κύριο λόγο στο ντοκιμαντέρ».
Το ιστορικό πλαίσιο θέτει και αναλύει ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτη.
Στη μουσική επένδυση της ταινίας (διάρκειας 66 λεπτών) ακούγεται το “Πένθιμο εμβατήριο” του Σοπέν και προβάλλονται μεταξύ άλλων αποσπάσματα από το “Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο” του Παζολίνι.

Πρόγραμμα προβολών: Σήμερα Τετάρτη στις 18.15 αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη και αύριο Πέμπτη στις 13.15 αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Post Top Ad

.............